Мільярдер Ілон Маск регулярно спілкується з Путіним

09:14 25 жовтня 2024 р.

Фото до новини

Контакти Маска з Путіним викликають стурбованість у деяких співробітників адміністрації Джо Байдена, тому що Маск має доступ до секретних відомостей.

Мільярдер Ілон Маск з кінця 2022 року підтримує регулярні контакти з Владіміром Путіним, пише The Wall Street Journal з посиланням на кількох чинних і колишніх чиновників у США, Європі та Росії. Вони обговорюють особисті теми, а також ділову та геополітичну напруженість. DailyLviv.com викладає основні тези публікації WSJ.

У 2022 році Маск регулярно спілкувався з «високопоставленими росіянами», розповіло WSJ одне джерело. За його словами, тоді Кремль тиснув на мільярдера і «неявно погрожував» йому. Тоді ж Маск часто писав у Twitter (до його купівлі та перейменування в X), що SpaceX зазнає збитків від фінансування терміналів Starlink в Україні.

У жовтні 2022 року політолог Ян Бреммер у розсилці Eurasia Group написав, що Маск розповів йому про розмову з Путіним та умови, на яких, за словами російського президента, можливі переговори з Україною. Сам мільярдер у 2023 році говорив, що спілкувався з Путіним лише один раз: вони говорили про космос у 2021 році.

У жовтні 2022 року Маск виступив у Twitter з мирною пропозицією щодо України, його ініціатива включала продовження окупації Криму та нейтралітет Києва. З того часу, як розповіли WSJ колишній і діючий джерела у розвідці, Маск та Путін стали підтримувати регулярні контакти, які продовжились і у 2024 році.

Одного разу Путін передав Маску прохання голови КНР Сі Цзіньпіна не включати супутниковий інтернет Starlink над Тайванем, сказали WSJ два джерела. Це прохання він озвучив наприкінці 2023 року, повідомив колишній російський розвідник. Starlink досі не надає послуг зв'язку в Тайвані, на сайті компанії йдеться, що обслуговування в регіоні почнеться незабаром.

Читайте такожМаск стане радником Трампа-президента - WSJ

Інформація про зв'язки Маска з Кремлем, ймовірно, ретельно приховуються американським урядом, пише WSJ: кілька чиновників Білого дому сказали газеті, що не знали про це.

Газета пише, що у разі перемоги Дональда Трампа на президентських виборах Маск може увійти до його адміністрації, і його діалог з Москвою може стати сигналом про відновлення взаємодії з російським президентом. У той же час контакти мільярдера з Путіним викликають стурбованість у деяких співробітників адміністрації Джо Байдена, тому що Маск має доступ до секретних відомостей, додає WSJ.

Прес-секретар Путіна Дмітрій Пєсков сказав, що російський президент мав лише одну телефонну розмову з Маском і ні глава держави, ні кремлівські чиновники не підтримують регулярні контакти з мільярдером.

Читайте такожСтало відомо, як звуть синів Путіна і де він їх переховує

Після початку війни в Україні Маск підтримав Київ і передав йому кілька сотень терміналів Starlink. До липня 2022 року близько 15 тисяч терміналів безкоштовно надавали інтернет на українській території. Але наприкінці року SpaceX повідомила Пентагону, що не може більше оплачувати зв'язок в Україні. Пізніше Маск написав, що компанія продовжить надавати послуги безкоштовно, хоч і втрачає на цьому гроші.

Читайте такожІлон Маск заплатив за домінантну роль сірого кардинала Дональда Трампа

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів