Три країни ЄС працюватимуть над спільною позицією в допомозі Україні

14:30 15 березня 2024 р.

Фото до новини

У Берліні розпочинається саміт лідерів Веймарського трикутника.

Про це інформує Польське радіо, пише  DailyLviv.com.

Польща, Німеччина та Франція хочуть працювати над спільною позицією щодо допомоги Україні. У Берліні розпочинається саміт лідерів Веймарського трикутника.

З такою ініціативою виступив канцлер Німеччини Олаф Шольц, який, за даними німецьких ЗМІ, хоче заспокоїти суперечку з президентом Франції Емманюелем Макроном. Очікується, що посприяє цьому очільник польського уряду Дональд Туск.

Конфлікт між Німеччиною і Францією зростав уже якийсь час. Емманюель Макрон вважає, що європейські країни повинні солідарно передавати українцям якомога більшу підтримку. Не виключав навіть висилання військових в Україну.

Читайте також: Макрон заявив про створення оборонної коаліції для України

«Сьогодні немає консенсусу щодо висилання офіційно й організовано сухопутних військ, але в цій динаміці нічого не можна виключати. Зробимо все необхідне, щоби росія не могла виграти цієї війни», — сказав Макрон.

Французька влада критикує німців за те, що в передачі допомоги дотепер вони були стримані. Сам президент навіть говорив, що це час, коли не треба бути боягузом.

За оцінкою Олафа Шольца, такі слова не допомагають у вирішенні цієї кризи. Він багаторазово повторював, що Німеччина передає підтримку, зокрема, військову. Однак канцлер виключив можливість висилання військових в Україну. Також він послідовно противиться висиланню в Україну крилатих ракет великої дальності Taurus. У відповідь на звинувачення Франції Олаф Шольц сказав, що «здоровий глузд не є ознакою слабкості».

У Берліні, на пресконференції, присвяченій саміту Веймарського трикутника, журналісти запитали канцлера Німеччини про його відносини з президентом Франції. Він запевнив: «наші відносини з Францією хороші».

Читайте також: Україна й Німеччина підписали угоду про безпекову співпрацю

«Це правильно, щоби тепер разом сісти й поговорити. Саме це має велике значення, а завдання, яке є тут у центрі уваги, було встановлене: якщо йдеться про Україну, ми повинні зробити все, що в наших силах, щоби надати якнайбільше допомоги», — сказав канцлер.

Олаф Шольц зустрічається з Емманюелем Макроном у полудень. Близько другої години долучиться прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск. Очільник польського уряду має також розповісти про зустріч із Джо Байденом, як він раніше повідомив у розмові з TVP-info: «Буду в Берліні з президентом Макроном і канцлером Шольцом розмовляти про цю ситуацію. Вони також чекають на мою інформацію про розмови, які були у Вашингтоні. Ситуація складна, всі ми про це знаємо. Натомість це підтвердження з американської сторони, що вони насправді сприймають НАТО і свої зобов’язання серйозно — це важливо».

Раптова інформація про організацію саміту в Берліні викликала запитання, чи росія планує подальше розширення воєнних дій. Проте представники польського уряду пояснювали вже раніше, що зараз безпосередньої загрози для Польщі немає. Водночас вони додали, що обов’язковою є постійна підтримка України, а також збільшення потенціалу європейських армій, щоби безпосередньої загрози безпеці не було й надалі.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів