Три гарантії безпеки для України у стані бодай відносного миру

04:16 19 травня 2023 р.

Фото до новини

Навіть суперуспішний український контрнаступ не гарантує припинення бойових дій з Росією.

США серйозно розглядають перетворення російсько-української війни на довготривалий заморожений конфлікт на кшталт корейського, індо-пакистанського чи російсько-грузинського, пише POLITICO. Цей заморожений конфлікт може тривати багато років, можливо, десятиліть, інформує Dailylviv.com про бачення американських посадовців.

Варіанти, які обговорювали в адміністрації Байдена щодо довгострокового «заморожування», включають те, де встановити потенційні лінії, які Україна та Росія погодилися б не перетинати, але які не повинні бути офіційними кордонами.

Це сценарій, який може виявитися найбільш реалістичним довгостроковим результатом, враховуючи, що ні Київ, ні Москва, вочевидь, не схильні коли-небудь визнавати поразку. Це також стає дедалі ймовірнішим на тлі зростаючого розуміння в адміністрації США того, що майбутній український контрнаступ не завдасть Росії смертельного удару.

Заморожений конфлікт — у якому бойові дії призупиняються, але жодна зі сторін не оголошується переможцем і не погоджується, що війна офіційно закінчена — також може стати політично прийнятним довгостроковим результатом для Сполучених Штатів та інших країн, які підтримують Україну.

Про підготовку США до такого "заморожування" свідчить, наприклад, те, що все більше збройної допомоги Україні Пентагон надає не у вигляді зброї зі складів, а як замовлення виробникам. Отже, це замовлення на перспективу, для посилення військової потужності України. 

«Якщо ще кілька місяців тому ми більше планували «на зараз» ― тепер усе частіше йдеться про довгострокове планування», ― сказав виданню анонімний чиновник з Білого дому. Американці виходять з того, що в майбутньому контрнаступі Україні треба допомагати по максимуму. А тоді поступово ставити питання про складення сторонами зброї, бодай тимчасове. 

Щодо умов перемирʼя в американській владі є різні позиції: частина чиновників у керівництві країни вважає, що Україна має точно залишити за собою азовські порти й Маріуполь, частина схильна до більших компромісів. Збігаються ж думки щодо двох пунктів: що Україна повинна мати всі умови для вільного й мирного розвитку ― і що навіть суперуспішний контрнаступ не гарантує припинення бойових дій з Росією. 

Представники США також думають про довгострокові зв’язки Вашингтона з Києвом у сфері безпеки, а також про відносини України з військовим альянсом НАТО.

В якості гарантій безпеки для України розглядаються або членство в НАТО, або, якщо члени альянсу будуть проти, аналог статті 5 статуту НАТО спеціально для України від кількох західних країн. Або ж, як у випадку Ізраїлю, постійна допомога озброєнням. 

«Озброїти країну, яка перебуває у стані бодай відносного миру, значно дешевше, ніж ту, яка щодня витрачає тисячі снарядів», ― наводить аргумент на користь припинення бойових дій співрозмовник POLITICO зі США. 

Українська ж сторона продовжує наполягати на тому, що до перемирʼя ЗСУ мають звільнити всі території України, оскільки на окупованих землях триває знущання з мирних мешканців. 

Вибухи у Кривому Розі, - Олександр Вілкул

У небі Львівщини пролунав вибух

США сигналізують союзникам, що не блокуватимуть експорт їхніх літаків F-16 в Україну

Зліт і приземлення російських МіГ-31К

Навколо повітряного простору Києва працює ППО

Повітряна тривога оголошена в усіх областях

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів