Україна – спадкоємиця Київської Русі, – «Рейтинг»

11:35 22 серпня 2018 р.

Фото до новини

Майже 70% опитаних соціологічною групою «Рейтинг» у липні-серпні вважають, радше, Україну, а не Росію спадкоємицею Київської Русі.

Протилежної думки дотримують лише 9%. Ще 6% вважають, що ані Україна, ані Росія не можуть претендувати на спадок Давньоруської держави. За 10 років тих, хто вважає Україну спадкоємицею Київської Русі, побільшало (у 2008 році таких було 54%), а тих, хто дотримується протилежної думки, поменшало (у 2008 тих, хто говорив так про Росію було 18%).

Частіше за інших про Україну у цьому питанні заявляли респонденти Західного та Центрального макрорегіонів (по 79%). На Півдні та Сході таких опитаних зафіксовано більше половини. Водночас від 20 до 25% у цих областях нічого не змогли відповісти на це питання, а у східних регіонах взагалі кожен четвертий вважає спадкоємицею Київської Русі Росію. Чим вищий рівень патріотизму опитаних, тим частіше вони зазначали, що саме Україна є спадкоємицею Київської Русі.

52% опитаних зазначили, що саме Українська Православна Церква (Київський Патріархат) скоріше має право вважатися історичною правонаступницею Православної церкви, утвердженої в Київській Русі 1030 років тому. Про Українську Православну Церкву (Московський Патріархат) як правонаступницю говорили 12%, 3% обрали Українську Автокефальну Православну Церкву, 2% – Російську Православну Церкву, 5% – іншу. 27% респондентів не змогли визначитися у цьому питанні.

За 10 років кількість тих, хто вважає, що УПЦ (КП) має право вважатися історичною правонаступницею Православної церкви, утвердженої в Київській Русі 1030 років тому, збільшилося більш ніж у півтори рази. Частіше за інших про правонаступність УПЦ (КП) заявляли жителі Заходу та Центру, мешканці сіл. Також така думка домінує серед прихожан УПЦ (КП), та УГКЦ. Натомість більшість віруючих УПЦ (МП) вважають свою конфесію правонаступницею Православної церкви, утвердженої утвердженої в Київській Русі 1030 років.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів