Найбільші військові маневри в Європі: 10 вересня стартують російсько-білоруські навчання

14:16 9 вересня 2021 р.

Фото до новини

У п'ятницю, 10 вересня на п'яти полігонах у Білорусі та дев'яти в Росії розпочинається активна фаза військових навчань «Запад-2021».

Це будуть найбільші маневри, організовані в Європі протягом останніх майже 40 років, адже в них, в обох країнах, візьмуть участь прибьлизно 200 тис. солдатів, - пише Центр східних досліджень. Про це повідомила Українська служба Польського радіо, пише Dailylviv.com.

«Мета цих маневрів – показати, що "Росія пантрує". Йдеться також про створення додаткової напруги та побоювань у західних країнах, що Росія має військову перевагу і готова застосувати силу у політичних цілях», – каже Пйотр Жоховський із Центру східних дослідень, один із авторів аналізу.

За офіційною інформацією Міністерства оборони Білорусі, на заході країни, неподалік від кордону з Польщею, навчатимуться 12,8 тис. солдатів, у тому числі 2,5 тис. росіян, та кілька десятків – із Казахстану. Як пишуть експерти Центру східних досліджень, ці маневри – лише кульмінація навчань, які тривають на полігонах обох країн упродовж кількох місяців.

Білоруська сторона стверджує, що маневри відбуваються «винятково з метою навчання та узгодження армії» Білорусі й Росії, які мають спільну групу військ на західному фланзі федеративної держави, що під тиском Москви, набуває дедалі контретнішого виміру. Кілька днів тому Аляксандр Лукашенко заявив, що навчання будуть «суто оборонними».

Сценарій навчань передбачає спільні оборонні дії в умовах провокації з Заходу – появи неформальних збройних формувань, підтриманих місцевими сепаратистами. Експерти Центру оцінили, що сценарій навчань узгоджується з тезою про агресивність країн НАТО, які розташовані поруч з Республікою Білорусь, та необхідності підготовки її до оборонних дій», яку нещодавно з великою інтенсивністю пропагував Мінськ за підтримки Москви.

На думку польських експертів, важливим елементом навчань є їх інформаційний та «дезінформаційний» вимір.

НАТО заявило, що, незважаючи на те, що його не запрошено на маневри у ролі спостерігача, Альянс має намір «уважно стежити за ними».

Одночасно з початком маневрів мають бути прийняті ключові рішення щодо поглиблення інтеграції Білорусі та Росії у федеративну державу. Тут ідеться й про підписання «інтеграційних мап», про які ведуться переговори впродовж трьох років, визначаючи рамки для гармонізації дії обох країн у різних секторах: від митної політики до енергетичної галузі. Мінськ запевняє, що мова йде лише про економіку, але, як нещодавно писав російський «Комерсант», «економічна інтеграція неминуче призведе до політичної інтеграції».

Нагадаємо, що у військових навчаннях беруть участь також військові контингенти з Вірменії, Індії, Казахстану, Киргизії і Монголії.

Спільне стратегічне навчання збройних сил Російської Федерації та Республіки Білорусь проходить раз на два роки. Практичні дії військ пройдуть в період з 10 до 16 вересня 2021 року на дев'яти полігонах, розташованих на території Російської Федерації, в акваторії Балтійського моря, а також на п'яти полігонах збройних сил Республіки Білорусь.

Повернення органів військового управління і військ у пункти постійної дислокації після участі в навчанні сплановано до середини жовтня ц.р., запевняє Міноборони РФ.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів