Рештки диверсанта Кузнєцова хочуть обміняти на прах гетьмана Дорошенка

22:45 24 квітня 2019 р.

Фото до новини

27 жовтня 2017 року Державна міжвідомча комісія у справах увічнення пам’яті учасників АТО, жертв війни та політичних репресій спільно з Інститутом національної пам’яті під головуванням віце-прем’єр-міністра України Павла Розенка прийняли рішення, на прохання родичів Миколи Кузнєцова, надати дозвіл на перепоховання його рештків у Росії. Але львівська міська влада досі ігнорує це рішення.


Відео: Львівський прес-клуб

Про це сьогодні, 24 квітня, під час прес-конференції на тему: «Дозвіл на ексгумацію рештків радянського диверсанта Кузнєцова та його перепоховання коштом його родичів у Росії», яка відбулася у Львівському прес-клубі, повідомив голова ВГО «Поклик нації» Тарас Боднар.

- Родичі Миколи Кузнєцова неодноразово зверталися з проханням дозволити їм ексгумувати та  перевезти його залишки. Вони готові оплатити всі процедури, пов’язані з цим. Але впродовж кількох останніх років львівська міська влада не дає дозволу на ексгумацію. Для чого вона зберігає у Львові рештки ідейного ворога України – незрозуміло, - каже він.

У активістів виникають підозри, що це робиться з недобрих та непатріотичних мотивів. 

- Нещодавно з надгробного каменю на могилі  Кузнєцова, яка розташована на львівському Пагорбі Слави, невідомі особи здерли металеві частини. Місцеві засоби інформації про це майже не повідомляли. Зате російські ЗМІ висвітлювали це дуже активно і в негативному світлі, - говорить Тарас Боднар.

Голова ВГО «Поклик нації»  стверджує, що за останній рік різні організації надіслали міському голові Львова понад десять звернень з проханням надати дозвіл родичам Кузнєцова вивести його рештки з України. Офіційної відповіді на всі ці звернення досі не отримав ніхто.

- Незабаром буде 9 травня. І ми не сумніваємося, що могилу Миколи Кузнєцова буде використано для чергових провокацій, - передбачає він. 

Голова ЛОО «УНА-УНСО Львів» Петро Байса переконаний, якщо росіяни хочуть забирати своїх, то треба віддавати. 

- Хай би вони всіх забрали. Нам вони тут не потрібні. Хай місцева влада надасть дозвіл. І тоді ми побачимо, чи насправді родина так сумує за рештками свого родича, чи це тільки чергова провокація, - каже він.

Голова БФ ім. Петра Болбочана Ярослав Свелеба приєднується до думки колег, що чим менше в Україні буде радянських пам’ятників,  тим чистішим буде суспільство. 

- Ми не закликаємо витягнути тіло та познущатися з нього. Ми кажемо: хай його з Богом заберуть з нашої землі, хай він там собі спокійно спочиває. Я би казав, щоби всіх їх позабирали і повивозили. Вони не становлять для нас цінностей, - наголошує він. 

На думку Ярослава Свелеби, символіку чужої імперії треба прибирати звідусіль, навіть з цвинтарів. 

Історик, директор Львівської універсальної наукової бібліотеки Іван Сварник нагадав, що Микола Кузнєцов був не розвідником, а професійним терористом і провокатором. 

- У тридцятих роках він був таємним інформатором ОГПУ при НКВД. Потім – спецагентом НКВД при німецькому посольстві. Пройшов відповідний вишкіл у Москві. Під час Другої світової війни його базою був диверсійно-розвідувальний загін НКВД майора Мєдвєдєва. Першочерговим своїм завданням Кузнєцов вважав вбивство високопоставлених німецьких чиновників і військових. Йшлося про Еріка Коха, Отто Вехтера та інших високопосадовців. На вбивство таких осіб німецьке командування реагувало масовими репресіями місцевого населення. Репресії німців сприяли посиленню антинімецьких настроїв, - каже він.

Історик також процитував інформацію з книги Дмітрія Мєдведєва «Сильні духом» про те, як на місце замаху на імперського радника Геля в Рівному Кузнєцов підкинув документи вбитого німцями українського підпільника. 

- Це дало привід німцям розстріляти в Рівному понад 300 українських заручників. У Львові німці вбили дві тисячі заручників та кількасот в’язнів. Це все описано в мемуарах Мєдвєдєва, - називає джерело Іван Сварник. 

Директор Львівської універсальної наукової бібліотеки вважає, що рештки Миколи Кузнєцова варто би обміняти на рештки видатних українців, які поховані в Росії. До прикладу, в селі Ярополче під Москвою покоїться гетьман Петро Дорошенко. Або ж поміняти на рештки генерала Чупринки.

Голова ГО «Громадська варта» Юрко Антоняк передбачає, що прокомуністичні ветеранські організації, які досі є на теренах Львова, будуть опиратися перепохованню Миколи Кузнєцова.

- Це буде страшний удар по їхній історичній пам’яті. Та нечисть не втрачає надії на реванш. І наявність рештків їхніх героїв тут – це бальзам на їхні московські душі, - зазначив він.

Старший науковий співробітник Музею визвольної боротьби України Орест Круковський нагадав про версію, яка говорить, що в цій могилі похований німецький офіцер. Точних даних, що тут лежать рештки Миколи Кузнєцова немає.

- Треба спочатку провести експертизу, щоби бути впевненим, що ми не передаємо прах іншої особи. Крім того, нам треба зрозуміти, чому вимагають передати рештки саме Миколи Кузнєцова, а не будь-якого іншого загиблого солдата. Тому що в Росії знову будуть використовувати його як символ радянської ідеології. І навколо цього знову будуть проводити різні агітаційні шоу на кшталт «дєди воєвалі», - застерігає він. 

Крім того, він також дотримується думки, що варто вести перемовини про повернення праху українських героїв на Батьківщину. 

Тарас Боднар зазначив, що Росія готова обміняти прах Кузнєцова на будь- якого українця, окрім гетьмана. Але каменем спотикання стала незгода міського голови Львова Андрія Садового в цьому питанні. 

- Коли у Львові зносили пам’ятник Миколі Кузнєцову, то росіяни звернулися з проханням віддати його їм. Попередник Андрія Садового віддав той пам’ятник. І ми вже про нього більше не чули та й забули, - нагадав Тарас Боднар. 

На його думку, коли зі Львова заберуть рештки Миколи Кузнєцова, то за дуже короткий час українці забудуть і про нього. Тому активісти підписали нове звернення до міського голови Львова Андрія Садового, голови Львівської обласної державної адміністрації Олега Синютки та директора Інституту національної пам’яті Володимира В`ятровича з проханням посприяти родичам Миколи Кузнєцова в якомога швидшій ексгумації праху та перевезенні за межі України для перепоховання в Росії залишків диверсанта-провокатора, який винний у загибелі тисячів українців.

- У разі ігнорування цієї заяви залишаємо за собою право на не заборонені чинним законодавством України мирні акції протесту з цього приводу у Львові, Луцьку, Рівному та Києві, - зазначено в заяві. 

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів