Угоду про асоціацію України з ЄС не підпишуть, – Квасьнєвський

20:00 21 листопада 2013 р.

Фото до новини


Фото: iPress.ua

Представник моніторингової місії Європарламенту в Києві заявив, що вона завершена, оскільки уряд Азарова призупинив євроінтеграцію, зізнавшись, що це рішення виникло у згоді з Росією.

Про це повідомляє сьогодні «TVN24». Своєю чергою, «Урядовий портал» інформує у четвер:

«Кабінет Міністрів України на засіданні 21 листопада 2013 р. прийняв розпорядження «Питання укладання Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їх державами – членами, з іншої сторони», згідно з яким в інтересах національної безпеки України процес підготовки до укладання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС призупинено.

Розпорядження прийнято з метою більш детального вивчення та опрацювання комплексу заходів, які Україна має виконати для відновлення втрачених обсягів виробництва та напрямівторговельно-економічних відносин з Російською Федерацією та іншими державами - членами СНД, формування належного рівня внутрішнього ринку, який забезпечував би паритетні відносини між Україною та країнами – членами ЄС, що є базовим принципом міжнародного права і основою економічної безпеки країни.

Згідно з розпорядженням, МЗС разом з Мінекономрозвитку та Мінпромполітики доручено запропонувати Європейському Союзу та Російській Федерації утворити комісію на тристоронній основі для опрацювання комплексу питань, спрямованих на відновлення втрачених обсягів виробництва та напрямків торговельно-економічних відносин, розширення та сприяння міжнародній торгівлі, подальшу лібералізацію ринків, узгодження регуляторної бази для покращення умов впровадження підприємницької діяльності.

Зазначеним міністерствам також доручено відновити активний діалог з Російською Федерацією та іншими країнами Митного союзу і державами-членами СНД щодо пожвавлення торговельно-економічних зв'язків з метою збереження та зміцнення спільними зусиллями економічного потенціалу держави.

Мінекономрозвитку, Мінпромполітики, Мінагрополітики, Міненерговугілля, Мінінфраструктуридоручено внести зміни до державних цільових, галузевих та регіональних програм, спрямованих на розвиток торгівлі, виробничої кооперації та обмін технологіями з державами -членами СНД з метою збереження робочих місць та вирішення інших соціальних питань на основі підвищення економічної стійкості держави».

А тим часом, як повідомляє сьогодні, 21 листопада, «Інтерфакс-Україна», Президент України Віктор Янукович продовжував блефувати – заявив сьогодні у Відні про цілком протилежне. Мовляв, «іншої альтернативи, окрім євроінтеграції, для України не існує».

Причому сказав це, відповідаючи на слова федерального президента Австрії Гайнца Фішера, який зазначив, що чув про якесь тематичне розпорядження уряду України на цю тему. Однак політичний аналітик Інституту Євроатлантичного співробітництва Володимир Горбач прокоментував у четвер виданню «Тиждень.ua» раптовий єврофініш України так: «Влада вдає, що призупинила євроінтеграцію, а насправді – провалила її».

Дослівно ж експерт сказав із цього приводу: «Думаю, рішення Кабміну було вимушеним, оскільки принаймні вчора була кулуарна інформація, що ЄС прийняв рішення не підписувати угоду про асоціацію саме у Вільнюсі. Хоча для мене й раніше було зрозуміло, що ЄС не зможе собі дозволити підписувати угоду з нинішнім президентом України, оскільки він робить своєю поведінкою все, щоб зірвати це підписання. ЄС давав певні шанси, додавав часу, але це не впливало на Януковича».

Вочевидь, на думку Горбача, стратегія Віктора Януковича полягала в тому, щоб «дотягнути ситуацію до останнього моменту, можливо навіть до самого дня саміту і там зробити ефектний жест, який стосувався би Тимошенко, щоб політичне рішення ухвалювалося вже на саміті». «А коли стало зрозуміло, що ЄС в таку гру не гратиме, то вочевидь пішла команда Кабміну, щоб створити вигляд, що це начебто українське рішення, а не рішення ЄС. Тобто вони хочуть вдати, що це не поразка, а їхнє самостійне рішення. Хоча насправді це – провал», – вважає Горбач.

Як нагадує експерт, «пропагандистська машина влади останнім часом працювала на підігрівання інтриги – чи підпише угоду Янукович?». «Натомість головним питанням було інше – чи підпишуть угоду з Януковичем. І оскільки відповідь на це питання негативна, то маємо таке розпорядження Кабміну як офіційну дію», – зазначив він.

А пропозицію ЄС і Росії щодо створення комісії «для опрацювання комплексу питань, спрямованих на відновлення втрачених обсягів виробництва та напрямів торговельно-економічних відносин», що міститься в розпорядженні Кабміну, на думку Горбача, варто розцінювати як спробу уникнення відповідальності. «Це доволі хитра схема уникнення відповідальності і показування пальцем на обох партнерів, мовляв, це не ми винні, а зовнішні обставини нас змушують», – вважає він.

Водночас Горбач вважає, що призупинення підготовки до підписання угоди про асоціацію з ЄС ще не означає наміри влади йти в Митний союз. «Думаю, вони цього не планують, але це (призупинення євроінтеграції. – Ред.) дуже сильно послаблює позиції українського керівництва в переговорному процесі з Російською Федерацією… РФ цілком може запропонувати інші умови, набагато жорсткіші до України і її керівництва. Тобто так чи інакше російська сторона може повернутися до нав’язування теми Митного союзу і виставляти це як умови нинішньої української неефективної енергозатратної економіки російським коштам», – вважає Горбач.

Своєю чергою, політолог Вадим Карасьов, коментуючи сьогодні виданню «Тиждень.ua» призупинення урядом процесу підготовки до укладання угоди про асоціацію з ЄС, констатував: «Відхід від ЄС стався «на фінішній прямі, на якій влада здохла, впала». Дослівно ж сказав із цього приводу:

«Очевидно, це рішення влада перепасує європартнерам. Можливо, є ще одним сигналом, щоб ЄС у терміному порядку розробив програму компенсаційного пакету у разі, якщо Росія чинитиме тиск. Але одне зрозуміло: ми знову залишились у стані розпродажу й торгів, хто більше нам заплатить – Митний союз чи ЄС».

Проте, за його словами, поки що мова йде не про розворот від ЄС, а відкладення угоди про асоціацію: «Певне, українська влада й суспільство недооцінили жорстоку позицію РФ, тому й не готові до того, щоб зона вільної торгівлі з ЄС, підписувалася за рахунок втрати російського ринку й скорочення експортних виробництв, робочих місць на сході України. Тому й почалися ці мантри підприємців, олігархів, прив’язаних до російських ринків. Адже інтеграція – більш об’ємний проект, ми мали б певні ризики від євроінтеграції, але за це отримали б місце у європейській сім’ї».

Як повідомляв «Щоденний Львів», сьогодні «регіони» провалили все, що можна провалити з «питання Тимошенко».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів