Звіт Human Rights Watch розкрив механізми з тотальної русифікації дітей в Україні

09:35 21 червня 2024 р.

Фото до новини

Росіяни проводять планомірну русифікацію дітей і шкільної молоді на тимчасово окупованих теренах України.

Звіт Human Rights Watch, опублікований 20 червня, ґрунтується зокрема на розповідях свідків, серед яких 42 вчителі та працівники освіти з нині або раніше окупованих територій України, пише DailyLviv.com.

Автори звіту наголошують, що на тимчасово окупованих росією територіях проживає близько мільйона дітей і підлітків шкільного віку, з яких лише незначна частина продовжує дистанційне навчання в рамках української системи освіти. Решта піддаються систематичній русифікації не лише в школі, а й поза уроками. Діти та підлітки мають, серед іншого, брати участь у зустрічах із російськими військовими й навіть брати участь у заходах, які фактично є військовими навчаннями.

Читайте також: Москва вигадала новий спосіб примусової паспортизації українських підлітків на ТОТ

За словами колишнього посла Польщі в Києві Яна Пєкло, нинішнє виховання дітей та молоді є те саме, що русифікація націй, які входять до складу російської імперії. Колишній дипломат наголошує, що Кремль, бажаючи отримати повний контроль над окупованими територіями, прагне послабити національну ідентичність їхніх жителів. «У цьому немає нічого нового. Це те, що пережили поляки, українці та інші народи в минулому. Це просто певний стандарт поведінки. Добре, що це нарешті помічають», — сказав Ян Пєкло.

Сама національна ідентичність на сході та півдні України є досить складним питанням. Як каже президент фундації «Pogoń Ruska» Рафал Рошкевич, попри жорстоку війну, деякі мешканці окупованих територій усе ще — більш-менш відкрито — підтримують агресора. Тому, хоча дії Москви можуть здатися нам досить незграбними, вони не приречені на провал. «Ви бачите, що мирні жителі дуже втомилися від війни. Дехто ставиться так: немає значення, росіянин я чи українець, нехай усе закінчиться», — сказав Рафал Рошкевич.

Читайте також: На ТОТ окупанти вчать українських дітей робити «доноси»

Нав’язування росією власної системи освіти на окупованих територіях і перешкоджання вивченню рідної мови є порушенням міжнародних стандартів прав людини та прав дитини.

Депортацію до росії та виховання українських дітей експерти вважають воєнним злочином. Росіяни також активно перешкоджають освіті на українських територіях, завдаючи ударів по українських школах, що також є воєнним злочином, як і напади на інші цивільні цілі, під час яких з початку повномасштабного вторгнення в Україну було вбито понад 600 дітей.

Повний текст звіту Human Rights Watch англійською мовою та інтерв’ю зі свідками, зокрема вчителями з окупованих територій, можна знайти на сайті: hrw.org.

Читайте також: На ТОТ Херсонщини окупанти вишукають підлітків, які допомагають Україні

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів