Келих вина на день знижує ризик розвитку депресії

19:41 2 вересня 2013 р.

Щоденне споживання алкоголю в помірних дозах значно знижувало ризик розвитку депресії в зрілому і літньому віці.

Вживання вина в невеликих кількостях (не більш як сім келихів на тиждень) знижує ризик розвитку депресії на 32%, заявили співробітники Університету Наварри в Іспанії, передає РБК.

Надмірне споживання алкоголю неодноразово пов'язували з психічними проблемами, а також виникненням різних захворювань. Однак іспанцям вдалося встановити, що вино корисне для здоров'я. Щоправда, мова йде про помірні дози. За словами науковців, регулярне та помірне вживання напою знижує ризик розвитку ішемічної хвороби серця. Дослідники припускають, що воно матиме позитивний вплив на депресивні симптоми, оскільки розлади мають однаковий механізм.

Уже давно доведено користь ресвератролу (сполуки, що міститься у вині) у лікуванні захворювань. Іспанські науковці вважають, що вона також захищає деякі ділянки мозку, пов'язані з розвитком депресії. У ході семирічного дослідження вони спостерігали за станом більш ніж 5,5 тисячі осіб, що помірковано споживають алкоголь (переважно вино), у віці 55-80 років.

Фахівці вивчили частоту споживання алкогольних напоїв, психічне здоров'я та спосіб життя за допомогою регулярних медичних обстежень, бесід та анкетування. У результаті виявилося, що щоденне споживання алкоголю в помірних дозах значно знижувало ризик розвитку депресії в зрілому і літньому віці. Зокрема ті, хто пив від двох до семи келихів на тиждень, на 32% рідше стикалися з розладом.

"Невеликі порції алкогольних напоїв мають захисний ефект, подібний до того, що ми спостерігаємо в разі ішемічної хвороби серця (ІХС). Насправді вважається, що депресія та ІХС мають однакові механізми розвитку", - коментує автор дослідження Мігель Мартінес-Гонсалес.

Раніше повідомлялось, що пари, які раз на тиждень розпивають пляшку вина, отримують від спільного життя набагато більше задоволення, аніж подружжя, які не п'ють, з'ясували науковці з Нової Зеландії. Дослідники з університету новозеландського міста Отаго опитали понад 1500 подружніх пар і з'ясували, що найщасливішими з них є ті закохані, які за однакову кількість часу випивають приблизно однакову кількість алкоголю.

Зазначимо також, що мислення покращує не тільки пиво, а й вино. Так, на думку австралійських науковців, два келихи вина на день допомагають людині на схилі літ зберегти ясність і гнучкість розуму. Як виявилося, активні елементи, що містяться в алкоголі, здатні оберігати клітини головного мозку від передчасного старіння і втрати найважливіших функцій.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів