На сесії ЛМР планують розглянути 4 важливі ухвали, які даватимуть старт Львівській тергромаді

10:44 29 грудня 2020 р.

Фото до новини

Сьогодні виносимо на розгляд сесії одразу 4 ухвали, які дають юридичний старт львівській громаді у новому форматі.

Про це повідомив заступник міського голови Львова з містобудування Любомир Зубач, пише DailyLviv.

«Важливий сесійний день для Львівської МТГ. Відразу чотири ухвали, які дають юридичний старт Львівській громаді у новому форматі, виносимо у вівторок на розгляд сесії Львівської міськради.

Фактично, мова про початок реорганізації. Тут ще не йдеться про посади старост чи округи. Ці речі загальніші, але від того не менш важливі. Вони потрібні для того, щоб у наступні два місяці забезпечити безперебійне функціонування всієї господарки навколишніх громад: від прибирання до освіти. Самі села та містечка цього робити вже не мають юридичного права. А Львів — такі повноваження має відобразити у своїх нормативних документах.

Тому й важливо проголосувати ці ухвали ще до нового року. Іншого законного шляху просто немає. А тепер докладніше про ці ухвали.

Перша «Про функціонування Львівської територіальної громади». Вона коротка й очевидна. Її мета — поширити повноваження наших департаментів, управлінь та інших виконавчих органів ЛМР на територію всієї львівської громади. Навіщо? Січень на носі. Нова структура виконавчих органів ЛМР не сформована і не могла бути сформована. Її частиною має стати визначення формату управління у навколишніх громадах. А прибирати, вивозити сміття, освітлювати територію, надавати медичні, освітні та соціальні послуги треба щодня. Хтось ці речі має робити, а отже, на когось треба покласти відповідні повноваження. Не може бути управлінського вакууму, навіть тимчасового. Тому ця ухвала.

Цим рішенням ми також визначаємо певний районний розподіл населених пунктів Львівської ОТГ. Це необхідно, оскільки певна частина функцій виконавчих органів ЛМР здійснюється, залежно від поділу міста на райони. Йдеться передусім про районні адміністрації, три з яких (Шевченківська, Залізнична та Личаківська) мають відтепер здійснювати свої повноваження в межах прилеглих населених пунктів. Наголошу — це тимчасово, поки не буде нової структури, фактично поки не сформуємо старостинських округів і не призначимо старост.

Ще одна важлива річ — у Львові є багато міських програм, які чинними будуть у 2021 році. Наприклад, закупівля музичних інструментів у музшколах Львова, соціальні виплати учасникам АТО-ООС. Так-от, ця ухвала дозволить автоматично поширити дію цієї програми на всі населені пункти, що увійшли до Львівської ОТГ. І не треба буде вносити зміни у всі такі програми по одному.

Друга ухвала — вимога законодавства, це суто юридичне рішення. Її назва «Про припинення місцевих рад шляхом приєднання їх до ЛМР».

Крім того, що сільські, селищні і міські ради були представницькими органами, вони і були юридичними особами. А припинення юридичних осіб — це ціла процедура.

На території цих громад вже не будуть приймати бюджети, адже тепер бюджет буде спільним зі Львовом. Рахунки в казначействі відкриваються під кожен новий бюджет, а отже, всі ці сільради не будуть мати підстав відкривати рахунки, тому формально як юридичним особам їм треба пройти процедуру припинення.

Буде ця ухвала — зможемо вже у січні розпочати роботу ліквідаційних комісій. 10 таких комісій — на 10 навколишніх громад. Їхнє завдання — по кожній громаді зробити інвентаризацію, сформувати акти прийому-передачі документів, майна, грошей і зобов’язань. Відтак всі ці акти будуть виноситися на затвердження сесії.

Хочу наголосити — нікого немає лякати термін «ліквідація». Йдеться про юридичну процедуру, яку вимагає закон для проходження необхідної трансформації в межах новосформованої Львівської громади. А надалі нас чекає створення старостинських округів, затвердження старост та визначення сфери їхньої компетенції в межах нової структури виконавчих органів ЛМР.

Також є ще дві ухвали, якими Жовківська та Пустомитівська районні ради передають заклади та установи спільної власності у комунальну власність Львівської ОТГ. Мова про школи, садки, медичні та заклади культури. Раніше вони були на утриманні районних рад, тепер же переходять у підпорядкування Львівської громади", — зазначив Любомир Зубач на власній сторінці у Facebook.

Стартував процес реорганізації районних державних адміністрацій

ЛОДА оновлює структуру: буде цифровий підрозділ

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів