«У Євросоюзі вже пропонують викупити Тимошенко. А гроші дасть Америка?», – ЗМІ

21:00 20 листопада 2013 р.

Фото до новини


Фото: pan-at.com

«Звісно, йдеться про сценарій, що вона стане президентом і, як бачимо, зусилля Заходу спрямовані на це».

Інтернет-видання «ПіК» («Політика і культура») аналізує сьогодні, 20 листопада, ситуацію на інтеграційних «фронтах» України в публікації «У Євросоюзі вже пропонують викупити Тимошенко. А гроші дасть Америка? Із наближенням саміту у Вільнюсі Януковича все дужче обробляють батогом і пряником»:

Таки правда: останніми днями тиск на Київ став іншим, можна сказати навіть витонченішим. Свіжий тренд у справі Тимошенко (ми навмисне не кажемо про Угоду з ЄС, бо чуйна Європа звела справу до «лікування» екс-премʼєрки) – чи не вперше в ЄС заговорили про гроші. Та нехай красиві слова не вводять в оману: фактично Києву пропонують викуп за Юлю.

Та розсудіть самі. Євродепутат із Польщі Павел Залевський написав в «Українській правді», що Євросоюз має змінити позицію щодо України та негайно виробити план фінансової підтримки, яка б захистила країну від економічного краху в разі підписання Угоди про асоціацію.

Він визнає, що для Януковича найважливіше – подолання економічних труднощів, що без гарантій стабілізації економічної ситуації президент не хоче випускати Тимошенко, яка «без вагань використає складне економічне становище України на свою користь». Це, власне, не новина – стан вітчизняної економіки провокує владу на фінансово обґрунтований вибір: хтось – ЄС чи Росія – зробить вигіднішу пропозицію у доларовому еквіваленті, той і отримає Україну.

Інший політик, генконсул Німеччини в Донецьку Детлеф Вольтер назвав Угоду про асоціацію планом Маршалла для України. Дипломат зауважив, що для модернізації української економіки необхідне достатнє фінансування, і відверто заявив: Німеччина готова позичати, готова це фінансувати.

Який там план Маршалла, подумає читач, яка там допомога? Дати нашій клептократії гроші – все одно, що перевести їх на рахунки, самі знаєте кому.

Звісно, читач має тут рацію. Та й у Європі раніше, мабуть, вважали так само, бо досі пропонували на помʼякшення обвалу економіки України аж жалюгідних 600 млн євро.

Тепер ідеться про багатомільярдну допомогу, яку свого часу надали за вступ у ЄС, скажімо, Польщі. Але, кажучи про добре серце Євросоюзу, згадаймо про третього актора вистави – Сполучені Штати. Не забуваймо, що допомогу післявоєнній Європі (план Маршалла) надали саме США, і навіть зараз вирішальне слово за цією країною. 

Справді, найбільший акціонер МВФ зараз – США, і лише потім ідуть Японія, Німеччина, Франція та Великобританія. Інша потужна міжнародна фінансова інституція – Світовий банк також під контролем згаданих держав на чолі з США. Тож доля плану Маршалла для України залежить від позиції Сполучених Штатів, на яку орієнтуватиметься Європа.

Поза тим поки в ЄС обіцяють, офіційні кола в США про гроші мовчать. Натомість там вважають за краще ляскати батогом, причому що далі, то сильніше.

Про це свідчить не лише резолюція Сенату з фактичним ультиматумом звільнити Тимошенко, інакше угоду не підпишуть. До законодавців приєднався Держдеп. Позицію свого уряду озвучила помічник держсекретаря США у справах Європи та Євразії Вікторія Нуланд.

Як бачимо, ситуація складається не на користь Януковича – тиск на нього досяг апогею. Фінансові та політичні важелі впливу США на країни ЄС надто сильні, щоб ігнорувати позицію Сполучених Штатів.

Нагадаємо, рішення в ЄС (щодо Угоди з Україною зокрема) приймаються консенсусом, тож будь-яка країна-член Євросоюзу може їх заблокувати. І під тиском США також.

Ця історія неймовірна, дивна тим, що таку бучу здійняли заради однієї людини. Питання стоїть саме так, бо в тій же резолюції Сенату йдеться про Тимошенко, а про вибіркове правосуддя вже забули.

Заради Юлі провідні світові держави, політики, дипломати ризикують репутацією охоронців демократії. Коли сенатори опускаються до плакатів із зображенням богині та до психоаналізу українського президента, це вже масова істерія. Чим же цінна для них Тимошенко, що вона для них означає?

Журналісти «Української правди» добре попрацювали, розкривши механізми роботи лобі Тимошенко в США. Та насправді справа не в Юлиних грошах.

Робота найкращих лобістів полягає ще й у донесенні до адресатів певних умов, які виникають у ході домовленостей. Що пообіцяла Юля політикам США та ЄС в обмін на свою волю?

Звісно, йдеться про сценарій, що вона стане президентом і, як бачимо, зусилля Заходу спрямовані на це… Тимошенко нічого пропонувати, крім якихось надзвичайних поступок із боку України, знову-таки якщо вона отримає владу.

Про умови продажу «нерухомості» доводиться лише здогадуватися, хоча, на щастя, все таємне зрештою стає явним. Проте вже зараз можна сказати, що це дуже серйозні речі – у порівнянні з ними газовий договір 2009 року здаватиметься дитячим лепетом».

Як інформував «Щоденний Львів»,«KyivPost» повідомив сьогодні, 20 листопада, з посиланням на дипломатичні джерела, що «Президент України Віктор Янукович, очевидно, сказав комісару Європейського союзу Штефану Фюле, що він не планує підписувати Угоду про асоціацію в Вільнюсі». За інформацією іншого джерела цього ж видання, «міністр закордонних справ Леонід Кожара сказав щось подібне Яну Томбінські, послу ЄС в Україні». Повідомляв також «Щоденний Львів» про те, що «джерело, близьке до європейських дипломатичних кіл», повідомило сьогодні, 20 листопада, інформагенції «РБК-Україна», що й керівництвом Євросоюзу прийнято рішення не підписувати у Вільнюсі угоду про асоціацію України з ЄС.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів