Львівоблрада не задоволена своїми газетою і телебаченням

14:22 29 жовтня 2013 р.

Фото до новини

Заступник голови облради Валерій П'ятак переконаний, що комунальне підприємство "Телерадіокомпанія "Львів-ТБ" ніколи не працюватиме так ефективно, як приватне. І навіть Верді з Пуччіні тут не допоможуть.

Сьогодні на сесії Львівської обласної ради депутати заслухали звіт про роботу комунального підприємства "Телерадіокомпанія "Львів-ТБ" за 2012-й і першу половину 2013-го року. Це підприємство за кошти платників податків Львівщини водночас виконує два інформаційні завдання обласної ради - працює як її телевізійний канал і видає офіційний друкований засіб масової інформації облради під назвою "Львівщина. Газета Львівської обласної ради".

На сесії зі звітом виступив директор комунального підприємства Львівської обласної ради "Телерадіокомпанія "Львів-ТБ" Максим Ощіпко. Відсутність у виступі Ощіпка паперового варіанту звіту, неоприлюднення ним основних фінансових показників роботи підприємства викликала критику з боку депутатів облради від фракцій ВО "Батьківщина" (Ганна Костюк), Рух (Олександр Ганущин), партії УДАР Віталія Кличка (Олександр Старовойт). Вони вважають, що використання щороку 546 тис грн для видання лише шести чисел газети "Львівщина" накладом 20 669 примірників, що має тільки 14 (!) передплатників, є марнотратством бюджетних коштів і непрофесіоналізмом керівництва комунального підприємства. Здивувало депутатів і те, що цю газету передплачують для цільової аудиторії - для малоімущих верств населення, як сказав Максим Ощіпко, за жеребкуванням (?). 

Депутат Олександр Ганущин висловив думку, що за пів мільйона гривень обласна рада могла би набагато більше розповісти про свою роботу, уклавши, наприклад, за ці гроші угоди з районними газетами Львівщини. 

На захист трудового колективу комунального підприємства Львівської обласної ради "Телерадіокомпанія "Львів-ТБ", в якому працює близько 70 осіб, стали депутати найбільшої фракції в облраді - ВО "Свобода", зокрема, Ярослав Качмарик, Галина Чорна. Вони переконані, що облрада повинна мати свою газету, а інакше про її діяльність мало хто знатиме правду.

Різними були також думки депутатів щодо обов'язку цієї газети публікувати публічну інформацію, розпорядником якої є Львівська обласна рада. Так, депутатка від ВО "Свобода" Галина Чорна вважає, що, друкуючи публічну інформацію, газета стане нецікавою. Депутатка забула, що, отримавши офіційний статус друкованого засобу масової інформації Львівської обласної ради, газета "Львівщина" зобов'язана друкувати публічну інформацію, розпорядником якої є Львівська обласна рада.  

Аналогічна дискусія на сесії розгорнулася довкола роботи комунального телебачення Львівської облради. На нього щороку передбачено 7 млн грн. 

Але після того, як "Телерадіокомпанія "Львів-ТБ" за загадковими обставинами втратила ліцензію Нацради з питань телебачення і радіомовлення на ефірне мовлення, тепер важко побачити телевізійний продукт комунальних телевізійників: хіба що на сателітарному телебаченні або в інтернеті. 

Зрозуміло, що у цьому випадку говорити про телевізійну аудиторію малоімущих верств населення Львівщини вже зайве. 

На сесії ні від кого не прозвучало чітко і конкретно, скільки загалом телевізійних програм виробляє "Телерадіокомпанія "Львів-ТБ" і яка їхня собівартість. За словами Ганни Костюк, Максим Ощіпко цю інформацію тримає у секреті як державну таємницю. Максим Ощіпко сказав, що денне виробництво становить одну годину, а для підтвердження ліцензії - навіть на супутникове телебачення - треба мати до грудня 2013 року шість годин виробництва власних програм. Телепрограми на сайті "Львів-ТБ" немає.

Також у депутатів з'явилися сумніви щодо надміру високої вартості телевізійного обладнання, придбаного для цього комунального підприємства. 

Найгостріше на цю тему висловився депутат облради від Партії регіонів Ігор Грещук, який з трибуни сесії сказав, що всі ці кошти на інформаційне забезпечення діяльності облради насправді фракція ВО "Свобода" використовує для себе і своїх виборчих компаній, а голова бюджетної комісії Ярослав Качмарик ще буде відповідати за перевищення кошторисних витрат перед правоохоронцями. Жодна обласна рада в Україні, за словами Ігоря Грещука, не витрачає стільки бюджетних коштів на висвітлення своєї роботи, як Львівоблрада. 

Кілька депутатів подивовані тим, що Львівська обласна рада добровільно у вигляді матеріальної допомоги переказала 2,7 млн грн Львівській обласній державній телерадіокомпанії (ЛОДТРК), тоді як за ці кошти могла купити ефірний час для висвітлення своєї роботи на державній  телерадіокомпанії в аналоговому ефірному мовленні. Та й за прямі трансляції сесії облради орган представницької влади щоразу сплачує ЛОДТРК окремо.

Гіркий сміх - не у сесійному залі, а перед екранами телевізорів - викликали порівняння депутатами-свободівцями перших років важкої роботи "Телерадіокомпанії "Львів-ТБ" з невдалими прем'єрами всесвітньо відомих нині опер "Травіата" Верді  і "Мадам Баттерфляй" Пуччіні. А ще - репліка депутатського відчаю на кшталт того, що "як не будемо мати своєї газети, то ніхто про наш орган не знатиме нічого".

Інший промовистий факт щодо участі депутатів у роботі своїх ЗМІ: з 2008-го року і досі до редакційної ради "Телерадіокомпанії "Львів-ТБ" входять 4 з 5 депутатів, яких уже нема у нинішньому складі облради.

Як підсумок з обох питань щодо роботи комунальних ЗМІ - газети і телебачення - депутати не затвердили звіти за браком необхідних для такого затвердження голосів. 

Так плідно сесія Львівоблради попрацювала до перерви на обід. Загалом, за словами Ярослава Качмарика, облрада має 189 комунальних підприємств, обговорення роботи яких вистачило би на увесь рік. Зате скільки цікавої інформації довідалися би платники податків.

  

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів