Військові 24-ї бригади з Львівщини все ще потребують під Зеленопіллям підкріплення, бронежилети й воду

14:45 14 липня 2014 р.

Фото до новини


Фото: ТСН

Про це розповіла в понеділок на брифінгу у Львівському прес-клубі дружина одного з них.

Інтернет-видання «Zaxid.net» інформує сьогодні, 14 липня, в повідомленні «Підмога до військових під Зеленопіллям досі не прийшла»:

«Військовослужбовці під Зеленопіллям Луганської області і досі не отримали підмоги після обстрілу у п’ятницю, 11 липня, коли терористи відкрили вогонь з реактивної системи залпового вогню БМ-21 «Град». Про це під час брифінгу у понеділок, 14 липня, розповіла дружина одного з військовослужбовців Неля Васюта.

За її словами, чоловік вийшов на зв'язок сьогодні вранці та розповів, що підкріплення так і не підійшло.

«Це вже четверта доба після першого обстрілу. З літака їм скинули бронежилети та форму, але цього на всіх не вистачило, а от жодної військової підмоги вони досі не отримали», – сказала Неля Васюта.

Жінка також додала, що під час пожежі вночі, 11 липня, більшість втратили усі особисті речі. Воякам бракує навіть води.

«Психологічно хлопці почуваються дуже важко, але передають, що готові стояти до кінця», – зазначила дружина військового. Як розповіла жінка, під час обстрілів було пошкоджено частину техніки, тому вести оборону стало складніше.

Зазначимо, що у п’ятницю, 11 липня, близько 4:30, під Зеленопіллям Луганської області терористи відкрили вогонь з реактивної системи залпового вогню БМ-21 «Град». У результаті обстрілу загинуло 19 військовослужбовців Збройних сил України, ще 93 отримали поранення. Пізніше заявили також про чотирьох загиблих прикордонників».

Своєю чергою, інтернет-видання «Galnet» розгорнутіше цитує Нелю Васюту в повідомленні «Залишки 24-ї механізованої бригади під Зеленопіллям 4-ту добу відбиваються від ворога у «берцах на босу ногу»:

«Після обстрілу з «Граду» 11 липня, військові 24-ї окремої Залізної механізованої бригади з Львівщини пережили ще один такий же обстріл і обстріл з мінометів, проте досі не мають підкріплення. Їм бракує води, засобів зв’язку та інших речей, оскільки все згоріло, розповіла дружина одного з бійців Неля Васюта під час прес-конференції сьогодні, 14 липня.

Про це повідомляє кореспондент Galnet. Дружина військового, який перебуває в зоні АТО і пережив обстріл 11 липня під Зеленопіллям, заявляє, що у тому, що сталось з 24-ю бригадою, винне командування.

«Ще перед обстрілом чоловік повідомляв, що вони не мають елементарного: бронежилетів, тепловізорів, біноклів. Вони дезорієнтовані, не можуть відстежити ворога. І він, і я, й інші жінки щодня дзвонили на гарячу лінію Міністерства оборони, просили допомогти, нас спочатку вислуховували, а потім просто переключали на інші номери. Якби у них були хоча б біноклі й тепловізори, амуніція, вони могли б краще діяти і було б менше жертв. Окрім того, танкова бригада, в якій служить мій чоловік, сформована з мобілізованих. Теоретично, вони мали два тижні навчання на Яворівському полігоні, але насправді це фікція, тому що техніка була несправна, не було пального. У Дніпропетровську, куди їх перекинули, їх також нічому не вчили. Вони вчаться воювати в бою. Командування,полковник Ляшенко, за словами бійців, дає неадекватні накази, ні до кого не дослухається, не має авторитету, не зміг домогтись від вищого керівництва забезпечення техзасобами, що могли б врятувати людей. Я вважаю, що в тому, що сталось, винне командування», – розповіла про ситуацію Н.Васюта.

Вона зазначила, що станом на 10 год. ранку сьогодні залишки бригади не отримали підкріплення. Тільки раз їм з повітря скинули воду, якої вже бракує, певну кількість бронежилетів, яких на всіх не вистачило.

«У багатьох все згоріло. Вони сплять на землі. Не мають форми, засобів гігієни. Ще як були в Яворові, їм видали по зубній щітці та одній парі шкарпеток. Зараз вони самі в полі під постійним вогнем відбиваються у берцах на босу ногу», – додала дружина військового.

Разом з тим вона зазначила, що бойовий дух у військових 24-ї бригади з Яворівщини високий, вони готові надалі боротись за свою землю. «Хочу наголосити, що ми, дружини, не істеричні домогосподарки і не агенти ФСБ, ми просто хочемо донести інформацію від наших чоловіків, щоб їх почули, щоб їм допомогли», – додала Н.Васюта».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів