Медузи з'їдять і переживуть усіх на планеті

19:53 9 вересня 2013 р.

Медузи-зомбі - безсмертні. Коли їхні частки розпадаються, клітини утворюють абсолютно новий організм і цей період триває лише протягом п'яти днів.

Медузи, що додають прикрощів відпочивальникам у літній час, можуть бути небезпечнішими, аніж вважалося раніше. Нові дані свідчать про те, що їхня чисельність зростає, і вони все частіше вбивають людей і сіють хаос у водоймах планети, передає FederalPost.

Книга Лізи-Енн Гершвін "Ужалений! Медузи і майбутнє океанів" розповідає про небезпеку, яку становлять медузи, і як вони руйнують різні екосистеми. Успіх більшості видів, каже вона, ґрунтується на їхньому життєвому циклі.

"Гермафродитизм. Клонування. Зовнішнє запліднення. Самостійне запліднення. Залицяння і злягання. Ділення. Канібалізм. Медузи здатні на все перераховане вище", - каже автор.

Один з видів медуз, мнеміопсис, здатний відкладати яйця вже через 13 днів після народження, при цьому в партнері немає потреби. Ці медузи здатні відкладати до 10 тисяч яєць на день. Вони також можуть з'їсти вдесятеро більше власної ваги тіла і здатні подвоюватися в розмірах щодня.

Інших медуз надзвичайно важко вбити. Вони здатні зменшуватися в розмірах, але при цьому їхні тіла залишаються пропорційними. Інший різновид - медузи-зомбі, які безсмертні. Коли їхні частки розпадаються, клітини утворюють абсолютно новий організм. Цей період триває протягом п'яти днів.

Гершвін впевнена, що лише складність екосистеми досі утримувала медуз від колонізації океану. Втім, вона стверджує, що вторгнення людини у природні процеси неминуче призведе до зростання їхньої популяції.

Гершвін стверджує, що масовий вилов анчоусів, які конкурують з медузами за харчі, призвів до зростання популяції медуз у Південній Африці. Сміття, якого в океанах з кожним роком стає дедалі більше, може знищити і інших природних ворогів медуз, наприклад, морських черепах. Крім того, медузи використовують жорстке сміття та промислові відходи для формування експансивних розплідників.

Зростання рівня кислотності і вуглекислого газу призведе до загибелі багатьох видів риб. Однак медузи, як повідомляється, будуть процвітати в цих суворих умовах. Одним із прикладів є Мексиканська затока, де в 2000-му році медузи окупували ділянку площею 155 квадратних кілометрів. Вони пережили шкоду від урагану "Катріна" і розлив нафти в 2011-му, коли тисячі інших видів померли.

У сукупності цих факторів, за словами автора, медузи можуть стати серйозною небезпекою для морських мешканців і навіть людини.

"У коралових рифах, що кишать життям, не залишиться нікого, крім медуз. Не стане могутніх китів і пінгвінів, омарів та устриць", - пише Гершвін. 

Newsru.ua

 

 

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів