На заході України кожен другий за патріотизм, - опитування

15:25 14 грудня 2021 р.

Фото до новини

А 86% жителів західних областей, зокрема Львівщини, обрали свободу першою з найважливіших цінностей для прав людини.


Відео: Львівський пресклуб

Такі дані були отримані під час загальнонаціонального опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Центром прав людини ZMINA за підтримки проєкту “Права людини для України”, який впроваджується Програмою розвитку ООН (ПРООН) в Україні та фінансується Міністерством закордонних справ Данії.

14 грудня у Львові, на пресконференції у Львівському пресклубі, пише Dailylviv.com, були презентовані результати третьої хвилі опитування “Що українці знають та думають про права людини”, яке з 2016 року проводиться кожні два роки, для того, щоб вивчити сприйняття, уявлення та розуміння прав людини і основоположних свобод в українському суспільстві.

Свобода, як свідчить опитування, залишається на першому місці серед ціннісних пріоритетів для жителів не тільки pахідного регіону, але й всієї держави — 84%.

Справедливість посіла другу сходинку з 73%, безпеку обрали 64% українців. Порівняно з 2016 роком важливість безпеки для українців як основоположної цінності знизилася на 8%, що може бути пов'язане зі зменшенням інтенсивності збройного конфлікту на Донбасі. А от кількість громадян, які вважають толерантність однією з основних цінностей, навпаки, збільшилася на 6%, хоч вона і перебуває на останньому місці у списку (тільки 31% опитаних українців вважають толерантність важливою цінністю).

Що стосується Західної України (зокрема Львівської області), то на другому місці у переліку основних цінностей для її жителів, — після свободи, — є справедливість (69% опитаних), на третьому - гідність (64%), далі йдуть безпека (56%) і патріотизм (50% — найбільший показник в Україні).

“Одним з важливих індикаторів цінності свободи є її умовна дихотомія з достатком, простіше кажучи — чи погоджується людина відмовитися від матеріальних благ заради збереження свободи. Серед опитаних жителів західного регіону виявилось найбільше тих, хто готовий поступитися державі часткою своїх прав та громадянських свобод в обмін на власний добробут — майже 34%. Цікаво, що серед жителів Донбасу спостерігається інша картина — 48% жителів підконтрольних Україні територій Луганської і Донецької областей не готові поступитися свободою заради достатку, і це найбільший показник серед всіх регіонів, у яких проводилося дослідження”, — зауважує Світлана Колишко, керівниця групи ініціатив з прав людини, координаторка проєкту «Права людини для України» Програми розвитку ООН в Україні.

Трійка за дотримання прав людини: у Львові озвучили результати всеукраїнського опитування

Уповноважена з прав людини вимагає в Садового скасувати обмеження на пільговий проїзд пасажирським транспортом

Львів'янка Марта Чумало отримала міжнародну нагороду "Тюльпан прав людини 2020"

На Львівщині за рік розкрили і передали до суду 5 справ щодо торгівлі людьми

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів