Янукович не інформував ЄС про відмову від нього – очікує на його аргументи

19:35 23 листопада 2013 р.

Фото до новини


Фото: obozrevatel.com

Київ ще не повідомив керівництву Євросоюзу офіційно про рішення призупинити процес підготовки до підписання угоди про асоціацію з ним.

Про це, як повідомляє сьогодні, 23 листопада, «Українська правда», заявив європейський комісар з питань розширення та Європейської політики сусідства Штефан Фюле (на фото – справа) в інтерв'ю журналістам у Брюсселі. При цьому він також констатував, що Брюссель, у свою чергу, не здає свої позиції відносно підписання документа.

«Ні, ми не повністю здаємо свої позиції, ми, насправді, не поінформовані українською стороною, що підписання у Вільнюсі не відбудеться», – заявив Фюле.

«Нам відомо про рішення уряду, прийняте в середу, і нам відомо про прерогативи президента завершити і підписати Угоду про асоціацію. Чи буде це зараз під час Вільнюського саміту? Ще є кілька днів», – додав він.

«Тому ми не відмовляємося від підписання і не відмовляємося від того, щоб Україна виконала необхідні критерії для підписання у Вільнюсі», – заявив Фюле, відповідаючи на запитання, чи здає свої позиції ЄС у світлі останніх подій в Україні щодо підписання Угоди про асоціацію. При цьому європейський комісар констатував, що українці «досягли великого прогресу» відносно виконання 11 критеріїв.

«Залишається три питання. Вчора вони проголосували в другому читанні законопроект про парламентські вибори, ми очікуємо, що також в другому читанні буде проголосований і прийнятий законопроект про прокуратуру, і ще обидва президента - Кокс і Кваснєвський в Україні. Ми чекаємо їхньої доповіді щодо вирішення проблеми виборчого правосуддя. І наступне – все в руках держав-членів. Дискусія триває», – констатував Фюле.

Як інформує сьогодні, 23 листопада, телевізійний «5 канал», комісар з питань розширення та європейської політики сусідства – Штефан Фюле заявив також, що угоду про асоціацію України та Євросоюзу – можуть підписати. Втім, не наступного тижня у Вільнюсі, а на саміті Україна-ЄС за кілька місяців.

Європосадовець наголосив – точна дата проведення саміту ще не визначена, проте в ЄС планують провести його у лютому наступного року, або вже навесні. Водночас, Фюле наголосив, що під час Вільнюського саміту Віктор Янукович зможе обговорити на рівні Євросоюзу усі поточні проблеми, пов’язані із європейським шляхом України.

Також єврокомісар розповів й про перемовини з українським гарантом. Як запевнив Фюле Янукович, пауза у відносинах із ЄС – взята виключно для вирішення економічних конфліктів із Росією.  

Тим часом, як інформує сьогодні, 23 листопада, «РІА Новости», представник Президента України в парламенті, депутата від «Партії регіонів» Юрій Мірошниченко, повідомив, що Віктор Янукович ухвалить рішення про свою участь у саміті «Східного партнерства» у Вільнюсі після того, як «вислухає аргументи». Дослівно ж нардеп-«регіонал» сказав із цього приводу: «Я думаю, що Президент вислухає аргументи і вирішить».

Як повідомляв «Щоденний Львів», Кабінет міністрів прийняв розпорядження про зупинку процесу підготовки укладання угоди про асоціацію України з ЄС, джерело «Української правди» в оточенні єврокомісара Штефана Фюле, близьке до переговорів про підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом, констатувало, що Янукович заморозив європерспективи України на багато років вперед, а джерело, близьке до Адміністрації Президента України, сказало кореспонденту московської «Независимой газеты»: «Я б не поспішав говорити, що це – крапка в процесі євроінтеграції. Це, швидше, наше останнє питання Європі: на яких умовах?».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів