НАТО може очолити жінка з українським корінням

16:24 5 листопада 2022 р.

Фото до новини

Якщо термін повноважень норвежця Єнса Столтенберга не буде продовжений, у вересні він піде з посади генерального секретаря НАТО.

Про це інформує The New York Times, пише Dailylviv.com.

За словами американських чиновників, знайомих з американськими офіційними особами, у зв’язку з тим, що повноваження нинішнього голови НАТО Єнса Столтенберга закінчуються восени наступного року, між союзниками почалася серйозна боротьба за те, хто його замінить.

У той час як офіційні особи попереджали, що дуже часто імена, які спливають першими, не витримують переговорів між 30 членами НАТО, вони сказали, що у Вашингтоні з’явився один головний кандидат: 54-річна Христя Фріланд, канадсько-український віцепрем'єр-міністерка і міністерка фінансів Канади.

54-річна пані Фріланд, колишня журналістка (заміжня за репортером The New York Times), також була міністром закордонних справ Канади. Її переваги значні: вона володіє англійською, французькою, італійською, українською та російською мовами; вона керувала складними структурами; вона вміє проводити пресконференції та інші публічні виступи; і вона стане першою жінкою та першою канадкою, яка керуватиме НАТО.

Сполучені Штати не висувають американського кандидата, оскільки американський генерал традиційно є Верховним головнокомандувачем ОЗС НАТО в Європі, але, зрозуміло, вони мають сильний голос у виборі.

Європейський Союз, як це не дивно, хотів би, щоб наступний голова НАТО був із країни-члена — 21 з його нинішніх 27 країн належать до альянсу. І якщо припустити, що Швецію та Фінляндію схвалено для членства в НАТО, Європейський Союз матиме 23 із 32 членів.

Хоча європейці ще не об’єдналися навколо єдиного кандидата, у них теж є кілька сильних суперників, які є жінками, у тому числі 45-річна Кая Каллас, прем’єр-міністерка Естонії; Зузана Чапутова, 49 років, президентка Словаччини, і 54-річна Колінда Грабар-Кітарович, яка була президенткою Хорватії у 2015-20 роках, була послом Хорватії у Вашингтоні та працювала в НАТО помічницею генерального секретаря з громадської дипломатії.

Британія, яка вийшла з Європейського Союзу, але не з НАТО, має кандидата в особі 52-річного Бена Воллеса, свого міністра оборони. Деякі чиновники припустили, що він залишився на цій посаді, попри карусель британського уряду, щоб не лише забезпечити стабільність у підтримці України, але й збільшити свої шанси на посаду в НАТО, яку Лондон дуже хоче отримати як ще один символ його постбрекзиту. 

НАТО посилює присутність в Чорному і Балтійському морях: дислоковано сотні військових з Франції, Бельгії, Нідерландів, США

Членство України в НАТО: 12-13 жовтня очікують обговорення на рівні міністрів оборони

Генсек НАТО скликав надзвичайне засідання: закликав швидко поповнювати запаси боєприпасів

Ядерний бомбардувальник, 60 літаків з 14 країн: НАТО розпочинає навчання з ядерного стримування в Європі

Україна підписала заявку про прискорений вступ в НАТО

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів