У Вільнюсі розпочався саміт НАТО

10:35 11 липня 2023 р.

Фото до новини

12 липня на 12:35 (за литовським часом) заплановано прес-конференцію Генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберґа та президента України Володимира Зеленського. Після цього відбудеться інавгураційне засідання Ради Україна-НАТО

Про це повідомило Польське радіо, пише Dailylviv.com.

У понеділок ввечері, 10 липня, Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ написав у соцмережах, що він радий повідомити, що після зустрічі, яку було проведено з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом і прем'єр-міністром Швеції Ульфом Крістерссоном Ердоган погодився якомога швидше передати протокол про приєднання Швеції до Великих національних зборів і забезпечити ратифікацію.

«Це історичний крок, який робить усіх членів НАТО сильнішими та безпечнішими», – підкреслив Столтенберґ у своєму дописі.

Хоча, як варто зазначити, у понеділок вдень жодних конкретних рішень та заяв щодо вступу Швеції до Північноатлантичного альянсу ще не було.

Під час прес-конференції Генсека НАТО та президента Литви, яка мала бути підсумком підготовки до саміту, Єнс Столтенберґ лише наголошував, що надія є, але «остаточного рішення поки що немає».

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ під час прес-конференції у Вільнюсі, 10.07.2023  Фото: Khrystyna PichkurГенеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ під час прес-конференції у Вільнюсі, 10.07.2023 Фото: Khrystyna Pichkur

11 липня на 13:00 (за місцевим часом) заплановані короткі промови Єнса Столтенберґа та президента США Джозефа Байдена. Промови мають передувати білатеральним переговорам між двома високопосадовцями. Американський лідер прибув до Вільнюса у понеділок ввечері.

У другий день саміту, 12 липня, на 12:35 заплановано також прес-конференцію Генерального секретаря НАТО та президента України Володимира Зеленського. Після цього відбудеться інавгураційне засідання Ради Україна-НАТО.

Також напередодні Вільнюського саміту у соцмережах до влади Німеччини звернувся міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. Він закликав уряд ФРН не блокувати вступ України до НАТО, як це вже було у 2008 року, коли канцлером була Анґела Меркель.

Варто нагадати, що 1 червня в Осло під час неформальної зустрічі міністрів закордонних справ країн-членів НАТО очільник польської дипломатії Збіґнєв Рау зазначив, що з польської точки зору неабияк важливими питаннями є наближення України до структур Альянсу та зміцнення східного флангу НАТО.

Байден у Вільнюсі зустрінеться із Зеленським

У НАТО вирішили виключити ПДЧ зі шляху України до вступу в Альянс

Україна не приєднається до НАТО після цього саміту

На Вільнюському саміті Україна отримає алгоритм вступу до НАТО - заступник міністра МОУ

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів