Більшість ідентифікованих міліцією в Одесі екстремістів – громадяни Росії й з Придністров'я, – МВС (оновлено)

19:59 3 травня 2014 р.

Фото до новини


Фото: censor.net.ua

Про це заявив у суботу заступник міністра внутрішніх справ Сергій Чеботар.

До силових заворушень в Одесі причетні громадяни Російської Федерації та Придністров'я. Про це заявив заступник міністра внутрішніх справ Сергій Чеботар, який прибув до Одеси на чолі комісії з метою розслідування резонансних подій.

«Більшість осіб, які на даний час уже ідентифіковані, є громадянами Російської Федерації та Придністров'я», – сказав він. За словами Чеботаря, про ретельну підготовку екстремістів до акцій в Одесі свідчить вилучена правоохоронцями вогнепальна нарізна, гладкоствольна та травматична зброя, значна кількість запальної суміші, яка використовувалася проти мирних громадян, але в цій складній ситуації одеська міліція вдавалася до максимально можливих заходів щодо деескалації резонансних подій та зведення до мінімуму кількості постраждалих громадян.

«За даними фактами органами внутрішніх справ розпочато 10 кримінальних проваджень. В рамках їх розслідувань було затримано 172 особи. Після проведення відповідних слідчих дій частина з них відпущена під особисте зобов’язання, 127 затримані як активні учасники масових безпорядків. З ними проводиться комплекс досудових слідчих заходів», – поінформував Чеботар.

Він запевнив, що подіям в Одесі 2 травня буде дана чітка правова оцінка, а винних притягнуто до суворої відповідальності згідно з чинним законодавством.

Про це повідомляє сьогодні, 3 травня, «Укрінформ». Натомість у сьогоднішній заяві Служби безпеки України йдеться: «Зокрема, один з затриманих – громадянин РФ Мефедов Євген Ігоревич, 1983 року народження, уродженець м. Йошкар-Ола. З його слів, батько працює в МНС РФ. Ще двоє затриманих – громадянин РФ Красильников Андрій Володимирович, 1966 року народження, мешканець міста Нижній Новгород, і громадянин РФ Золоташко Олександр Олександрович, 1976 року народження. З його слів, батько – співробітник ВВ РФ, який проходить службу у м. Харп Тюменської області та мешкає в м. Нижній Новгород».

Своєю чергою, в Міністерстві закордонних справ заявили: правоохоронними органами України отримано підтвердження щодо участі громадян Російської Федерації у провокаціях в Одесі 2 травня,  внаслідок яких десятки людей загинули, сотні – отримали поранення.

«Є всі підстави стверджувати, що трагедія була наперед спланованою і щедро проплаченою російськими спецслужбами акцією, метою якої було спровокувати вибух насильства в Одесі та дестабілізувати ситуацію в усьому південному регіоні України», – зазначили в МЗС. Затримані громадяни Росії дають свідчення.

«Переконані, що всебічне та об’єктивне розслідування, яке проводиться правоохоронними органами України, дасть можливість назвати не лише безпосередніх винуватців трагедії, а й їх ляльководів і спонсорів як в Україні, так і в Росії», – підкреслили в МЗС. Про це повідомляє сьогодні, 3 травня, «Українська правда».

Як інформував «Щоденний Львів», диверсанти з РФ планували захопити Одесу 9 травня. Активна фаза АТО змусила їх форсувати події вчора – такі дані спільноти «Інформаційний Опір» оприлюднив у п’ятницю її координатор – керівник Центру військово-політичних досліджень Дмитро Тимчук; художник Олександр Ройтбурд заявив у п’ятницю, що серед загиблих учора в Одесі – 15 громадян Росії, 10 – з Придністров’я, й жодного одесита, в Одесі вчора вбивали патріотів України з автоматів Калашникова й з-за спин міліції – це чітко видно на відео, розміщеному в суботу в інтернет-мережі «YouTube».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів