Львів’яни вшанували загиблих у Луганську й вимагали розпустити ВР та покарати уряд (відео, оновлено)

19:08 15 червня 2014 р.

Фото до новини


Фото: facebook.com/euromaidanlviv/photos_stream

«Пройшло стільки часу від виборів, а дій від Президента жодних», – наголосив у неділю співкоординатор Львівського Євромайдану.


Відео: zik.ua

Західна інформаційна корпорація повідомляє сьогодні, 15 червня, в сюжеті «На Львівському Євромайдані від Порошенка вимагали розпустити Верховну Раду і покарати уряд»:

«Cьогодні, 15 червня, у Львові біля пам’ятника Тарасові Шевченку сотні людей вшановували пам’ять загиблих у зоні Антитерористичної операції українських військовиків. Після екуменічного молебну, участь у якому брали священнослужителі різних конфесій, активісти Львівського Євромайдану оприлюднили звернення до Президента України Петра Порошенка. За цими подіями стежила репортер телеканалу ZIK Марічка Жук, яка розповіла:

«Пройшло стільки часу від виборів, а дій від Президента жодних. Тому сьогодні ми підготували заяву, у якій вимагаємо від Петра Порошенка розпуску Верховної Ради, зміцнення сили і більшої підтримки АТО», – наголосив співкоординатор Львівського Євромайдану Роман Брезіцький.

«Не Порошенко винен у цих смертях, а теперішній уряд. Саме вони винні у тому, що сталось цими днями», – переконаний багаторічний в’язень радянських таборів Юрій Шухевич. Він наголосив: «Якщо ми хочемо миру, то треба бути готовими до крові. Порошенко офіційно лише сім днів на посту. А що ми робили попередні місяці? Мовчали. Нам з сьогоднішньою бандою треба боротися. Ці смерті на совісті теперішньої влади, яка довела до кровопролиття, яке є сьогодні. Нам треба вимагати, щоб усі вони опинились на лаві підсудних», – наголосив Герой України Шухевич.

До присутніх на молебні звернувся також і міський голова Львова Андрій Садовий. «Нічого само собою не буває, за нашу свободу треба боротися. Зараз ми переживаємо найгірші місяці нашої історії, про те я пишаюся львів’янами, які зараз захищають Україну на Сході, які тут власними силами шукають і передають засоби захисту в зону АТО. Ніхто не знає скільки триватиме війна, тому маємо бути готові», – мер міста.

Нагадаємо, 14 червня у Луганську терористи збили літак, у якому було 40 військовослужбовців ЗС України і 9 членів екіпажу. Всі вони загинули. У числі загиблих уродженець Львівщини – старший лейтенант Віталій Бахур. У Золочеві у нього залишилися дружина і півторарічна дочка».

Натомість «Радіо Свобода» розповідає в повідомленні «Львівʼяни помолилися за загиблими українськими військовими»:

«Понад півтори тисячі львів’ян у неділю зібралися на площі перед пам’ятником Тарасові Шевченкові у Львові і вшанували пам’ять 49 українських військових, які загинули 14 червня на Луганщині. Серед загиблих – і 25-річний мешканець Львівщини Віталій Бахур, заступник командира батареї, старший лейтенант. Без чоловіка і батька залишилися дружина і малолітня дочка.

Духовенство різних релігійних конфесій відправило молебень за загиблими військовими. Люди запалили свічки і разом співали молитву «Вічная пам’ять». «Це – велика втрата для всієї України, тому я прийшла сюди, щоб спільно помолитись за всіма загиблими. Дуже хочеться, щоб влада зробила конкретні і рішучі кроки, щоб припинити війну на сході. Гинуть невинні молоді люди, які б мали ще жити і жити, вчитись, одружуватись, виховувати дітей», – зазначила у бесіді з Радіо Свобода одна з учасниць молебню, львів’янка Марта. 

Мер Львова Андрій Садовий наголосив, що сьогодні проти України ведеться, за його словами, «війна нового типу  – державний тероризм». «Ми не знаємо, що у них в голові. Маємо бути готові до непростих випадів. Майже 50 смертей – це велика біда, і важко усвідомити, чому так  стається. Сьогодні багато залежить від злагоджених дій всіх військових, щоб вояки були захищені», – заявив мер Львова.

15 червня у Львові оголошено днем жалоби. На вимогу громади у місті у неділю скасували концерти, що мали тривати в рамках фестивалю «Альфаджазфест». 

У ніч на 14 травня при заході на посадку в аеропорту Луганська бойовики пострілами із зенітної установки та кулемета збили військово-транспортний літак Повітряних сил Збройних сил України Іл-76, який здійснював перевезення особового складу з метою ротації. Всі, хто був на борту, загинули. Відповідальність за скоєне на себе взяли бойовики з угруповання «Луганська народна республіка».

Як інформував «ЩЛ», загиблого в Луганську старшого лейтенанта Віталія Бахура поховають на Львівщині.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів