Законопроектів - багато, законності - мало

13:57 8 жовтня 2013 р.

Майже три четвертих або 72% законопроектів, зареєстрованих представниками Партії регіонів у вересні, - це формальні постанови.

У вересні народні депутати України зареєстрували 342 законопроекти та проекти постанов Верховної Ради України. На відміну від попередніх місяців, коли найпопулярнішою була тема економіки і грошей, на початку роботи ІІІ сесії найбільше парламентарів цікавили політичні проблеми та удосконалення державного управління – 33% від загальної кількості законопроектів стосувалися цих тем. Такі дані огляду законотворчої активності депутатів ВРУ за вересень 2013 року, здійсненого аналітиками Громадянської мережі ОПОРА.

Найбільше законопроектів зареєстрували у Верховній Раді депутати Партії регіонів - 196 проектів законів та постанов. ВО «Батьківщина» – 63 проекти, КПУ – 29 проектів, ВО «Свобода» – 11 проектів. Найменше законопроектів було подано депутатами фракції «УДАР» - лише 9. 

У вересні було зареєстровано 22 проекти, авторами яких були представники різних фракцій. Позафракційні депутати самостійно підготували 12 проектів.

Законотворчі пріоритети парламентських фракцій мали свої відмінності. ВО «Батьківщина», ВО «Свобода», фракція партії «УДАР» та позафракційні депутати приділяли найбільшу увагу економічній проблематиці. Економіка також була пріоритетом міжфракційних законопроектів, які спільно вносили представники різних фракцій. Депутати Партії регіонів концентрували зусилля на політичній тематиці та державному управлінні, а члени фракції КПУ найбільш активно займалися соціальними проблемами і стандартами.

72% законопроектів, зареєстрованих представниками Партії регіонів (142 документи), - це формальні постанови, про відхилення, відправлення на доопрацювання чи пропозицію прийняти законопроект у першому читанні. Також до цього переліку постанов належать 86 постанов про призначення позачергових місцевих виборів.

Серед законопроектів фракції ВО «Свобода» - проекти, націлені на нейтралізацію наслідків так званої пенсійної реформи, зміцнення контролюючих функцій народних депутатів, скасування екологічного податку за утилізацію транспортних засобів, а також полегшення умов ведення вуличної торгівлі в тимчасових спорудах.

Ударівці не ініціювали жодного законопроекту в сфері правосуддя та боротьби з корупцією, що в попередні місяці була найпопулярнішою в законотворчій роботі фракції «УДАР». Ключовими питаннями, що потрапили в поле зору ударівців протягом останнього місяця, були забезпечення належної якості харчових продуктів, спрощення регулювання господарської діяльності, доступності якісної питної води, призначення позачергових виборів Київського міського голови і ради.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів