На Львівщині в одному районі пропонують створити дві громади, в інших – шість-сім, – експерт

20:32 18 листопада 2016 р.

Фото до новини

Перші об’єднані територіальні громади працюють вже майже рік. Більшість питань, які виникали на початках, уже вирішені.

Про це сьогодні, 18 листопада під час обговорення на тему: «Об’єднання громад на Львівщині: виклики і наступні кроки»,  яке відбулося у Львівському прес-клубі, повідомила керівник ГО “Центр громадської адвокатури» Тетяна Яцків.

- Коли це все починалося, то й експерти, і громадськість, яка підтримувала ці процеси, не знали як воно буде. Не кажучи вже по громади, які об’єднувалися. Питання, які виникали, це були юридичні, процедурні: як це робити, які процеси повинні відбуватися, чи правильно, чи не правильно ми застосуємо це законодавство, - згадує вона.

За рік вже всі ці питання з’ясували. Тільки цього року за підтримки фонду «Східна Європа» реалізовувалися 10 проектів, які працювали з вже об’єднаними громадами та тими ініціативами, які тільки хочуть об’єднуватися.

- Натомість постали інші питання: спроможність громад, що відбувається в громадах, яка структура, які є ресурси. Почали говорити про стратегічне планування, а не вирішення конкретних питань. Почали цікавитися куди рухається громада, які ресурси в неї є, як вона може заробляти кошти, - розповідає Тетяна Яцків.

За її словами, зараз вже є громади, які об’єдналися, є громади, які перебувають в процесі об’єднання, є і такі, в яких процес йде досить складно.
Експерт ГО “Центр громадської адвокатури” Богдан Зелений зауважив, що зараз сформований новий перспективний план об’єднання територіальних громад у Львівській області.

- Він доволі різношерстий. В одному районі пропонують сформувати дві об’єднані громади, в інших – шість-сім і більше, - каже він.
За словами експерта, досі немає єдиної думки про те, що називати спроможною громадою.

- Чи це має бути велика громада, чи така, що об’єднується на добровільних засадах? Велика більше шансів має вважатися спроможною в такому розумінні, як це трактує держава. А з малими є ризик, що вони не відбудуться. Але з іншого боку, великій громаді немає сенсу думати про розвиток, коли вона і так має багато ресурсів. Тому що стимулом до розвитку була нестача ресурсів, - вважає Богдан Зелений.

Також експерти не знають, що рекомендувати громадам: чи очікувати, поки всі сільські та селищні ради приймуть спільне рішення щодо об’єднання  згідного з новим перспективним планом, чи тій частині, яка готова об’єднуватися, вже робити це, чи взагалі не звертати увагу на той перспективний план, а об’єднуватися так, як їм бачиться.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів