Знесли братську могилу, пам'ятники радянським льотчикам і москвофілу: на Дрогобиччині готують демонтаж ще 8 об’єктів

15:24 20 березня 2023 р.

Фото до новини

У Меденицькій громаді ліквідували три пам’ятники радянської доби.

Про це інформує Дрогобицька районна військова адміністрація, пише Dailylviv.com.

Один з них був присвячений радянським льотчикам, інший – москвофілу і комуністу Кузьмі Плехатому.

У п'ятницю, 17 березня, у Дрогобицькій РВА відбулося чергове засідання робочої групи з питань декомунізації на території району за участі істориків, громадських активістів та представників органів місцевого самоврядування.

Як зазначив юрист Меденицької селищної ради  Михайло Гук, минулого тижня у селі Опори демонтували 2 пам’ятники. Один з них був присвячений радянським льотчикам, інший – москвофілу і комуністу Кузьмі Плехатому.

Окрім цього, 17 березня у Меденичах демонтували братську могилу радянських воїнів. Наразі триває підготовчий процес щодо демонтажу ще 8 об’єктів у Меденичах, Солонську, Дорожеві, Волощі та Грушеві. Також перейменовують вулиці Перемоги у Опорах та Рівному, а також вулицю Гагаріна у Меденичах.

Щодо пам’ятника Григорію Геврику, який розташований на вулиці Горішня Брама у Дрогобичі, то робоча група прийняла рішення звернутися до істориків Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка для надання історичної довідки.

На думку учасників робочої групи, постать Григорія Геврика є занадто суперечливою, щоб зберігати його у пам’яті наступних поколінь, як проукраїнського діяча. Окрім цього, робоча група рекомендуватиме Дрогобицькій міській раді активізуватися щодо демонтажу радянських пам’ятних могил у Михайлевичах та Новошичах, а також перейменування вулиць у селах району.

На Стрийщині зруйнували барельєф зі зірками на чолі

Воїни, які прийшли з фронту, знесли на Львівщині радянські пам'ятники (відео)

У Львові демонтували пам’ятник комуністу (+відео)

Як останній радянський солдат покидав Червоноград (відео)

У Львові на пагорбі слави демонтували радянську символіку: як це було (відео)

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів