Новий голова Верховної Ради живе в квартирі, яку орендував у тещі

15:31 8 жовтня 2021 р.

Фото до новини

Народні депутати проголосували за призначення Руслана Стефанчука головою Верховної Ради України, який до вчорашнього дня був першим заступником Дмитра Разумкова.

Стефанчук був обраний до парламенту 9-го скликання за списком партії «Слуга народу» і одразу отримав посаду першого заступника спікера. Як Стефанчук зробив кар'єру, де ще працював та яким майном володіє? Про це розповідає Радіо Свобода, пише Dailylviv.com.

Руслан Стефанчук народився 29 жовтня 1975 року в Тернополі. Але виріс він у Хмельницькому, де в 1992 році закінчив школу.

Після школи Стефанчук навчався одночасно у двох вишах: у Хмельницькому інституті регіонального управління та права і в Технологічному університеті Поділля. У 1997 році він отримав дві спеціальності: юриста і менеджера.

Під час навчання брав участь у КВН. У 1996 році познайомився з нинішнім главою держави.

2000 року, після аспірантури, Руслан Стефанчук отримав звання кандидата юридичних наук, а ще через вісім років захистив і докторську дисертацію. У 2009 році Стефанчук став членом-кореспондентом Національної академії правових наук.

Входив до складу Науково-консультативної ради при Вищому спеціалізованому суді України з розгляду цивільних і кримінальних справ. Член Навчально-методичної комісії з права Міністерства освіти і науки України. Член робочої групи Міністерства освіти і науки України з розробки Концепції розвитку юридичної освіти в Україні.

Співпрацював з редакціями фахових видань: Law of Ukrainе, «Право України», «Університетські наукові записки».

Кар’єра

До 2005 року Руслан Стефанчук займався адвокатською діяльністю.

З 2005 до 2011 року працював проректором з наукової роботи Хмельницького університету управління і права.

2006-го балотувався до Хмельницької міської ради за списком УРП «Собор».

У 2006–2007 роках на громадських засадах був помічником народного депутата з фракції «Наша Україна – Народна самооборона» Анатолія Матвієнка.

З 2011-го по 2013-й завідував відділом проблем розвитку національного законодавства в Інституті законодавства Верховної Ради України.

У 2013–2014 роках був завідувачем кафедри цивільно-правових дисциплін Хмельницького університету управління та права.

У 2014–2016 роках працював у Національній академії прокуратури України.

Крім того, Стефанчук був радником з питань інтелектуальної власності у віцепрем'єр-міністра Степана Кубіва в уряді Володимира Гройсмана.

2016 року став проректором з наукової роботи вищої школи адвокатури Національної асоціації адвокатів України.

У 2017 році брав участь у конкурсі на заміщення посади судді у Верховному суді.

2019 року приєднався до штабу кандидата в президенти Володимира Зеленського. Руслан Стефанчук став ідеологом виборчої кампанії.

2019 року отримав посаду радника президента України та представника глави держави у Верховній Раді.

З 29 серпня 2019 року – народний депутат України за списком партії «Слуга народу» та перший заступник голови Верховної Ради України.

Громадська діяльність

Руслан Стефанчук є членом кількох громадських організацій: Асоціації університетів, Асоціації цивілістів, «Юридичної освіти», правозахисної організації «Меморіал» імені Василя Стуса, Благодійного фонду «Братство меценатів «Благодійники Вітчизни», а також Хмельницького обласного КВН-клубу «Три товстуни».

Стефанчук також очолює «Лігу професорів права, докторів юридичних наук та докторів філософії в галузі права», Волонтерський ініціативний рух «Інтелектуальна Україна» та Асоціацію випускників Хмельницького університету управління та права.

Сім'я та статки

Дружина – Марина Стефанчук – за освітою юрист. Викладає в економічних закладах вищої освіти Києва та Тернополя. Подружжя виховує двох дітей: сина Олеся і дочку Злату.

Згідно з декларацією, Руслан Стефанчук має дві ділянки землі загальною площею в 6000 квадратних метрів. Одна ділянка розташована в селі Слобідка на Хмельниччині, друга – у селі Білогородка під Києвом.

Стефанчук володіє двома квартирами у Хмельницькому. Ще одна квартира у селищі Ярмолинці Хмельницької області належить його дружині.

Автомобільний парк подружжя Стефанчуків складається з двох машин: Renault Koleos 2012 випуску та Renault Captur 2015 року.

Банківських рахунку, згідно з декларацією, подружжя не має.

У Києві, за повідомленнями ЗМІ, Руслан Стефанчук оселився у квартирі, зареєстрованій на матір дружини. Навколо цього у 2020 році виник скандал. Стефанчук оформив в оренду квартиру тещі та отримав за це компенсацію. Пізніше він запевняв в інтерв'ю Радіо Свобода, що повернув кошти, надані йому як компенсацію за оренду житла у тещі.

Нагадаємо, що вчора народні депутати звільнили з посади спікера парламенту Дмитра Разумкова, колишнього голову партії "Слуга народу". За відставку Разумкова з посади голови Верховної Ради проголосували 284 депутати: "Слуга народу": 215 - за, 7 - проти; ОПЗЖ: 0 - за, 23 - проти; "Європейська солідарність": 0 - за, 27 - проти; "Батьківщина": 20 - за, 1 - проти; "Голос": 6 - за, 9 - проти; Група "За майбутнє": 19 - за, 0 - проти; Група "Довіра": 18 - за, 0 - проти.

Вирішили у Трускавці: з понеділка відкликатимуть Разумкова з посади спікера парламенту

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів