У Львові провалилася спецоперація на могилі Ніколая Кузнєцова

15:09 1 січня 2021 р.

Фото до новини

Невідомі зробили підкоп могили радянського агента НКВС Ніколая Кузнєцова на Пагорбі слави у Львові, який виявив ввечері 31 грудня перехожий.

На місці працювала поліція, а також представники різних силових відомств, повідомляє Zaxid.net

Підкоп виявили у клумбі позаду пам'ятника на могилі Кузнєцова, яма зверху була прикрита дошкою. Мета підкопу наразі незрозуміла, але, ймовірно, йде мова про спробу викрасти рештки радянського агента або ж про підготовку до підриву могили.

На місце виїжджали поліцейські, але надати детальнішу інформацію пообіцяли 2 січня. Станом на ранок 1 січня підкоп засипаний, слідів втручання майже не помітно.

Нагадаємо, Ніколай Кузнєцов – радянський диверсант-розвідник, агент НКВС, який загинув 8 березня 1944 року у селі Боратин Бродівського району. Посмертно йому присвоїли звання Героя Радянського Союзу. Ексгумацію рештків спецагента НКВС провели в 1959 році. У 1960 році їх перепоховали на Пагорбі слави у Львові.

Родичі Кузнєцова з Росії хочуть перепоховати агента НКВС у Єкатеринбурзі. Але 7 лютого 2020 року виконавчий комітет Львівської міської ради не погодив передачу останків агента НКВС Ніколая Кузнєцова його родичам у Росію. Могилу Кузнєцова неодноразово розмальовували, а в березні 2019 року невідомі викрали з неї бронзовий барельєф.

Багато експертів - істориків і політиків - не розуміють позицію львівської влади: навіщо силоміць тримати у Львові могилу диверсанта-провокатора, який працював проти місцевого населення і спричинився до багатьох смертей українців. Найлогічніший вихід - віддати його прах в Росію родичам і забути про нього. 

Ще тринадцять років тому це можна було зробити цивілізовано: 23 травня росіяни приїдуть за останками Кузнєцова. А два роки тому - ще й з користю для української історії: Рештки диверсанта Кузнєцова хочуть обміняти на прах гетьмана Дорошенка.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів