На Марсовому полі відбудеться Вечір незламного духу «Львів – місто героїв»

11:28 14 жовтня 2015 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба Львівської міськради

Урочистості біля меморіалу Невідомому Вояку УПА на вулиці Мечникова розпочнуться о 19:00.

У прес-службі обласної державної адміністрації передали «Щоденному Львову» програму святкових заходів з нагоди Дня захисника України 14 жовтня, в якій мовиться:

08.30 – 09.00 – Молебень до Богородиці За Україну та її захисників в Гарнізонному Храмі Святих Верховних Апостолів Петра і Павла на вулиці Театральній, 11.

09.15 – 09.35 – Покладання квітів до Меморіалу невідомому вояку УПА на вулиці Мечнікова.

09.45 – 10.00 – Екуменічна посвята надгробків Героям Небесної Сотні на полі почесних поховань Личаківського кладовища.. Покладання квітів та запалення лампадок на могилах осіб, Героїв Небесної Сотні, генерала Сергія Кульчицького та борців за волю України на полі почесних поховань №67 Личаківського кладовища.

10.10 – 10.20 – Покладання квітів та запалення лампадок до могил загиблих під час проведення антитерористичної операції на сході України під музичний супровід.

10.20 –10.40 – Панаха за загиблими в АТО на полі почесних поховань №76 Личаківського кладовища.

11.00 – 12.20 – Ритуал складання «Урочистої Клятви» першокурсників Львівського державного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Крут навпроти будівлі обласної державної адміністрації та обласної ради (вулиці Винниченка, 18).

12.20 – 12.25 – Урочисте проходження ліцеїстів Львівського державного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Крут.

12.30 – 12.45 – Урочисте проходження вулиці Винниченка коробок з представників молодіжних громадських організацій НСОУ «Пласт» та «Спадщина», Братства ветеранів УПА, реконструкторів у одностроях військових формувань історичних періодів України.

13.00 – 14.00 – Літургія в Гарнізонному храмі Петра і Павла за участі учасників проекту «Мій тато захищає Україну» на вулиці Театральній, 11.

14.00 – Урочисте відкриття Проекту «Майбутні захисники» – проведення спортивних змагань для юнаків вулиці Клепарівській, 39а (зал для стрільбищ Спортивного комплексу СКА).

16.00 – 17.00 – Прем’єра документального фільму «Рейд» у кінотеатрі «Коперник» на вулиці Коперника, 9 (кількість квитків обмежена – телефон 299 95 55).

19.00 –  Урочиста програма у Львівській обласній філармонії, складена із пісень Українських Січових Стрільців, Українських Повстанців, присвячених Майдану та Небесній Сотні та пам'яті Героїв у новітній українсько-російській війні.

Своєю чергою, в прес-службі міської ради передали «Щоденному Львову»: 

«У середу о 19:00 біля меморіалу Невідомому Вояку УПА на Марсовому полі на вулиці Мечнікова відбудеться вечір незламного духу «Львів – місто героїв». Керівник управління внутрішньої політики Львівської міської ради Євген Бойко зазначив із приводу Дня захисника України:

«З давніх часів суспільство шанувало героїв, часто наділяючи їх надприродними рисами та неймовірними подвигами. Сьогодні ми усвідомлюємо, що справжні герої – це таки звичайні люди, тільки наділені особливим почуттям відповідальності та витонченим відчуттям природної любові до своєї землі та свого народу.

Українські Герої – не міфічні чи містичні сутності, це – реальні особистості нашого сьогодення, що у вихорах воєн ХХ століття гартували дух нащадків і разом з ними завжди стоятимуть незримо на захисті незалежності та національної самобутності України. Будуючи майбутнє нашої держави, пам’ятаймо про тих, хто вистояв на лінії фронту. Запрошуємо усіх львів’ян та гостей міста разом відзначити свято наших захисників». 

У прес-службі міської ради передали також «Щоденному Львову»: 

«У свято Покрови, 14 жовтня, в Україні відзначають 73-ю річницю створення Української Повстанської Армії та День захисника України. З цієї нагоди у Львові відбудеться низка заходів.

Урочисті відзначення розпочнуться о 8:30 молебнем у Гарнізонному храмі святих апостолів Петра і Павла. О 9:15 відбудеться покладання квітів до Меморіалу невідомому воїну УПА, після чого – перехід до Поля Почесних поховань №67 на Личаківському кладовищі, де буде освячено надгробні плити на могилах Героїв Небесної Сотні.

Опісля всі перейдуть до Поля Почесних поховань №76, де покладуть квіти до могил загиблих під час проведення антитерористичної операції на Сході України. Об 11:00 перед будівлею ЛОДА відбудеться щорічна урочиста присяга першокурсників Львівського державного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Крут. 

Начальник управління внутрішньої політики ЛМР Євген Бойко розповів:

«Уже традиційно, кожного року на Покрови, 14 жовтня, на День створення Української Повстанської Армії, у Львові ми вшановуємо всіх захисників нашої Вітчизни покладанням квітів та молитвою. Цього року маємо вперше святкування на загальнодержавному рівні Дня захисника України.

Традиційна офіційна частина з вшануванням героїв Української Повстанської Армії відбудеться о 9:15 на Марсовому полі на вулиці Мечникова біля Меморіалу Невідомому Воїну УПА, де буде також піднятий Державний стяг та зачитана присяга вояка УПА. Після цього відбудеться перехід до Поля Почесних поховань №67 на Личаківському кладовищі, де, в рамках офіційних заходів, також буде освячено надгробні плити на могилах героїв Небесної Сотні.

Також буде коротенька молитва, після чого перейдемо на поле №76. Долучитися до цих заходів запрошуємо представників молодіжних патріотичних організацій, ветеранів, військових та інші середовища, яким це буде цікаво». 

Для вдів та дітей, батьки яких загинули на Сході, у другій половині дня у Палаці Потоцьких буде організовано мистецьку програму. З дітлахами проведуть майстер-клас, на них чекатиме солодкий стіл.

Також в рамках відзначення Дня захисника України, 14 жовтня в кінотеатрах відбудеться перегляд фільму «Рейд», який розповідає про рейд українських десантників в тил ворога. Щодо загальноукраїнських акцій, в яких Львів візьме участь, то будуть організовані уроки, на яких навчатимуть плести браслети нескореності. 

У прес-службі міської ради передали також «Щоденному Львову»: 

«14 жовтня на Личаківському цвинтарі проведуть екуменічну посвяту надгробків героям Небесної сотні: Юрію Вербицькому, Андрію Дигдаловичу, Богдана Ільківу та Володимиру Бойківу. Вшанування пам’яті майданівців відбудеться о 10.30 на полі почесних поховань №67.

Надгробки виготовлено у формі тризуба із каменю чорне габро. Це авторська робота скульптора Андрія Дацка. Фінансування необхідних робіт із виготовлення надгробків та облаштування довколишньої території взяло на себе ЛКП «Музей «Личаківський цвинтар» – загалом, йдеться про близько 170 тисяч гривень».

У прес-службі міської ради передали також «Щоденному Львову»: 

«14 жовтня з нагоди 73-ої річниці створення УПА та святкування Дня захисника України Організація української молоді «Спадщина» влаштовує пам’ятний вечір, присвячений героям.

Дійство відбудеться в середу о 17.00 на вулиці Чайковського, 17. Захід планується у форматі імпровізованої повстанської ватри , щоб максимально відчути дух боротьби та героїзм захисників за честь та волю Батьківщини. 

Організатори ватри повідомили: «Пісня – це те, що супроводжувало бої і піднімало дух, те, що творилося в окопах і ставало народним – і саме у піснях зберігається пам'ять про наших героїв! Власне тому ми й обрали такий спосіб вшанування – через пісню, яка ставала образом думок та почуттів її творців. До того ж для українців це є невід’ємною частиною життя. Тож ми сподіваємося, що вечір стане приємною зустріччю, яка несе в собі важливу ціль».

У прес-службі міської ради передали також «Щоденному Львову»: 

«У середу, 14 жовтня, о 18.00 на камерній сцені Львівського драматичного театру імені Лесі України на вулиці Городоцька, 36 меморіальний музей «Територія Терору» та майстерня «Мистецький простір презентують документальну драму «Кордон».

Перед вербатімом виступлять військовий журналіст Тарас Грень та колишня політув'язнена Катерина Пелехата. На захід запрошені вояки УПА, бійці АТО, вимушено переміщені особи та ін. Вхід вільний для усіх охочих.

Організатори зазначили: «У виставі використані нередаговані інтерв’ю людей, що у різні часи і на різних територіях стояли на кордоні: державному, військовому, культурному, фізичному, моральному, емоційному. Вистава побудована на історії, яка розвивається у різний час: діти і війна, упівці та атовці, Майдан і сила Божа, переселенці з-за лінії Керзона і теперішні переселенці зі Східної України, Освенцим і полон у сепаратистів… Час у постановці є умовним, адже людська доля, поставлена на кордон війни і миру, однаково складна сьогодні і сімдесят років тому».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів