«Скільки ЄС заплатить за Юлію Тимошенко», – «Коментарі:»

21:18 20 листопада 2013 р.

Фото до новини


Фото: comments.ua

«Питання підписання Асоціації з ЄС, а значить, і звільнення екс-прем’єра фактично перейшло у сферу грошових знаків».

Київський журнал «Коментарі:» аналізує сьогодні, 20 листопада, євроінтеграційні перспективи України в публікації «Скільки ЄС заплатить за Юлію Тимошенко. Питання підписання Асоціації з ЄС, а значить, і звільнення Юлії Тимошенко фактично перейшло у сферу грошових знаків»:

«До саміту у Вільнюсі залишилося трохи більше тижня, а тим часом робоча група з підготовки законопроекту про вирішення питання Юлії Тимошенко зусиллями «регіоналів»успішно тягне час. Одне засідання пройшло в суперечках про концепцію. 

На іншому представники Партії регіонів протягом години ніяк не могли визначитися з тим, якою ж має бути назва «епохального» документа. В результаті діяльність робочої групи звелася буквально до вивчення ком у документі.

Опозиціонери не соромилися запитувати своїх колег по ПР: «Ну як, досі вказівки з Банкової не отримали?» Відповіді на це риторичне питання не було.

Проте вчора стало остаточно зрозуміло, навколо чого ведеться реальна дискусія між Банковою і Брюсселем і чому тягнуть кота за хвіст представники влади в питанні Тимошенко. Як і очікувалося, полеміка розгорнулася зовсім не навколо проблеми, як юридично обґрунтувати виїзд Юлії Володимирівни до Німеччини.

Все танцює навколо одного цілком прагматичного питання – а саме обсягу фінансових ресурсів для України. Не є секретом , що це питання – фактично основоположне для нашої влади: золотовалютні запаси Нацбанку тануть з кожним днем, а в Держказначействі вже давно немає грошей навіть на найнеобхідніші платежі. 

Непрямим підтвердженням наявності подібних переговорів стала заява депутата Європарламенту Павла Залевського, в якій чітко говориться про готовність виділення коштів для України у разі підписання Асоціації: «Необхідною є підтримка українського бюджету вже зараз на суму, як мінімум, 12-15 мільярдів доларів. Це смішна сума порівняно з ресурсами, призначеними на порятунок від банкрутства країн Південної Європи».

Варто враховувати, що подібна публічна заява євродепутата – щось надзвичайне. До прийняття консолідованої заяви в ЄС представники Брюсселя зазвичай обходяться загальними фразами, без будь-якої конкретики, а вже тим більше – цифр. 

Тому слова Залевського, швидше, варто розглядати, як публічний поштовх для продовження переговорів. Наразі, за інформацією «Коментарів», Київ поставив свої конкретні умови, що стосуються як суми, так її джерел.

Нібито Банкова вважає , що близько 20 мільярдів доларів буде прийнятною ціною для підписання Асоціації. При цьому мова йде не про «короткий» кредиті МВФ, підкріплений вкрай жорсткими вимогами до української влади.

Кредит має бути «довгим» і виданими європейськими фінансовими структурами. На які напрямки підуть кошти – поки що невідомо.

Однак у випадку позитивних результатів діалогу це стане відомо акурат до Вільнюського саміту. Тоді ж стане все ясно і з долею Юлії Тимошенко.

Звичайно, можна навести слова відомої «регіоналки» Інни Богословської на прямому ефірі ICTV: «Я вам абсолютно точно і прямо відповім, що немає жодних можливостей забезпечити, щоб до Вільнюського саміту пані Тимошенко переїхала вільною людиною до Німеччини».

Можливо, це й так. Але не варто забувати, що грошові знаки роблять із нашою владою чудеса. Тому все залежить від того, чи готова Європа задовольнити звірячі апетити українського Президента...».

«Щоденний Львів» наводив із цього ж приводу публікацію інтернет-видання «ПіК» під заголовком «У Євросоюзі вже пропонують викупити Тимошенко. А гроші дасть Америка?». Втім, інформував «ЩЛ» і про те, що «KyivPost» повідомив сьогодні, 20 листопада, з посиланням на дипломатичні джерела: «Президент України Віктор Янукович, очевидно, сказав комісару Європейського союзу Штефану Фюле, що він не планує підписувати Угоду про асоціацію в Вільнюсі».

За інформацією іншого джерела цього ж видання, «міністр закордонних справ Леонід Кожара сказав щось подібне Яну Томбінські, послу ЄС в Україні». Повідомляв також «ЩЛ» і про те, що «джерело, близьке до європейських дипломатичних кіл», повідомило сьогодні, 20 листопада, інформагенції «РБК-Україна», що й керівництвом Євросоюзу прийнято рішення не підписувати у Вільнюсі угоду про асоціацію України з ЄС.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів