Мін'юст доводитиме у суді одній жительці Херсона необхідність нового українського правопису

18:52 15 березня 2021 р.

Фото до новини

3 червня 2019 року фінальний текст нової редакції "Українського правопису" опублікований на офіційних сайтах Міністерства освіти і науки і Національної академії наук.

З цієї миті рекомендовано застосовувати норми і правила нової редакції Правопису в усіх сферах громадського життя, зокрема, в офіційно-діловому стилі мовлення. А сьогодні Міністерство юстиції на своєму сайті повідомило, нарешті, що у п’ятницю, 12 березня, подало апеляційну скаргу до Шостого апеляційного адміністративного суду у справі про визнання протиправною та нечинною постанови Кабінету Міністрів України від 22.05.2019 № 437 «Питання українського правопису».

Про це інформує Dailylviv.

Нагадаємо, 28 січня цього року Окружний адмінсуд Києва задовольнив відповідний позов, обґрунтовуючи рішення тим, що Кабмін при прийнятті постанови діяв поза межами власних повноважень, встановлених Конституцією та законами України.

«Представляючи інтереси Уряду, ми вважаємо незаконним відповідне рішення ОАСК та почали процедуру його оскарження в апеляційній інстанції. На підставі норм Закону «Про Кабінет Міністрів України», Уряд наділений повноваженнями щодо забезпечення проведення державної політики у сфері розвитку та функціонування державної мови у всіх галузях, а також повноваженнями щодо спрямування та координації роботи міністерств та інших центральних органів виконавчої влади у вказаній сфері. Тож, при прийнятті постанови щодо правопису, Кабмін мав повноваження щодо схвалення його нової редакції», – розповіла заступниця міністра юстиції Валерія Коломієць.

Крім того, за її словами, позивачі у цій справі не навели жодних доказів того, що цією постановою Уряду були порушені їхні власні права, свободи та інтереси.

Нагадаємо, що Окружний адміністративний суд Києва (ОАСК) у четвер, 28 січня, скасував постанову Кабінету міністрів України, якою у 2019 році було схвалено Новий український правопис. Про це повідомив адвокат Дмитро Ільченко, котрий представляв інтереси позивача. Рішення ОАСК ще не набуло чинності, оскільки сторони мають право на апеляційне оскарження. 

Як зазначили у прес-службі ОАСК, провадження у справі було відкрито у червні 2019 року, позивачами у справі виступили ГО «Правова держава» та жителька міста Херсон, яка діяла в інтересах своєї неповнолітньої доньки. Відповідач - Кабінет Міністрів України, третя особа - Міністерство освіти і науки України. Справа розглядалась за правилами загального позовного провадження, судом було проведено 8 судових засідань у справі.

У Колізеї аудіогід заговорив українською

Найграмотніша лікарка зі Львова ситематично отримувала листи від Жака Ширака

Шість особливостей нового перекладу Нового Завіту українською мовою

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів