Німеччина вимагає від Росії розслідувати отруєння Навального після його повернення до Москви 17 січня

00:06 17 січня 2021 р.

Фото до новини

Німеччина передала Росії протоколи опитувань російського опозиціонера і критика Кремля Алєксєя Навального, зроблені під час його перебування в цій країні на лікуванні і реабілітації, і вимагає повністю розслідувати обставини його отруєння.

Таким чином Міністерство юстиції Німеччини відповіло на чотири запити Росії про правову допомогу. Берлін також передав Москві зразки і аналізи крові і тканин Навального, але через незгоду самого діяча не став передавати протоколи опитувань лікарів, які його лікували, й інформацію про стан його здоров’я.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Тепер влада Росії має всю необхідну інформацію, щоб провести власне кримінальне розслідування, заявили в міністерстві і наголосили: Берлін очікує, що влада Росії «негайно вживе всіх заходів, щоб з’ясувати подробиці злочину проти Навального».

Як заявив речник Мін’юсту Німеччини, злочин має розслідувати сама Росія, і розслідування має відповідати серйозності злочину. 

Кілька лабораторій у Німеччині й інших західних країнах підтвердили, що Навального отруїли бойовою нервово-паралітичною речовиною класу «новічок», що вважають неможливим без вказівки чи принаймні згоди на найвищих рівнях влади в Росії. Москва заперечує свою причетність попри низку розслідувань, що, як кажуть їхні автори, встановили навіть конкретних працівників російської Федеральної служби безпеки, які брали участь в операції отруєння. Але в вересні 2020 року Росія заявила, що потребує більше інформації, щоб здійснити своє розслідування цього отруєння.

Повідомлення з Німеччини в Москву надійшло попереднього дня перед тим, як Навальний, за його словами, планує повернутися звідти до Росії 17 січня.

За час перебування Алєксєя Навального в Німеччині проти нього в Росії порушили ще одну кримінальну справу і оголосили в розшук. Тепер його звинувачують ще й у порушенні умов умовного вироку, винесеного йому 2014 року за звинуваченнями в фінансових зловживаннях: Навальний, лікуючись за кордоном, не з’явився в визначений термін до інспектора. Європейський суд із прав людини 2017 року встановив, що в тій справі російська держава порушила право Навального на справедливий суд.

За повідомленнями, за новим звинуваченням йому може загрожувати до 3 з половиною років реального позбавлення волі. Федеральна служба виконання покарань Росії заявила, що буде домагатися його арешту відразу після повернення до країни.

Трамп не піде на інавгурацію Байдена

У Львові провалилася спецоперація на могилі Ніколая Кузнєцова

Інтереси українців найліпше захищають дипломати у Німеччині, Польщі і Туреччині

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів