Президент України зустрівся з Президентом Латвії у Львові: подробиці

18:14 3 березня 2023 р.

Фото до новини

Керівники держав обговорили відбудову України та посилення санкцій проти росії.

Про це інформує пресслужба ЛОВА, пише Dailylviv.com.

В межах робочої поїздки на Львівщину Президент України Володимир Зеленський зустрівся з Президентом Латвії Егілсом Левітсом. Це вже третій візит Латвійського представництва в Україну під час повномасштабної війни. Сьогодні сторони підписали декларацію, яка засвідчує те, що Латвія підтримує повноправну євроінтеграцію України та її членство у НАТО

«Як і всі попередні, цей візит став змістовним і символічними. По-перше, ми підписали спільну декларацію, яка свідчить про підтримку Латвією повноправної євроінтеграції України. Лише з Україною у своєму складі Європа стане дійсно довершеною, лише з Україною в своєму складі НАТО стане дійсно міцним захисником народів Європи та усіх наших спільних цінностей. Україна у боротьбі за свою свободу і вільну Європу об'єднала Європейський союз. Наша незламність протягом більше ніж року цієї повномасштабної війни беззаперечно доводить, що український внесок у спільну Євроатлантичну безпеку буде дійсно унікальним. Я дякую Президенту Егілсу Левітсу і всьому латвійському народу за незмінну підтримку наших людей, України на цьому шляху до інтеграції в ЄС і НАТО та в цій боротьбі за нашу землю, за наше життя», – зазначив Володимир Зеленський. 

Від початку повномасштабного вторгнення Латвія постачає в Україну військові і гуманітарні вантажі, допомагає українцям, які постраждали від війни та проводить  навчальні тренінги для військових. Також країна зобов’язалась бути на боці України під час будь-яких міжнародних зустрічей.

«Сьогодні  маю нагоду ще раз підкреслити повну підтримку України. Ми будемо допомагати стільки, скільки буде необхідно. Адже ви боретесь і за нашу свободу, і за наші цінності. Україна повинна перемогти у цій війні. Це очевидно. Україна має наш голос у ЄС, НАТО, ООН та на інших міжнародних платформах і майданчиках. Водночас військова допомога Латвії вже перевищила 1% ВВП з огляду на останній пакет. Для нас вона є пріоритетом, оскільки протягом наступних місяців Україну чекають вирішальні бойові дії. Тому ми продовжуємо працювати над постачання різноманітної військової техніки та обладнання. Постійно спілкуємось з союзниками, переконуємо їх у необхідності забезпечення швидких поставок того, що вони обіцяли, здійснюємо підготовку українських військовослужбовців через тренувальну місію, забезпечуємо психосоціальну підтримку людей, які постраждали від наслідків цієї війни, передаємо генератори, трансформатори для забезпечення енергетичних потреб», – підкреслив Егілс Левітс. 

В межах візиту Президент Латвії братиме участь у спеціальній конференції – United for Justice. Вона стосуватиметься створення спеціального трибуналу щодо злочинів росії проти України, процесу підготовки голосування в Генеральну Асамблею ООН за відповідну українську резолюцію, спіпрацю з Міжнародними кримінальним судом і юридичними інституціями європейської спільноти. Латвія визнала росію державою-спонсором тероризму, тому принципово підтримує спільні європейські санкції проти країни-агресорки. 

«Сьогодні Егілс Левітс разом з іншими високими гостями братиме участь у спеціальній конференції, яку ми проводимо вперше. Її назва – United for Justice. Радий, що до важливого обговорення доєднається спеціаліст, людина, яка добре знається на роботі європейських інституцій та глобальних структур. Впевнений, що представництво Латвійської республіки стане хорошим помічником для нас. Ми разом притягнемо до відповідальності усіх російських вбивць, терористів та катів.  На зустрічі ми торкатимемось відповідних питань, зокрема, створення спеціального трибуналу щодо злочинів росії проти України, процесу підготовки голосування в Генеральну Асамблею ООН за відповідну українську резолюцію, спіпрацю з Міжнародними кримінальним судом і юридичними інституціями європейської спільноти. Один з аспектів відповідальності росії за війну – це продовження санкційного тиску. Латвія визнала росію державою-спонсором тероризму, на основі цього визнання базується її принципова підтримка спільних європейських санкцій. Сьогодні ми обговоримо те, як можна додатково посилити тиск на росію». – Додав Володимир Зеленський. 

Егілс Левітс наголосив, що просуватиме ідею спеціального трибуналу для засудження росії, зокрема, щоб  зберегти вже досягнутий рівень дотримання міжнародного права. Також, він закликає створити законодавчі юридичні підстави для використання заморожених активів росії на відбудову України. 

«Сьогодні разом з нашими союзниками і партнерами ми обговорили, як можемо ще допомогти нашим воїнам та наблизити час звільнення усієї української землі від російських окупантів. Передав документ з першочерговими потребами для нашої оборони. На другій частині зустрічі обговоримо відновлення України – все, що стосується відбудови областей, проведення розмінування, щоб дати нашим людям гарантії безпечного життя», – зауважив Президент України. 

Зі свого боку Президент Латвії запевнив про свою підтримку «формули миру» Володимира Зеленського. Вона ґрунтується на нормах міжнародного права та передбачає повне повернення кордонів України 1991 року. 

Зеленський і Левітс підписали у Львові декларацію: Латвія підтримує євроінтеграцію України

У Латвії встановили незвичайний пам'ятник Путіну

Латвія надасть Україні військову техніку

Латвійським добровольцям з 1 березня дозволили захищати Україну, - парламент Латвії

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів