У Львові презентували фотолітопис до 100-ліття Української національної революції

15:08 27 квітня 2017 р.

Фото до новини

30 науковців-експертів визначили сто перемог України за останні сто років, які ввійшли до фотоальбому «За Україну, за її долю, за честь і волю, за народ».


Відео: Львівський прес-клуб.

Про це сьогодні, 27 квітня, під час презентація фотоальбому «За Україну, за її долю, за честь і волю, за народ» з нагоди 100-ліття Української національної революції 1917–1921 років, яка відбулася у Львівському прес-клубі, повідомив співавтор і співкерівник проекту, доктор юридичних наук, професор, член-кореспондент Національної академії правових наук України, адвокат Руслан Стефанчук.

Усі події, які відбувалися в Україні, подані через світлини.

- Що ми встигнемо задокументувати, залишити  нащадкам, те і буде вважатися історією. Тому ми обрали найбільш об’єктивний спосіб донесення історичної правди – через фотографію, через те, що не можна підробити, піддати сумніву, - пояснює Руслан Стефанчук чому видають саме фотоальбом.

За його словами, було надзвичайно складно працювати зі світлинами, яким понад сто років. А до цього фотоальбому ввійшли саме такі.

- У цьому альбомі ми намагалися зібрати саме такі світлини. І цьому передувала копітка праця наших наукових редакторів. Дуже багато світлин, які подані тут, вперше зарепрезентовані на загальний огляд. Надзвичайно працювати зі світлинами, яким понад сто років. Намагалися зібрати унікальні світлини. Дуже багато з цих світлин показані вперше, - каже Руслан Стефанчук.

Це підтвердив історик, відповідальний редактор проекту, директор Мистецького Фонду імені Короля Данила Роман Грицьків.
- Переважна більшість - з українських архівів. Вони певний період були недоступні, - каже він.

За його словами, цей фотоальбом носить чіткий науковий посил. Головне завдання, яке полягало перед науковцями та людьми, які працювали зі світлинами,  – подати тяглість українських державотворчих традицій.
- Ми хочемо заявити на цілий світ, що саме сто років тому Україна відновила успішно свою державність. І лише в силу певних геополітичних та військових обставин не змогла втримати її. Але зараз ми будуємо не на пустирі, а маємо сильний фундамент, який заклали наші предки, -  наголошує Роман Грицьків.

Він нагадав, що події 1917-21 років характеризуються чітким і якісним зростанням національної свідомості українського народу. Книга охоплює період Центральної Ради і Директорії, Західноукраїнської Народної республіки, українського повстанського руху, гетьманщини. В книзі також окремо висвітлюється історія українського війська та української політичної еміграції.

- Питання українського повстанського руху та політичної еміграції нечасто згадуються у історичних виданнях. В силу певних обставин діяльність повстанців Холодноярської республіки забували або списували на діяльність селянських загонів. А насправді це була частина діяльності УНР. І в умовах тотальної більшовицької окупації це було те полум’я. яке могло втримувати українську революцію на плаву, - пояснює Роман Грицьків те, чому частина книги присвячена цим подіям.

За його словами, книга налічує всього 120 сторінок. І дуже важко було обрати найголовніші події з історії України.
- Світлини у фотоальбомі не підписані. Виявилося, що дуже складно технічно в макеті розмістити саме ті фотографії, які стосуються певного розділу. Тому ми вирішили піти мистецьким шляхом – спонукати людей відчувати серцем, - каже відповідальний редактор проекту, директор Мистецького Фонду імені Короля Данила Роман Грицьків.

Директор Національної світлинотеки «Українська мить» Юрій Баланюк пояснив дуже просто, чому він працює над цим проектом.

- Я хотів би вам розповісти про одну людину, яка народилася 25 липня 1931 року. В червні 1932 року цей хлопчик почав ходити, а в липні 1933 – перестав. Бо опух від голоду.  Він лежав, а червоноармійці, які забирали в родини хліб, переступили через нього і сказали: «Звідкіля взялися такі діти». Це й хлопчик – мій дідусь, - каже він.

Всього фотоальбом має наклад три тисячі примірників. Книги будуть скеровані в бібліотеки, книгозбірні та музеї. Продавати фотоальбом не будуть. 

Довідка.

Цього року Україна відзначає століття Української національної революції 1917–1921 років. Всеукраїнська правозахисна організація «Меморіал» імені Василя Стуса, Мистецький Фонд імені Короля Данила, Національна світлинотека «Українська мить», Благодійний фонд «Відродження України» та Видавничий дім “Ін-юре”, з нагоди ювілею, підготували шанувальникам української історії фотолітопис «За Україну, за її долю, за честь і волю, за народ», документальну хроніку «За Україну, за її волю! (миттєвості української історії)», а також виставки - «Постаті Української національної революції 1917–1921» і «Сто перемог України (1917-2017)».

Авторами ідеї та керівниками цього масштабного проекту стали Степан Кубів, Олександр Святоцький і Руслан Стефанчук. Відповідальний редакторо видання і виставок – історик Роман Грицьків. Організатор презентацій - Національна світлинотека «Українська мить» (директор Юрій Баланюк).

У фотолітописі «За Україну, за її долю» зібрано і вперше опубліковано максимальний комплекс фотоматеріалів часів Української революції 1917–1921 років. Доповнені історичними фактами ці світлини відображають масштаб і розмах визвольних змагань. Поряд із висвітленням діяльності Центральної ради, Гетьманату, Директорії, ЗУНР, у виданні порушено також інші важливі аспекти революційних подій. Насамперед – це масовий повстанський рух, символом якого є Холодноярська республіка, це участь війська у державотворчих процесах, це діяльність української політичної еміграції та діаспори. І звичайно ж, – це видатні постаті української революції – безпосередні учасники процесу державотворення. Завдяки високоякісному поліграфічному виконанню усі зображення подані у надвисокій якості.

Пропонований фотолітопис дає змогу кожному доторкнутися до історії, побачити минуле очима сучасників. Видання спонукає до переосмислення доленосних для нашого народу історичних подій, до самостійних пошуків та вивчення історії України, рідного краю, своєї родини, а уроки визвольних змагань стануть важливим державотворчим досвідом, який слугуватиме для якісного розвитку сучасної України. Поява фотоальбому стала знаковою подією у суспільному, науковому та мистецькому житті України.

Документальний фільм «За Україну, за її волю! (миттєвості української історії)» (реж. С.Буковський), через відреставровані унікальні хроніки висвітлює найважливіші події Української революції 1917–1921 рр. Виставка «Постаті Української національної революції 1917–1921» присвячена провідникам та діячам визвольних змагань і анонсує ширшу експозицію, яка представить діяльність видатних українських постатей. Виставка «Сто перемог України (1917-2017)» покликана переосмислити український досвід за останнє століття, висвітлити історичні успіхи та внесок українців у світову науку, культуру, цивілізацію, взяти на озброєння парадигму перемоги, а не поразки.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів