Президент Польщі Анджей Дуда відмовився від Львова

09:00 16 липня 2020 р.

Фото до новини

Російські пранкери зателефонували президенту Польщі Анджею Дуді від імені генсека ООН Антоніу Гутерріша. У розмові Дуда категорично відкинув можливість територіальних претензій до України.

Після переобрання на посаду президента Польщі Анджей Дуда потрапив у пастку відомих російських пранкерів "Вована" (Владіміра Кузнєцова) та "Лексуса" (Алєксєя Столярова). Вони провели з ним телефонну розмову, видаючи себе за генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша, який нібито вирішив привітати Дуду з перемогою, інформує Щоденний Львів з посиланням на Німецьку хвилю.

Речник канцелярії президента Польщі у середу, 15 липня, підтвердив автентичність розмови, повідомляє агентство новин dpa з посилання на місцеву агенцію PAP. Пранкери ввели в оману і постійне представництво Польщі при ООН, пройшовши там верифікацію.

Запис розмови було оприлюднено 14 липня на відеосервісі YouTube. Розмова велася англійською мовою.

Частина розмови стосувалася й України. При цьому Анджею Дуді вдалося оминути провокацію щодо можливих територіальних претензій до України. На запитання, чи не хоче президент Польщі повернути Львів та інші українські землі, які його країна втратила в минулому, Дуда категорично відповів: "Ні, це - Україна!".

Він зазначив, що у Польщі навіть не ведуть політичної дискусії про це. Жодна політична сила не виступає з такою пропозицією, наголосив Дуда. Говорячи про відносини з чинною українською владою, президент Польщі запевнив, що вони добрі, а Зеленський, на його думку, є "хорошим хлопцем".

На початку розмови, говорячи про поширення коронавірусу в країні та запевняючи фейкового генсека ООН, що "ситуація під контролем", Дуда все ж припустив, що Україна може бути джерелом нових випадків захворювання в Польщі. Мовляв, у Польщі проживають багато українців, а у Варшаві знають, що ситуація з поширенням коронавірусу в сусідній країні складна. Утім, запевнив він, нових випадків у Польщі досить мало.

Після оприлюднення телефонної розмови та підтвердження її автентичності представники польської опозиції - блоку "Громадянська коаліція" - висунули вимогу розслідувати цей випадок. Вони вважають за необхідне з'ясувати, чому польські спецслужби не запобігли тому, що Дуда відповів на цей дзвінок.

Дует російських пранкерів неодноразово ловив у свої пастки лідерів держав, відомих політиків та знаменитостей. Лунають припущення, що через телеканал НТВ, для якого вони працювали та який належить "Газпрому", пранкери мають контакти у російських владних структурах та отримують телефонні номери, яких немає у відкритому доступі, зазначає dpa.

Анджей Дуда нещодавно вдруге переміг на президентських виборах у Польщі.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів