НАТО має бути готовим до можливого нападу Росії

16:33 19 листопада 2023 р.

Фото до новини

Росії потрібно від шести до десяти років, щоб відновити свою армію до такого рівня, коли вона зможе наважитися напасти на НАТО.

Тому країнам-членам НАТО в Європі залишається "від п'яти до дев'яти років", щоб підготуватися до відбиття можливого нападу Росії на територію альянсу. Такий висновок міститься в аналітичному дослідженні Німецького товариства зовнішньої політики (DGAP) під назвою "Запобігти наступній війні". Про це повідомляє Delfi, пише DailyLviv.com.

Експерти вказують на те, що Росія під час війни з Україною перевела свою оборонну промисловість у режим військової економіки. Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус (Boris Pistorius) на початку листопада вперше публічно вжив словосполучення "відповідність вимогам воєнного часу" як мету модернізації бундесверу.

Читайте також: НАТО розпочало ядерні навчання Steadfast Noon

"Війна повернулася до Європи після жорстокого нападу Путіна на Україну, - сказав Пісторіус. - Це змінило ситуацію зі загрозами. Німеччина, як найгустонаселеніша та економічно найсильніша країна в центрі Європи, має бути опорою стримування та колективної оборони в Європі".

Росія прагнутиме заморозити війну в Україні, щоб мати час для відновлення сухопутних військ. Однак навряд чи хтось з політиків у Берліні очікує на швидке закінчення загарбницької війни.

"Я думаю, ми повинні виходити з того, що це триватиме ще деякий час", - зазначив в інтерв'ю DW експерт з України та Росії Ніко Ланге з Мюнхенської конференції з безпеки.

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний нещодавно попередив, що військова допомога, яку досі надавали його країні близько 50 держав, що її підтримують на чолі зі США, призвела лише до "глухого кута" на фронті. Його лінія на сході та півдні України практично не змінилася з червня, навіть у ході українського контрнаступу.

Читайте також: Москва бореться за імперську маячню. Майбутнє України в НАТО, - Єнс Столтенберг

А у позиційній війні Росія має перевагу, тому що в неї є необмежена кількість артилерійського озброєння, попереджає в інтерв'ю DW австрійський військовий аналітик Маркус Райснер. Україна, на його думку, може досягти успіху лише в тому випадку, якщо війна не буде позиційною. Щоб уможливити це навесні наступного року, Україна має отримати від Заходу новітню зброю, уточнює Райснер.

Ряд військових експертів вважають, що фронт в Україні перетворюється на поле бою, на якому діють більш високотехнологічні види озброєнь. Дедалі частіше говорять про використання штучного інтелекту у військових діях. "Йдеться про контроль над електромагнітним полем, у якому використовуються радіостанції та безпілотники", - пояснив Рейснер в інтерв'ю DW. 

Ніко Ланґе також підтверджує, що Росія тепер може дуже успішно придушувати деякі види зброї ЗСУ за допомогою супутників. Це стосується навіть поставлених від США ракетних установок HIMARS, які Україна рік тому використовувала при звільненні своїх територій для зриву підвезення російськими військами зброї та боєприпасів. 

Читайте також: Літаки-розвідники НАТО вийшли на нічне чергування на чорноморському узбережжі

"Росія дуже успішно створює перешкоди", - каже Ланґе. Під перешкодами розуміється глушіння супутникових, радіолокаційних та радіосигналів противника. Це особливо важливо у світлі того, що ситуація на фронті все більше перетворюється на війну безпілотників. Вони не лише атакують, завдаючи ударів, а й передають зображення та разом зі супутниковою розвідкою роблять ситуацію на фронті абсолютно прозорою. Росія озброюється і в цій галузі, визнає Ланґе. Економічні санкції, введені ЄС та США, не завадили Москві, і в неї, як і раніше, є мікрочіпи та інші високотехнологічні товари. РФ також має власну систему супутникової навігації для наведення ракет на ціль, додає Ніко Ланґе.

Згідно з висновками аналітиків, у Берліні зростає переконаність у тому, що за нинішнього виробництва озброєнь Росія може швидко відновити свою армію, яка зазнала втрат в Україні. Причому так, що її бойова міць перевищить нинішній потенціал стримування НАТО у звичайній війні в Європі.

"За оцінками експертів і спецслужб, Росії потрібно від шести до десяти років, щоб відновити свою армію до такого рівня, коли вона зможе наважитися напасти на НАТО", - ділиться аналітик DGAP Крістіан Меллінг. Відповідно, альянс має всього п'ять-дев'ять років, щоб переозброїтися настільки, щоб відбити можливий напад Росії. 

"Напад Росії на територію НАТО вже не можна виключити, - вважає Меллінг. - Це означає, що питання вже не в тому, чи Німеччина і НАТО повинні бути готові до війни, а тільки в тому, коли".

Нагадаємо, Росія може готуватися до конфліктів з країнами Балтії та НАТО.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів