Луганську ОДА захопили й змусили її оголосити нелегітимною владу в Києві (відео)

18:39 2 березня 2014 р.

Фото до новини


Фото: 0642.ua

Мітингувальники в масках склали в неділю звернення до Путіна, в якому просять ввести війська в це місто.


Відео: Eugeny Spirin

Учасники мітингу під Луганською облдержадміністрацією захопили будівлю, коли депутати облради відмовились просити Путіна ввести війська. Як повідомляє видання «0642.ua», там сьогодні проходила сесія облради з порядком денним «Про суспільно-політичну ситуацію в країні».

Сесію проводили у зв’язку із зверненням учасників мітингу «Російська весна», який відбувся 1 березня в Луганську. Біля будівлі облради зібралося близько 400 осіб, які тримають в руках прапори з російським триколором, а також прапори «Русского единства».

Мітингувальники прийняли резолюцію про проведення 10 березня регіонального референдуму про від'єднання Донбасу. Також серед присутніх під облрадою поширюються чутки про те, що нібито Арсеній Яценюк планує захопити Луганщину. Навколо будівлі невідомі пошкодили машини – були проколоті шини, розбите скло.

Мітингувальники склали звернення до російського президента Путіна, в якому просять ввести війська в Луганськ, а також вимагають визнати нову владу нелегітимною та передали її депутатам. А коли ті вирішили не підписувати резолюцію мітингувальників – останні почали штурм будівлі.

Люди в масках з російськими прапорами і з щитами зламали ворота та двері в будівлі і прорвалися до облради. Депутати залишили будівлю через чорний хід. Як повідомляє у соцмережах активістка правозахисного центру «Поступ» Юлія Красильникова, на даху ОДА встановили російський прапор, а учасники мітингу 1 березня в Луганську під час мітингу за пам'ятником Шевченка ділили сумку і пакет з грошима.

Натомість УНІАН інформує в неділю:

«Депутати Луганської облради проголосували за нелегітимність центральних органів виконавчої влади, сформованих ВР з порушенням законодавства, і вимагали від Ради відновити законність. Про це повідомляє прес-служба Луганської облради на своєму офіційному сайті.

Як стало відомо УНІАН, це рішення депутати прийняли на продовження сьогоднішньої сесії, вже після того, як журналісти залишили будівлю ЛОДА. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив заступник начальника управління ЛОДА Андрій Діхтяренко.

«Я подзвонив Андрій Шаповалову (депутат Луганської обласної ради. – УНІАН), який як депутат залишився всередині будівлі (у свій день народження). Каже, депутатів завели в сесійний зал, і не будуть випускати, поки не проголосують за недовіру до центральної влади. Натовп з російськими прапорами взяв в облогу будівлю облради, де депутати прийняли недостатньо радикальне, на їхній погляд, рішення, і вимагає його переголосувати – а поки не переголосують, нікого з будівлі облради не випускали. З обложеної будівлі передають: депутатів Луганської облради таки змусили проголосувати за недовіру новому уряду. Тільки після цього натовп погодився випускати депутатів з будівлі», – написав Діхтяренко.

Дане рішення депутати прийняли на додаток до звернення, яке мають намір відправити до Верховної Ради України. Як повідомляв УНІАН, сьогодні після закінчення сесії Луганської обласної ради, яка розглядала питання «Про суспільно-політичну ситуацію в країні», всі виходи з будівлі облдержадміністрації виявилися заблоковані.

Близько 70 представників «Луганської гвардії» у масках, озброєні бітами і палицями спробували встановити прапор Російської Федерації на даху будівлі облдержадміністрації. Вони скандували «Донбас!» і вимагали негайно зачитати їм рішення сесії.

Через півгодини після початку блокування, журналістів вдалося вивести, депутати залишилися всередині будівлі ЛОДА. На сесії депутати Луганської обласної ради прийняли звернення до Верховної Ради, в якому заявили, що в разі ескалації конфлікту вони залишають за собою право звернутися за допомогою до братнього народу Російської Федерації».

Депутати, зокрема, вимагали проведення референдуму з питання федерального устрою України, надання офіційного статусу другої державної російській мові, негайного припинення переслідування силовиків, які перебували в Києві під час акцій протесту. Також луганські депутати вимагали не допустити скорочення обсягу соціальних гарантій і підвищення тарифів.

Ще ряд вимог стосуються роззброєння всіх незаконних збройних формувань, що діють на території України, заборони політичних партій профашистського або нацистського спрямування, гарантування безпеки громадян, скасування цензури в ЗМІ, і повного узгодження всіх кадрових призначень з обласною владою».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів