У Шенгенській зоні на в'їзді і виїзді більшість українців скануватиме свої паспорти в терміналі самообслуговування

20:26 21 серпня 2024 р.

Фото до новини

Автоматична система прикордонного контролю реєструватиме ім'я мандрівника, його біометричні дані, а також дату та місце в'їзду та виїзду.

10 листопада Євросоюз планує запустити автоматичну систему реєстрації в'їзду та виїзду (EES) на зовнішніх кордонах Шенгенської зони. Головне нововведення – EES замінить ручне проставлення штампів у паспортах громадян третіх країн. Контроль проходитиме через спеціальний термінал. Перевізники, оператори, вокзали, аеропорти – всі готуються до цього знаменного дня. Про це інформує Delfi, пише DailyLviv.com.

EES – це нова автоматизована система цифрового збору персональних даних, яку Європейський Союз використовуватиме для автоматичного контролю перетину кордонів громадянами країн, які не входять до ЄС, незалежно від того, чи потрібна їм віза при в'їзді до Шенгену. Система призначена для заміни традиційного штампування паспортів.

EES запроваджується для посилення безпеки кордонів та виявлення мандрівників, які перевищили термін перебування у просторі з 29 європейських держав за візою C (90 днів упродовж 180-денного періоду).

Мандрівники повинні будуть сканувати свої паспорти або інші проїзні документи в терміналі самообслуговування під час кожного перетину зовнішнього кордону ЄС. Система не поширюватиметься на власників постійного права на проживання за кордоном у країнах ЄС, а також на тих, хто має довгострокові візи.

Система реєструватиме ім'я мандрівника, його біометричні дані, а також дату та місце в'їзду та виїзду. Скани обличчя та відбитки пальців будуть зніматися лише раз на три роки і будуть дійсними для кількох поїздок упродовж цього періоду.

Система працюватиме при в'їзді до всіх країн ЄС, крім Кіпру та Ірландії (штампи там будуть ставити як завжди), а також до чотирьох країн Шенгенської зони, що не входять до ЄС: Ісландії, Ліхтенштейну, Норвегії та Швейцарії.

"За допомогою EES ми точно знатимемо, хто в'їжджає в Шенгенську зону з іноземним паспортом, - зазначила Йоханссон. - Ми знатимемо, чи не залишаються люди тут занадто довго, що дозволить протистояти нелегальній міграції. А завдяки біометричній ідентифікації, фотографії та відбиткам пальців EES злочинцям, терористам чи російським шпигунам буде складніше використовувати підроблені паспорти", – несподівано підсумувала комісар ЄС з внутрішніх справ Ілва Йоханссон. 

Колишні правила не заважали відстежувати час перебування людей у ​​Шенгені - це могли робити прикордонники. А відбитки пальців здебільшого вже давно мандрівники здають під час подання документів на візу.

У Великій Британії та інших країнах є побоювання, що EES може збільшити час проходження контролю на прикордонних пунктах. Єврокомісія припустила, що систему доведеться вводити поступово та гнучко, щоб позбавити людей тривалого очікування на кордонах.

Через кілька місяців після запуску EES буде введено "Європейську систему інформації та авторизації для подорожей" (ETIAS). Нововведення дозволить ЄС збирати інформацію про громадян понад 60 "безвізових" країн і територій, до того, як вони прибудуть на зовнішні кордони Шенгенської зони. Потім таким мандрівникам потрібно буде отримати дозвіл на в'їзд після заповнення онлайн-формуляра.

Це повністю електронна система, яка аналогічна американській ESTA і призначена для посилення перевірок іноземних громадян з метою виявлення потенційних загроз.

Ймовірно, система ETIAS почне працювати через п'ять-шість місяців після EES. Можливо, буде період впровадження, коли вона поступово вводитиметься поряд зі системою в'їзду/виїзду.

Розмір мита за видачу дозволу становитиме 7 євро. Після схвалення заявки електронний дозвіл на поїздку буде прив'язаний до паспорта та діятиме впродовж трьох років.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів