Партійні квоти не гарантують потрапляння кандидатки в депутатки, - з круглого столу у Львові

14:32 22 квітня 2021 р.

Фото до новини

Партійні квоти не гарантують потрапляння кандидатки в депутати. А застава, яку вносять кандидати і кандидатки, не є перепоною для участі жінок у виборах в органи місцевого самоврядування.

Про це на круглому столі “Жінки на місцевих виборах та в політиці: уроки і рекомендації”, що відбувся 21 квітня у Львівському пресклубі, говорили його учасниці, повідомляє Dailylviv.

Марія Кульчицька-Волчко, депутатка Львівської обласної ради, фракція «Українська Галицька партія», вважає, що в законі треба закріпити норму, коли на місце жінки, яка знімає свою кандидатуру в списку, має зайти особа тієї ж статі.

- Квоти не є гарантовані. Маємо прикрий досвід, коли є фракції, де немає жодної жінки-кандидатки,- наголошує Марія Кульчицька-Волчко.

За її словами, це відбувається внаслідок певних маніпуляцій. Спочатку списки. як вимагає закон, формують з дотриманням квотного принципу, а потім, коли жінка відмовляється від участі у виборах, на їх місце заходить чоловік.

Натомість застава для участі у виборах не стримує жінок балотуватися в місцеві органи влади, вважає Соломія Риботицька, заступниця голови фракції ПП “Європейська Солідарність” у Львівській обласній раді, голова міжфракційної об’єднання жінок-депутаток.

- Не було складно сплачувати заставу кандидаток. Для мене сума застави становила 5 тисяч гривень. Я як викладачка могла собі дозволити самостійно заплатити цю суму. У міську раду також не було висока сума для нас, - наголосила Соломія Риботицька.

За її словами, у фракції ПП “Європейська Солідарність” у Львівській обласній раді облраді з 26 депутатів - 6 жінок. Зате більше жінок, ніж чоловіків, є членами  партії в області: жінок - на 500 більше, з 4 тисяч партійців.

Модерувала захід – Любов Максимович, голова ГО «Центр «Жіночі перспективи».

Довідково. 

Ґендерний моніторинг виборів, який обговрювали на круглому столі,  здійснюється Українським жіночим фондом (УЖФ) у партнерствіз Національним демократичним інститутом (НДІ) завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) у рамках Програми «Україна: Ефективна та відповідальна політика». За зміст моніторингу відповідає УЖФ.

Найбільше жінок-депутаток – у Львівській обласній раді

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів