Чого очікують від біженців з України у Німеччині

22:47 10 вересня 2024 р.

Фото до новини

Німеччина посилить контроль на своїх кордонах. Нововведення почнуть діяти з 16 вересня і триватимуть щонайменше пів року.

Про це повідомляє BBC-Україна, пише DailyLviv.com. Відновлення контролю на кордонах ФРН відбуватиметься всередині Шенгенської зони, до якої належить і Німеччина, й де рух в цих внутрішніх межах мав би бути вільним.

Загалом Німеччина має кордони у понад 3,7 тисячі км і межує з Данією, Нідерландами, Бельгією, Люксембургом, Францією, Швейцарією, Австрією, Чехією та Польщею.

Раніше Німеччина вже запровадила контроль на своїх східних та південних кордонах – із Польщею, Чехією, Швейцарією та Австрією. Переважно він полягає у вибіркових перевірках на дорогах та у поїздах.

З наступного тижня подібні заходи запровадять на усіх прикордонних пунктах.

Після відновлення прикордонного контролю в Німеччині статус українців там не зміниться.

Вони так само можуть перебувати в країні до 90 днів без візи, або просити про тимчасовий захист.

Але варто бути готовим до додаткових перевірок документів, зокрема, і тих, що засвідчують надання тимчасового захисту, а також до можливих затримок, особливо на пропускних пунктах на автодорогах.

Після нападу Росії на Україну у лютому 2022 року Німеччина надала притулок 1,2 мільйона українців – найбільше з усіх європейських країн.

Як і в інших країнах ЄС, у Німеччині українці мають тимчасовий захист, який не є статусом біженця чи шукача притулку, але дає право на роботу.

А вищі, ніж у інших країнах зарплати, наприклад, у Польщі, яка раніше вела перед за кількістю прийнятих українців, є одним з мотивів до пошуку притулку саме в Німеччині.

Водночас свіжі дані від Євростату свідчать, що кількість українців в Німеччині зі статусом тимчасового захисту різко скоротилася влітку цього року.

У липні порівняно із даними за червень 2024 кількість українців зі статусом тимчасового захисту в Німеччині скоротилася на майже 237 тисяч людей або на понад 17%. Це найбільше скорочення серед країн ЄС. Воно може бути пов'язано як із тим, що якась частина українців виїхали з країни і стратили статус тимчасового захисту в Німеччині, або ж із тим, що вони просто змінили свій статус на якийсь інший.

Попри це Німеччина і надалі веде перед за кількістю українців, які отримали прихисток в Європі через війну, - захист там мають понад 1,11 млн українців.

На другому місці Польща, де тимчасовий захист мають 976,2 тисячі українців.

Від біженців з України у Німеччині, передусім, очікують не виїзду, а більшої залученості до ринку праці.

За даними німецького уряду, у лютому 2024 року у Німеччині були працевлаштовані 21% працездатних (15-65 років) українських біженців.

За розрахунками Інституту праці та професій, середній рівень зайнятості серед українських біженців досягне 45% після перебування у Німеччині упродовж 5 років, і 55% – після десяти років життя у країні. У Німеччині також відзначають високий освітній рівень українців.

Головними ж перешкодами для працевлаштування називають не лише мовний бар’єр (який сподіваються прибрати завдяки інтеграційним курсам німецької), але й те, що переважна більшість біженців з України – це мами з неповнолітніми дітьми, за якими потрібен догляд.

Також варто враховувати, що, крім понад мільйона мігрантів, війна в Україні принесла німцям енергетичну кризу (зумовлену великою залежністю від російських енергоносіїв до 2022 року) та уповільнення економіки.

Читайте такожУ Польщі стає менше українців, які працюють

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів