Поляки цьогоріч з однаковою симпатією ставляться до українців і німців

23:01 17 березня 2021 р.

Фото до новини

Згідно із опитуванням CBOS, поляки найбільше люблять чехів та італійців, а найменше - арабів і ромів. До українців позитивне ставлення висловило приблизно дві п’ятих опитаних.

За найновішим дослідженням CBOS, найбільш позитивно поляки ставляться до чехів, італійців, словаків, американців та угорців, а найбільш негативно – до арабів та ромів.

Про це повідомила Українська служба Польського радіо, пише Dailylviv.

CBOS запитав польських респондентів про їхнє ставлення до 22 націй та етнічних груп. Анкетовані оцінили те, наскільки їм подобається чи не подобається даний народ.

Згідно із опитуванням, найбільш улюбленими народами поляків є чехи (63%), італійці (62%), словаки (61%), американці (60%) та угорці (60%).

Трохи менше респондентів відчувають симпатію до іспанців (57%), хорватів (55%), норвежців (54%), а також англійців (52%), французів (50%), голландців (49%), литовців (49%) та білорусів (47%). Негативне ставлення до цих народів проявляється набагато рідше, ніж позитивне (від 6 до 17%).

Іншим народом, до якого симпатія висловлюється значно частіше, ніж неприязнь, є естонці (44% проти 10%), тоді як значна частина респондентів не має конкретного ставлення до цієї нації (17%).

CBOS наголошує, що близько двох п'ятих респондентів позитивно відгукуються про німців, українців, євреїв та китайців (від 36% до 43% респондентів має позитивне ставлення). Що стосується ставлення до цих націй, то симпатія також переважує неприязнь, хоча перевага менша, ніж у випадку згаданих раніше народів (неприязнь висловлюють від 25% до 29% респондентів).

Негативне ставлення переважає щодо інших націй, включених в опитування, тобто ромів та арабів. Близько чверті респондентів заявляє про свою симпатію до них (26% та 24% відповідно), а неприязнь - понад дві п'яті (42% та 46% відповідно).

CBOS зазначає, що в 2021 році відбулося значне поліпшення ставлення до майже всіх країн, включених в опитування. Порівняно з минулим роком, найбільше зростання приязні було зафіксовано щодо білорусів (зростання на 16 процентних пунктів), французів, угорців та литовців (збільшення на 12 процентних пунктів), італійців (зростання на 11 процентних пунктів), чехів та американців (збільшення на 10 процентних пунктів).

З іншого боку, найбільше зменшення приязні проти 2020 року CBOS зафіксував у випадку арабів (зменшення на 9 процентних пунктів), білорусів (на 8 пунктів), росіян, українців та італійців (зменшення на 7 пунктів).

Порівняно з минулим роком, найбільше збільшення середнього показника CBOS було зафіксовано у випадку білорусів (збільшення у середнього на 0,48). Значне поліпшення ставлення до білорусів може бути пов'язане зі значним інтересом та прихильним ставленням поляків до мирних громадських акцій протесту в Білорусі, що відбулися минулого року після оголошення перемоги Лукашенка на президентських виборах у серпні 2020 року.

CBOS наголошує, що цього року спостерігалося поліпшення ставлення до всіх сусідів Польщі. Як і в попередні роки, улюбленими сусідами є чехи та словаки, а литовці - на другому місці (у 2018-2020 роках литовці також були на другому місці, тоді як у попередні роки Німеччина мала подібні результати).

Протягом кількох років поляки дуже подібно ставляться до німців та білорусів, нині вони більш приязні до білорусів. Сьогодні поляки ставляться до німців з такою ж симпатією, як і до українців. У свою чергу, до росіян поляки нині ставляться із найбільшою стриманістю, як і в попередні роки. На відміну від попередніх років, коли неприязнь була більш виразною, ставлення поляків до росіян нині нейтральне - симпатія висловлюють настільки ж часто, як і неприязнь.

У Польщі заарештували громадянина України, який вісім років тому дав хабара митнику

Американський супербомбардувальник уперше здійснив у Польщі кілька маневрів-операцій

Білоруські і російські військовослужбовці з 15 березня відпрацюють спільні дії в наступі вдень і вночі

У травні оберуть нову громадську раду при Львівській облдержадміністрації

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів