Лукашенко запроваджує у Білорусі смертну кару для чиновників і військовиків

22:19 11 березня 2023 р.

Фото до новини

Основна мета закону, відповідно до формулювання прес-служби Лукашенка, «посилення протидії злочинам екстремістської (терористичної) та антидержавної спрямованості».

У Білорусі запроваджується закон, який допускає смертну кару для державних чиновників і військовослужбовців. Це випливає з документа, підписаного напередодні Олександром Лукашенком.

Про суть документа та причини його появи російська служба «Голосу Америки» поговорила з експертами, пише Dailylviv.com.

Цілком очевидно, що головна загроза для Лукашенка може виходити насамперед з його найближчого оточення, тих, хто так чи інакше опинився на верхівці влади, вважає керівник Науково-дослідного центру Мізеса Ярослав Романчук. На його думку, закон про смертну кару спрямований одночасно на залякування держчиновників та військових та зміцнення їхньої лояльності.

«Це спроба переконати, що треба бути з ним до кінця, щоб навіть думка про відступництво не прослизала, – уточнив Ярослав Романчук в інтерв'ю «Голосу Америки». – Ставки підвищуються. Якщо хтось раптом зважиться на зраду, він повинен розуміти, що це загрожує смертельним вироком».

«Страх властивий усім диктаторам, і небезпідставно. Мало хто з них помер власною смертю, у родинному колі. Тому є безліч прикладів. Лукашенко до того ж розуміє, що коли йдеться про такі високі ставки, як контроль над Білоруссю та перетворення її де-юре на суб'єкт РФ, він об'єктивно є на заваді цьому процесу. І добре відомо, як Москва усуває перешкоди своєму шляху», - каже  Ярослав Романчук.

Причина введення цієї норми в Білорусі дуже прозора, вважає член Московської Гельсінкської групи, юрист Ілля Шаблінський. На його думку, Лукашенко за допомогою закону прагне міцно прив'язати до себе своє оточення.

«Він дає ясно зрозуміти, що ціна відступництва – смерть, – додав співрозмовник "Голосу Америки".

Лукашенко вже порушив усі можливі моральні норми, убив велику кількість людей, також констатував Ілля Шаблінський: «Йому далеко лише до Сталіна та деяких інших диктаторів. Але руки в нього все одно по лікоть у крові. Тільки під час протестів (проти фальсифікації президентських виборів) та подальших репресій було вбито кілька десятків людей, а за кілька років жертв набирається у рази більше. Деякі вбиті з особливою жорстокістю, повішені. Лукашенко усвідомлює, що на нього чекає щось подібне. Тому й пішов на запровадження середньовічної міри покарання».

«Думаю, він реальний психопат. Все його життя – судомна спроба утримати владу зубами і всім, що завгодно. Тут все просто. Лукашенко розуміє: без влади йому смерть – чи то від путінських, чи то від своїх. Про долю країни він і не думає», - каже Ілля Шаблінський.

У Білорусі засудили рейкових партизанів до 22-річних ув'язнень

У Білорусі двох громадян України засудили, а одного - депортували

Білоруські партизани зупиняють російські потяги, знищують російську техніку

Тренера львівської команди затримали силовики у Білорусі

Васіль Хомутовський отримав 13 діб арешту

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів