ЗМІ Росії переходять на домени vru (вру)?

12:17 18 квітня 2014 р.

Фото до новини

Система Путіна створює брехню історичного масштабу. Російські ЗМІ брешуть як по писаному, і чим далі, тим більш зухвало. Наскільки б неправдоподібною не була ця пропаганда, вона проникає в голови людей і призводить до реальних наслідків.

Прро це пише у статті для Neue Zürcher Zeitung Крістіан Вайсфлог. Автор розповідає про конфуз, що трапився на російському телебаченні тиждень тому: НТВ і Росія-1 показали сюжети за участю однієї і тієї ж людини на ім'я Андрій Пєтков. В одному випадку він з'явився в ролі «іноземного підбурювач», який привіз з Німеччини 500 тис. євро, призначених для фінансування «50 бойовиків із Західної Європи», а в іншому був названий жителем міста Миколаєва, який вийшов на демонстрацію проти нової влади і був за це побитий «українськими націоналістами». « Спійманий на гарячому, телеканал НТВ придумав для пояснення непереконливу відмовку:« ... Ми і наші колеги мимоволі стали заручниками грандіозної містифікації ... За словами близьких, Андрій Пєтков давно і важко психічно хворий».

«І це лише одне з незліченних помилкових повідомлень, які з'являються щодня. Українські журналісти кілька тижнів тому почали збирати їх на сайті stopfake.org», - пише Вайсфлог.

Вайсфлог також згадує про недільний ефір російського тележурналіста Соловйова. Запрошений як гість міністр закордонних справ РФ Сєргєй Лавров «з подачі» ведучого «відтворив легенду» про те, що Захід після розпаду СРСР пообіцяв Росії не розширювати НАТО на схід, і «ще один міф» - що «Європа насправді на боці Москви, але вона поневолена Вашингтоном».

«Наскільки б неправдоподібною не була пропаганда, вона проникає в голови людей і призводить до реальних наслідків» , причому «не всіляка кремлівська брехня нешкідлива» , пише журналіст. «Найнебезпечніша» з них, на його думку, пов'язана з «легендою» , що розпад СРСР став наслідком діяльності якихось «зрадників». Ця ідея спонукала групу російських парламентарів до того, щоб вимагати порушення кримінальних справ проти «радянських сепаратистів», включаючи останнього лідера СРСР Міхаїла Горбачова, якого вони вважають «шпигуном». Відповідне розслідування, крім усього іншого, «дасть розуміння нинішньої позиції «п'ятої колони» і її технологій», вказали депутати.

«Система Путіна створює брехню історичного масштабу. Питання в тому, наскільки далеко російський президент може зайти і зайде, захищаючи цю брехню», - підсумовує Вайсфлог.

Сайту stopfake.org може бути замало для того, щоб розвінчувати-висміювати брехню російських ЗМІ, яка перевершує пропаганду радянської епохи. Ці мас медіа сьогодні потребують уже окремого "статусу" у світовому інформаційному полі. Як це зробити практично - поки що невідомо, проте розмірковувати над ефективною формою інформаційного захисту від брутального нехтування ЗМІ Росії всіма стандартами журналістики необхідно. Бо навряд чи замість світу це зробить власноруч Кремль, на що сподівається, наприклад, журналіст Роман Шостак, який подав сьогодні у фейсбуці такий "оптимістичний" допис:

"Как стало известно всем видящим и слышащим, Кремль вчера попросил зарегистрировать только за Россией специальное доменное имя для информационной войны против Украины - vru (вру - в кирилличном сегменте интернета). Этот домен, постановили в Москве, в первую очередь, будет предоставлен для всех информационных ресурсов России, в названии которых есть слово правда (pravda) - в любом из шести падежей русского языка. Таким образом Путин надется остановить поголовный падежь правды в российских средствах массовой информации, достигший 17 апреля 2014 года отметки 99,999%. Осознавая особую важность информационной войны Кремля против Украины, группа новоогаревских языковедов, поддергивающих агрессивную политику Путина, внесли предложение создать для этих целей дополнительные падежи: обвинительный и предательный. Тольки этими падежами будет разрешено описывать в российских СМИ все действия Украины и россиян, выступающих против лжи. Предоставление только для России доменных имен vru (вру) не оспаривает пока что ни один орган власти стран мира, включая даже ВРУ (Верховную Раду Украины) эпохи Януковича".

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів