Офіс Ердогана підтвердив, що президент Туреччини буде у Львові

14:13 17 серпня 2022 р.

Фото до новини

Росія не була запрошена президентом України Володимиром Зеленським на зустріч у Львові.

Про це повідомляє The Washington Post, пише Dailylviv.com. Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш і президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган прийняли запрошення президента України Володимира Зеленського зустрітися в четвер, щоб розглянути угоду, яка дозволяє українське зерно поставлятися на світові ринки, щоб допомогти пом'якшити світову зернову кризу, і обговорити шляхи завершення шестимісячної війни.

Речник ООН Стефан Дюжаррік заявив журналістам у вівторок, що він не сумнівається, що три лідери також обговорять ситуацію на підконтрольній Росії Запорізькій АЕС, де Росія та Україна звинуватили одна одну в обстрілі.

Дюжаррік сказав, що вони також, ймовірно, обговорять місію ООН зі встановлення фактів для розслідування вбивств у в’язниці Оленівки в окупованому Росією регіоні на сході України, у скоєнні яких ворогуючі країни звинувачують одна одну.

Він сказав, що очікує, що під час зустрічі в західному місті Львові, неподалік від польського кордону, буде порушено «необхідність політичного вирішення» війни.

Це сталося після підписання міжнародної угоди в Стамбулі 22 липня, яка відкриває Україні шлях для експорту 22 мільйонів тонн кукурудзи й іншого зерна, що застрягли в її чорноморських портах і в зерносховищах після того, як Росія вторглася в Україну 24 лютого. Підписаний того ж дня меморандум між Росією та ООН був спрямований на усунення блокпостів для поставок її продовольства та добрив на світові ринки.

Офіс Ердогана підтвердив, що він буде у Львові у четвер, щоб зустрітися із Зеленським і Гутеррішем і обговорити зернову угоду, а також шляхи припинення війни дипломатичними засобами.

Гутерріш вперше запропонував зернову угоду президенту Росії Путіну та Зеленському на окремих зустрічах у Москві та Києві наприкінці квітня. Представник ООН Дюжаррік сказав, що поїздка генерального секретаря в Україну — це «для нього шанс просто побачити з перших вуст результати ініціативи... яка надзвичайно важлива для сотень мільйонів людей».

Після тристоронньої зустрічі та, ймовірно, двосторонніх переговорів між Ердоганом і Гутеррішем, голова ООН у п’ятницю вирушить до Одеси, одного з трьох українських портів, які зараз працюють для транспортування зерна, сказав Дюжаррік. Потім у суботу він вирушить до Стамбула, щоб відвідати центр координації морських перевезень у Чорному морі, який включає чотири сторони угоди – Україну, Росію, Туреччину й ООН.

Росія не була запрошена Зеленським на зустріч у Львів.

Дюжаррік сказав, що генеральний секретар мав «дуже добру розмову» в понеділок з міністром оборони Росії Сєргеєм Шойгу, яка торкнулася поставок зерна як з України, так і з Росії.

Під час телефонної розмови Гутерріш і Шойгу також обговорили «умови безпеки роботи Запорізької АЕС» і ознайомчу місію в Оленівському СІЗО, сказав Дюжаррік.

Війна та припинення всіх поставок українського зерна та більшості російських поставок зерна і добрив значно посилили світову продовольчу кризу, оскільки обидві країни є основними постачальниками на світові ринки.

Країни, що розвиваються, особливо сильно постраждали від дефіциту поставок і високих цін. Незважаючи на те, що зараз кораблі залишають Росію та Україну, а деякі ціни впали, продовольча криза не закінчилася.

Авторка Associated Press Сюзан Фрейзер з Анкари, Туреччина зробила свій внесок у цей звіт, повідомила The Washington Post.

Генсек ООН зустрінеться у Львові з президентами Туреччини і України

Путін не обстрілюватиме Львів і Одесу, якщо там буде Ердоган

У Львові використають усі заходи безпеки для зустрічі Зеленського, Ердогана і Гутерреша

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів