На Личаківському кладовищі Львова вшанували пам'ять Героїв Небесної Сотні (відео, оновлено)

19:00 22 лютого 2015 р.

Фото до новини


Фото: Radiosvoboda.org

Як повідомили в неділю «Щоденному Львову» в прес-службах ЛОДА та обласної й міської рад ЛМР, сьогодні, 22 лютого, на на полі почесних поховань № 67 Личаківського кладовища відбулися екуменічна панахида та урочисте покладання квітів.


Відео: «5 канал»

«Сьогодні, 22 лютого, на Личаківському кладовищі на полі почесних поховань № 67 відбулася екуменічна панахида та урочисте покладання квітів – повідомили в неділю «Щоденному Львову» в прес-службі ЛОДА, конкретизуючи при цьому:

«Вшанувати пам'ять героїв Небесної сотні прийшли представники влади області та міста, духовенство, громадські діячі, рідні та близькі  загиблих на Майдані. Вперше на місці поховань піднято Державний прапор України.

Як зазначив під час виступу заступник голови Львівської ОДА Юрій Підлісний, 18-20 лютого минулого року Майдан і вулиця Інститутська стали перехрестям геополітичних інтересів. «Росія вже віддавна прагнула повернути собі статус другого полюсу впливу в світі. І на шляху цих імперських побажань стали хлопці з дерев’яними щитами. Цей дерев’яний щит зупинив ядерну державу», – підкреслив  Ю. Підлісний.

 «Україна Росії потрібна, бо тут є ресурс, тому що вона вкрала в нас історію, бо Україна – це вихід далі. І саме ці хлопці зупинили її. Тут ми вшановуємо Небесну сотню, яка, на жаль, на сході України вже переросла в  Небесний легіон. Змінена Україна – це перекреслені геополітичні амбіції агресора. Ці хлопці показали нам приклад, куди потрібно прямувати і що зміна можлива лише тоді, коли ти жертвуєш собою», – додав він. На завершення заступник голови ОДА сказав, щоб ми завжди були вдячні тим,  хто став на захист України.

Своєю чергою, в прес-службі обласної ради повідомили сьогодні, 22 лютого, «Щоденному Львову»:

«Над могилами Героїв Небесної Сотні на Личаківському кладовищі підняли Державний прапор України. «Герої Небесної Сотні сміливо і впевнено йшли вперед, на кулі, вказуючи українському народові дорогу світла, заради перемоги. Загинувши, наші Герої Небесної Сотні залишили нам обов’язок – не розчаруватися, вистояти та перемогти. Я вірю, що ми це зробимо»? – наголосив голова Львівської обласної ради Петро Колодій у своєму виступі на вшануваннях Героїв Небесної Сотні 22 лютого на Личаківському кладовищі у Львові. 

Петро Колодій нагадав про ті події, коли український народ вийшов на вулиці  – за європейський вибір України. Голова обласної ради відзначив: «Першими на вулиці вийшли студенти, які розпочали новітню історію України. Хто б міг подумати, що тоді, рік тому, у лютому, розпочнуться криваві сторінки історії України. Хтось хотів поставити на коліна українців, але саме Герої Небесної Сотні показали, що українців залякати неможливо, що українців не можна поставити на коліна».

Сьогодні, 22 лютого, до могил Героїв Небесної Сотні на полі почесних поховань Личаківського кладовища у Львові прийшли родичі загиблих, представники влади області та міста, духовенства та громади Львова, аби вклонитися пам’яті Героїв. Також над могилами Героїв Небесної Сотні підняли Державний прапор України. До підніжжя могил Героїв поклали квіти, запалили лампадки, а представники духовенства відслужили екуменічну панахиду.

Натомість у прес-службі міської ради повідомили сьогодні, 22 лютого, «Щоденному Львову»:

«Сьогодні на Личаківському кладовищі на полі почесних поховань №67 відбулась екуменічна панахида та урочисте покладання квітів. Вперше на місці поховань піднято Державний прапор України. Наказ про підняття Державного прапору України над могилами Героїв Небесної Сотні віддав міський голова Львова Андрій Садовий. 

«Нема сліз, бо усі сльози ми вже виплакали. Я дякую сьогодні всім, хто знайшов час, щоб ми сьогодні разом тут зібрались, бо це важливо. Це важливо для рідних, для тих Ангелів, які сьогодні в небі, дивляться на нас. Вони вмирали за наш прапор. Сьогодні прапор є разом з ними. Тепер на цьому місці прапор буде завжди. Сьогодні – день всепрощення. Я прошу у всіх пробачення за те погане, що я зробив. Я вибачаю. Я би просив усіх нас зрозуміти просту істину, якщо ми будемо українцями, якщо ми будемо разом – ми переможемо. Слава Героям Небесної Сотні! Слава Україні!», – зазначив Андрій Садовий, міський голова Львова. 

Відтак, духовенство, влада міста та області, рідні та друзі загиблих Героїв Небесної Сотні спільно виконали Державний Гімн України, у повній версії, поклали квіти до могил новітніх Героїв та відслужили екуменічну панахиду.  Нагадаємо, раніше підняття та встановлення Державного прапора відбулося на Янівському кладовищі біля Монументу Українському Січовому Стрілецтву та Личаківському кладовищі біля пам'ятника невідомому воїну УПА (Марсове поле). Організовували захід Львівська міська рада спільно з громадськими організаціями та об`єднаннями, учнівською і студентською молоддю міста».

Своєю чергою, «Радіо Свобода» повідомило сьогодні, 22 лютого:

«Сотні львів’ян у неділю прийшли на Личаківський цвинтар у Львові, щоб ушанувати загиблих під час подій Євромайдану взимку 2014 року. Тут поховані Андрій Дигдалович, Юрій Вербицький, Богдан Ільків, Володимир Бойків.

Рідні загиблих, львів’яни поклали квіти, запалили свічки на могилах Героїв Небесної сотні. Представники різних релігійних конфесій відправили екуменічну панахиду за загиблими майданівцями, а також бійцями української армії. 

На полі, де поховані Герої Небесної сотні, підняли державний прапор. Також сьогодні у центрі Львова громадські активісти організували забіг на честь Небесної сотні, щоб привернути увагу до здорового способу життя і зібрати кошти для вояків добровольчого батальйону ОУН і їхніх родин».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів