На Львівщині вшанували пам’ять видатного українця – В’ячеслава Чорновола

12:44 25 березня 2023 р.

Фото до новини

Сьогодні, 25 березня, виповнюється 24 роки від дня трагічної загибелі українського політика та громадського діяча В’ячеслава Чорновола.

Про це інформує пресслужба ЛОВА, пише Dailylviv.com.

Біля пам’ятника В’ячеславу Чорноволові у Львові зібрались десятки представників громадськості та сучасники видатного українця – все, аби вшанувати його пам’ять.

До спільного виконання Гімну України та покладання квітів до підніжжя пам’ятника долучились перший заступник начальника Львівської ОВА Андрій Годик, керівники структурних підрозділів ЛОВА, учасники Народного Руху України, правоохоронці, школярі.

В’ячеслав Чорновіл став ініціатором та провідником національного руху шістдесятників та дисидентів, одним з найактивніших його учасників, радикальним у своїх поглядах політиком та публіцистом. Він – засновник Української Гельсінської Спілки та співзасновник Народного Руху України.

 «Цього дня 24 роки тому в автокатастрофі під Борисполем загинув В’ячеслав Чорновіл. Політичний, державний, громадський діяч. Терплячий до інших і безкомпромісний до несправедливості. Людина, яка є одним зі символів відновлення незалежності нашої держави. До обставин трагедії, яка забрала його життя, досі залишається дуже багато запитань. Сумуємо через те, що ми передчасно втратили особистість, яка могла зробити ще багато доброго та важливого для українців та України. Дякуємо В’ячеславові Максимовичу за те, що встиг зробити для нашої національної свідомості. Дякуємо. Пам’ятаємо. Боремось», - начальник Львівської ОВА Максим Козицький.

В’ячеслав Чорновіл був одним з тих, хто відкрито протистояв тоталітарному режиму та протестував проти арештів української інтелігенції, наголошував на важливості відродження української мови, культури та духовності.

Під час перших президентських виборів в грудні 1991 року, В’ячеслав Чорновіл у першому турі поступився місцем Леонідові Кравчуку. Тоді найбільше голосів Чорновіл отримав на Львівщині, Тернопільщині, Івано-Франківщині.  

Тімоті Снайдер сьогодні на площі Ринок у Львові посадив дерево

85 років: на Львівщині вшанували В’ячеслава Чорновола

Премію Чорновола вручатиме «зрадник року»

На Львівщині студентам дають вісім видів премій, але всі - по 6 тисяч гривень

Шевченко зараз удвічі популярніший за Зеленського й у 5 разів - за Бандеру, - опитування

 

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів