Україна отримала гарантії безпеки від країн G7

21:33 12 липня 2023 р.

Фото до новини

Лідери «Групи семи» (G7) підписали Спільну декларацію про підтримку України

Україна отримала «потужні оборонні домовленості» та Спільну декларацію підтримки від країн G7. Про це йдеться в спільній заяві, текст якої опубліковано на сайті уряду Великої Британії та на сайті президента України., пише Dailylviv.com.

«Ми, лідери "Групи семи" (G7), підтверджуємо нашу непохитну відданість стратегічній меті створення вільної, незалежної, демократичної та суверенної України в межах її міжнародно визнаних кордонів, здатної захистити себе та стримати майбутню агресію», — йдеться в опублікованій заяві.

Лідери Великої Сімки також підтвердили, що «безпека України є невід'ємною частиною безпеки євроатлантичного регіону».

Документ окреслює зобов’язання країн G7 продовжити надання «допомоги у сфері безпеки та сучасного військового обладнання на суші, в повітрі та на морі з пріоритетом на протиповітряну оборону, далекобійну артилерію та вогневі засоби дальньої дії, бронетехніку та інші ключові засоби, такі як бойова авіація, а також шляхом сприяння підвищенню рівня оперативної сумісності з євроатлантичними партнерами».

Також стверджується, що у разі майбутнього збройного нападу з боку росії країни-підписанти негайно проведуть консультації з Україною для визначення відповідних подальших кроків.

Також в документі йдеться про російські активи, заморожені в Європі в межах санкцій.

«Ми підтверджуємо, що, відповідно до наших правових систем, суверенні активи Росії в наших юрисдикціях залишатимуться знерухомленими доти, доки Росія не заплатить за шкоду, яку вона завдала Україні. Ми визнаємо необхідність створення міжнародного механізму відшкодування збитків, втрат або поранень, завданих російською агресією, і висловлюємо нашу готовність вивчити варіанти розробки відповідних механізмів».

За словами голови Офісу президента України Андрія Єрмака, «погоджена Декларація — це великий результат, якому передувала багатомісячна щоденна робота нашої команди на рівні радників з питань національної безпеки США, Великої Британії, Франції та Німеччини, а також в комунікації з іншими партнерами».

Він зазначив, що надані гарантії безпеки передбачають, серед іншого, заходи з допомоги Україні у захисті себе та упередження нової агресії; заходи на випадок нової агресії, які передбачають негайні консультації, щоб забезпечити Україну всім необхідним для оборони в найкоротші терміни; підтримку у притягненні рф до відповідальності за агресію.

11 липня саміт НАТО у Вільнюсі ухвалив пакет рішень із трьох елементів щодо шляху України до членства в Альянсі.

Зокрема, було оголошено нову багаторічну програму підтримки для України, утворено Раду Україна–НАТО, а також лідери країн Альянсу підтвердили, що Україна у майбутньому стане членом НАТО.

Генсек НАТО Єнс Столтенберґ вважає, що це сильний пакет для України і чіткий шлях до її повноцінного членства в Альянсі.

Зеленський розкритикував НАТО за невизначеність щодо України: безпрецедентно й абсурдно

Байден у Вільнюсі зустрінеться із Зеленським

Столтенберг уже сказав, коли Україна стане членом НАТО

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів