Навіщо Путін згадав, що США першими застосували ядерну зброю

19:35 30 вересня 2022 р.

Фото до новини

Сьогоднішня промова Путіна про анексію малює різку картину протистояння Росії із Заходом.

Такий акцент зробили оглядачі The New York Times у своїй розповіді про сьогоднішній виступ російського диктатора у Кремлі, пише Dailylviv.com.

Президент Путін у п’ятницю заявив, що Росія візьме під свій контроль чотири українські регіони, і засудив Сполучені Штати за «сатанізм» у промові, яка ознаменувала ескалацію війни Москви проти України і позиціонувала Росію у різко конфронтаційних термінах, як таку, що веде екзистенційну боротьбу із західними елітами, які він вважає «ворогами».

Виступаючи перед сотнями російських законодавців і губернаторів у великому Кремлівському залі, Путін сказав, що жителі чотирьох регіонів, які все ще частково контролюються українськими силами, стануть громадянами Росії «назавжди». Відтак він провів церемонію підписання з керівниками цих регіонів, призначеними Росією, щоб розпочати офіційний процес анексії, а потім потиснув їм руки і скандував «Росія! Росія!»

Звернення Путіна прозвучало на тлі конфузів Росії на полі бою, де українські сили здобули приголомшливі перемоги останніми тижнями на сході. Доки російський лідер виступав, офіційні особи сказали, що українська армія наблизилася до оточення окупованого Росією міста Лиман, стратегічно важливого вузла в Донецькій області, щорозташований усередині території, на яку претендує Путін.

Навіть за стандартами Путіна, які стали все більш антагоністичними, ця промова була надзвичайною, поєднанням висловлювань і загроз. 

Він назвав «правлячі кола так званого Заходу» «ворогом», слово, яке він зрідка вживає стосовно Заходу.

«Західні еліти не тільки заперечують національний суверенітет і міжнародне право», — сказав він у 37-хвилинному зверненні. «Їхня гегемонія має яскраво виражений характер тоталітаризму, деспотизму і апартеїду».

Західні лідери засудили анексію Росією територій України як незаконну, а «референдуми», які їм передували, що мали на меті показати місцеву підтримку приєднання до Росії, як шахрайські. Адміністрація Байдена оголосила про нові санкції у відповідь на цей крок Кремля.

Президент Байден швидко засудив дії Путіна щодо анексії чотирьох територій, заявивши, що вони «не мають легітимності» і додав, що «Сполучені Штати завжди будуть шанувати міжнародно визнані кордони України».

Уряд України відкинув претензії Путіна і пообіцяв повернути території, захоплені Росією на сході та півдні. Президент України Володимир Зеленський відреагував на виступ Путіна в п’ятницю, оголосивши, що він прискорює подання заявки своєї країни на вступ до альянсу НАТО. У відео він звинуватив Кремль у спробі «вкрасти те, що йому не належить». «Україна цього не допустить», — сказав Зеленський.

Путін наполягав, що позиція Росії щодо анексії чотирьох територій не підлягає обговоренню, додавши, що країна захищатиме їх «усіма силами і засобами, які є в нашому розпорядженні».

«Я закликаю київський режим негайно припинити вогонь і всі військові дії», — сказав він, а український уряд «повернутися за стіл перемовин».

«Але ми не будемо обговорювати рішення жителів Донецька, Луганська, Запоріжжя та Херсона», – сказав він, маючи на увазі чотири анексовані українські області. «Це зроблено. Росія не зрадить».

Путін описав конфлікт із Заходом ще більш жорстко, ніж у попередніх промовах, розказуючи про багатовікові військові дії Заходу, щоб засудити світовий порядок під керівництвом Америки як принципово злий, корумпований і спрямований на знищення Росії.

«Репресії свободи набувають обрисів «зворотної релігії», справжнього сатанізму», — сказав Путін, стверджуючи, що ліберальні західні цінності в таких питаннях, як гендерна ідентичність, рівнозначні «запереченню людини».

Путін також надав кілька нових подробиць щодо питання, яке зараз, мабуть, викликає найбільше занепокоєння в західних столицях — чи і в який момент він може бути готовий застосувати зброю масового знищення, щоб змусити Україну капітулювати. Раніше того ж дня його речник заявив, що після анексії чотирьох регіонів — кроку, який, як очікується, не визнає жодна інша країна, — напад на ці регіони буде розглядатися як напад на Росію.

Не кажучи цього прямо, Путін натякнув, що він думає про роль ядерної зброї у війні. Описуючи Захід як «брехливий і лицемірний наскрізь», Путін зазначив, що Сполучені Штати були єдиною країною, яка застосувала ядерну зброю у війні. Потім додав: «До речі, вони створили прецедент».

Відбулося засідання Ради національної безпеки і оборони: про що говорили

Столтенберг вийде на позаплановий брифінг о 19.00: де дивитися

Україна підписала заявку про прискорений вступ в НАТО

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів