Україна, ЄС і Росія домовилися підготувати умови для двостороннього припинення вогню на Донбасі (відео)

22:10 2 липня 2014 р.

Фото до новини


Фото: ТСН

На переговорах у Берліні вирішили також знову скликати до 5 липня контактну групу для узгодження умов перемир'я в зоні АТО.


Відео: ТСН

Кореспондент «Телевізійної служба новин» каналу «1+1» Наталія Фібріг інформує сьогодні, 2 липня, в повідомленні «Україна, Росія та ЄС домовилися про вирішення кризи на Донбасі»:

«У Берліні завершилася зустріч міністрів закордонних справ Росії, України, Франції та Німеччини. Результатом переговорів стала декларація, в якій ідеться про створення тристоронньої групи із урегулювання кризи на Сході України. Уже найближчим часом представники України, Росії та ЄС мають підготувати умови для припинення вогню.

Зазначимо, що очільники дипломатичних відомств зібралися у німецькій столиці на запрошення міністра закордонних справ Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра. Зустріч була закритою для преси і проходила у будівлі німецького МЗС.

Нинішні переговори дипломатів – це друга спроба залагодити конфлікт дипломатичними методами. Першу зробила Ангела Меркель під час телефонних розмов із президентами України, Росії і Франції. Тоді Петро Порошенко на прохання колег оголосив про призупинення антитерористичної операції, однак відновив її після того, як сепаратисти попри всТСНе продовжували атаки, а переговори з ними виявилися фарсом.

Нині на переговорах міністрів закордонних справ постали дві головні теми. Перша – як облаштувати ефективний захист українського кордону, щоб припинити потрапляння на українську територію бойовиків та зброї з Росії.

Також Берлін хоче домогтися гарантій безпеки для спостерігачів ОБСЄ, які мають працювати на Донбасі. Ще одна мета нинішніх переговорів дипломатів чотирьох країн – підготувати ґрунт для припинення воєнних дій на Донбасі за реального сприяння Росії: коли б сепаратисти припинили вогонь, а не зловживали затишшям для предислокації, ротації і подальших атак на українських військових.

Як повідомлялося раніше, Росія може напасти на Україну після введення санкцій Євросоюзом. Про це повідомила депутат Бундестагу із посиланням на джерела у дипломатичних колах».

Натомість інтернет-видання «Українська правда» інформує сьогодні, 2 липня, в повідомленні «Росія пустить на свої КПП українських прикордонників»:

«Міністри закордонних справ Німеччини, Франції, Росії та України в середу підтримали ідею відправлення українських прикордонників і спостерігачів на російські КПП. Про це повідомив на прес-конференції глава МЗС ФРН Франк-Вальтер Штайнмайєр.

За його словами, міністрам вдалося домовитися про низку заходів щодо досягнення перемир'я на сході України. «Я думаю, що нам сьогодні вдалося під час переговорів досягти домовленостей про пакет заходів, які в сукупності ведуть до надійного взаємною перемир'я (на сході України)», – сказав Штайнмайер за підсумками чотиристоронньої міністерської зустрічі в Берліні.

Крім того, він повідомив про те, що учасники зустрічі підтримали ідею відправки українських прикордонників і спостерігачів ОБСЄ на російські КПП. «Ми вітаємо готовність Росії забезпечити українським прикордонникам доступ до прикордонних пунктів, і ми просимо ОБСЄ також використовувати (можливості) спостерігачів на цих пунктах», – зазначив глава німецького зовнішньополітичного відомства.

Штайнмайер заявив також, що переговори контактної групи з питань України продовжаться протягом цього тижня. «Присутні тут міністри підтримують рішення повернутися до переговорів контактної групи. Ці переговори повинні відбутися до 5 липня», – сказав він.

Глави МЗС чотирьох країн також закликали якомога швидше скликати контактну групу для узгодження умов перемир'я в Україні, заявив міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров. «Ми сьогодні змогли узгодити декларацію відповідно до доручення наших керівників і можемо доповісти, що це доручення виконано. Найголовніше в цьому документі – це необхідність термінового узгодження умов сталого довготривалого перемир'я», – сказав він.

«Зробити це ми пропонуємо через якнайшвидше скликання контактної групи, яка, ми сподіваємося, в найближчі дні вже проведе зустріч і домовитися про умови перемир'я, яке задовольнятиме усі сторони», – додав він. «У документі передбачено, що припинення вогню, після того, як воно буде узгоджене, буде перебувати під наглядом місії ОБСЄ, яка вже діє в Україні», – сказав Лавров.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін, в свою чергу, заявив що на сьогодні важливо відновити контроль на українсько-російському кордоні, щоб зупинити потік зброї і бойовиків. «Ми вимагаємо негайного звільнення заручників», – додав він.

Також глава МЗС висловив готовність української сторони до якнайшвидшого відновлення роботи тристоронньої контактної групи і сприянню роботі моніторингової групи ОБСЄ».

Натомість в повідомленні «Україна погодиться лише на двостороннє припинення вогню, – МЗС» інтернет-видання «Українська правда» інформує сьогодні, 2 липня, в повідомленні в середу:

«Українська влада готова погодитися лише на двостороннє припинення бойових дій в східних регіонах країни. Про це заявив глава Міністерства закордонних справ України Павло Клімкін на прес-конференції за підсумками чотиристоронньої міністерської зустрічі в Берліні в середу.

«Тепер ми повинні домогтися двостороннього припинення вогню, яке відбуватиметься під моніторингом ОБСЄ», – сказав він. Глава МЗС України нагадав, що українська сторона оголошувала одностороннє припинення вогню, проте неприйняття цієї ініціативи з боку бойовиків призвело до численних жертв.

«Ми втратили багато часу, багато життів, в період одностороннього припинення вогню з боку українських сил», – підкреслив Клімкін.

Як відомо, міністри закордонних справ Німеччини, Франції, Росії та України в середу підтримали ідею відправки українських прикордонників і спостерігачів на російські КПП. Крім того, закликали якомога швидше скликати контактну групу дляузгодження умов перемир'я в Україні».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів