Янукович заморозив європерспективи України на багато років вперед, – джерело в ЄС

23:20 21 листопада 2013 р.

Фото до новини


Фото: noi.md

Таку думку висловив сьогодні, 21 листопада, у коментарі «Українській правді» її співрозмовник в оточенні єврокомісара Штефана Фюле, близький до переговорів про підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом.

Як інформує у четвер «Українській правда», її джерело в ЄС повідомило їй наступне:

«Це замороження відносин України з ЄС. Не факт, що колись у близькій перспективі можна буде повернутися до переговорів з Україною про Асоціацію.

Насправді Янукович закрив можливість євроінтеграції для України на багато років, а може, навіть вирішив долю Східної Європи на 20-25 років і заморозив всі процеси, які могли тут відбуватися, в тому числі реформи, демократизацію, європеїзацію і так далі. Єдиною людиною, від якої залежала доля Асоціації, був Янукович, який знав, що ЄС було готове на компроміс у питанні Тимошенко.

Для підписання було достатньо ухвалити два-три єврозакони, наприклад, про вибори і прокуратуру. У понеділок під час засідання ради міністрів ЄС ніхто відкрито не виступив проти.

І навіть скептики давали зрозуміти, що вони будуть голосувати за Асоціацію з Україною, тому що Тимошенко переконала європейських лідерів не звертати на неї увагу, і у західних лідерів є її лист про це. Навіть ті країни, які публічно виступали проти, погоджувалися позитивно проголосувати.

Але ще у вівторок Янукович повідомив Фюле про відмову підписувати угоду про Асоціацію і просив відкласти Асоціацію на рік. Він пояснив це тиском Росії і дуже високою вартістю адаптації Угоди, називав суми в 160 млрд доларів.

Фюле подумав, що український президент або дійсно відмовився від ідеї підписання або просто торгується. Але надія ще була, цим і було викликане його оптимістичне повідомлення за підсумками зустрічі.

Пауза, про яку просив український президент, неможлива. З точки зору інтересів України Янукович досить дивно повів себе, м'яко кажучи. Навіть якщо говорити про економічні аргументи, він отримав гарантії та обіцянки дуже великої підтримки і з боку ЄС і з боку США. Я думаю, що суми співставні з тим, що пропонувала Росія».

Як повідомляв «Щоденний Львів», Кабінет міністрів прийняв сьогодні розпорядження про зупинку процесу підготовки укладання угоди про асоціацію України з ЄС, відтак представник моніторингової місії Європарламенту в Києві Александр Квасьнєвський заявив, що вона завершена.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів