Київ все ще не остаточно відмовився від євроінтеграції? – ЗМІ

20:36 22 листопада 2013 р.

Фото до новини


Фото: lb.ua

Джерело, близьке до Адміністрації Президента України, сказало кореспонденту московської «Независимой газеты»: «Я б не поспішав говорити, що це – крапка в процесі євроінтеграції. Це, швидше, наше останнє питання Європі: на яких умовах?».

Московська «Независимая газета» відреагувала сьогодні, 22 листопада, на події в Україні публікацією Тетяни Івженко під заголовком «Київ все ще не остаточно відмовився від євроінтеграції» та підзаголовком «Умови торгу: Тимошенко залишається у в'язниці, Захід виділяє Україні фінансову допомогу, Янукович перемагає на виборах»:

«В українських ЗМІ 21 листопада назвали «чорним четвергом»: офіційний Київ фактично поставив хрест на перспективі підписання угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі з ЄС. Урядовці пояснили несподіваний розворот економічними проблемами. Хоча донині саме на євроінтеграцію покладалися надії, пов'язані з розвитком економіки. А текст угоди готувався багато років і був повністю затверджений українською стороною.

Тобто нічого нового останнім часом не відбулося. Крім трьох засекречених зустрічей Віктора Януковича з Володимиром Путіним.

У Європі були шоковані миттєвої зміною зовнішньополітичного вектора Київ і пов'язали ситуацію з тиском Москви. Але при цьому нагадали, що до 28 листопада в української влади є шанс і можливість одуматися.

Янукович і Азаров розіграли політичну комбінацію

З вечора четверга українська опозиція заблокувала Верховну Раду, вимагаючи, щоб президент Віктор Янукович і прем'єр-міністр Микола Азаров у п'ятницю прийшли до депутатів з поясненнями. Вночі представники опозиційних сил готували проект постанови про відставку уряду і проект давно обговорюваного законопроекту про імпічмент президента.

Владу звинувачували в державній зраді і зраді національних інтересів. А рядових громадян закликали в неділю вийти на вулиці, щоб відстояти європейський вектор розвитку держави. У центрі Києва на 24 листопада заплановане народне віче: мітинг і хода на підтримку євроінтеграції.

Пояснення президента і прем'єра депутатам, як і єврочиновникам, знадобилися, оскільки в четвер склалася дивна ситуація. Прем'єр-міністр Азаров, який щойно повернувся до Києва після переговорів з російським колегою Дмитром Медведєвим, розпорядився призупинити процес підготовки до укладання угоди з Євросоюзом і активізувати роботу з поліпшення торгово-економічних відносин з Росією і країнами СНД.

Водночас президент Янукович, який перебував з офіційним візитом у Відні, заявив: «Альтернативи євроінтеграції не існує. Ми йдемо цим шляхом і не змінюємо напрямок маршруту» .

Відповідаючи на уточнювальне запитання про рішення українського уряду, глава держави зробив вигляд, що не до кінця розуміє, про що йдеться: «Можливо, на якомусь етапі сходження до вершини існують тимчасові труднощі».

Джерела «НГ» категорично спростовують можливість розбіжностей між Януковичем і Азаровим, як і ймовірність самостійних рішень глави уряду.

«Я б не поспішав говорити, що це – крапка в процесі євроінтеграції. Це, швидше, наше останнє питання Європі: на яких умовах? Логічно, що президент говорить про зовнішньополітичний курс, а уряд дбає про економічні показники», – сказало «НГ» джерело, близьке до президентської адміністрації.

Воно уточнило, що якщо до саміту у Вільнюсі ЄС не прийме умови України, то Київ вважатиме правильним відкласти підписання угоди. Правда, інші співрозмовники НГ запевняють, що «відкласти» в цьому випадку рівнозначно «скасувати», оскільки наступного року пройдуть вибори в Європарламент, в 2015 -му – президентські вибори в Україні. Новий етап переговорів будуть вести інші люди, у яких будуть інші погляди, і роботу над документами, ймовірно, доведеться починати з нуля. 

Україна висуває Європі фінансові умови

Один зі спікерів правлячої Партії регіонів, депутат Володимир Олійник не бачить в цьому нічого страшного: «Наш шлях до ЄС нагадує сходження на гірську вершину. Ми пройшли величезний відрізок шляху. Але нам потрібна зупинка. Це не означає, що ми рушимо тоді. Ні, ми зберемося із силами, дочекаємося сприятливих умов і знову приступимо до подолання перешкод». Він уточнив, що, незважаючи на паузу, «європейський вектор розвитку України залишається для нас пріоритетним. Ми не вступаємо до Митного союзу, не спалюємо мости з ЄС, не здійснюємо зовнішньополітичний розворот. Ми робимо все, щоб збалансувати і вирівняти наші відносини з найбільшим торговим партнером – Росією».

Офіційні пояснення озвучив віце-прем'єр Юрій Бойко: «Процес підготовки до підписання угоди про асоціацію між Україною та ЄС призупинено тому, що Україна не отримала чіткого сигналу від європейської сторони щодо компенсації тих втрат, які Україна зазнала через ускладнення відносин з країнами СНД. Уряд керувався виключно національними інтересами, інтересами збереження робочих місць, підвищення економічної стійкості держави, підвищення виробничого потенціалу та іншими завданнями, спрямованими на забезпечення гідних соціальних стандартів життя наших людей».

Чиновник коротко зазначив, що раніше Київ розраховував на допомогу у вигляді кредиту МВФ на суму близько 15 млрд. дол. Як писала «НГ», передбачалося, що США та ЄС використовують свій вплив в МВФ для вирішення цього питання. Але в четвер з'ясувалося, що сподіватися немає на що.

«Ми не розраховуємо на кошти МВФ, оскільки ключова вимога МВФ – це підвищення тарифів на комунальні послуги на 40%. Позиція президента країни: ми не можемо перекладати умови кабального газового контракту, який був підписаний попереднім урядом, на плечі наших людей. Тому підвищення тарифів не буде», – чітко заявив Бойко.

Він зазначив, що Європа теж не запропонувала українській стороні ніякої компенсації, хоча раніше прем'єр Азаров оцінив вартість переходу на євростандарти в 160 млрд.євро, а президент Янукович сказав, що євроінтеграція коштуватиме українській економіці до 500 млрд. дол. Тому українська влада змушена розвернутися у бік старих партнерів.

«Щойно ми відновимо в повному обсязі торгово-економічні відносини з Росією та іншими партнерами з СНД, у нас покращиться економічна ситуація, і кошти, які необхідні для розрахунків з МВФ (виплат за колишніми позиками. – «НГ»), нам знадобиться позичати в меншому обсязі», – пояснив Бойко.

Брюссель звинувачує Москву

У Європі розцінили поведінку української влади як шантаж. Днем єврокомісар Штефан Фюле, який мав прилетіти в Київ вдруге за поточний тиждень, демонстративно скасував свій візит. Але при цьому єврочиновники допускали, що Київ намагається тиснути на Брюссель, оскільки сам опинився під тиском Москви. 

Міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт написав у Twitter: «Український уряд несподівано прогнувся перед Кремлем. Явно працює політика брутального тиску».

Співголова місії Європарламенту Олександр Кваснєвський, який у четвер перебував у Києві, оскільки повинен був вирішуватися питання з лікуванням Тимошенко, дізнавшись, що депутати провалили голосування із шести законопроектів, а уряд зупинив роботу, пов'язану з євроінтеграцією, спочатку жорстко заявив, що угода з Україною в Вільнюсі підписана не буде і що винна в цьому українська влада. Пізніше, зустрівшись з Азаровим, Кваснєвський сказав польським ЗМІ:

«Він (прем'єр-міністр України. – «НГ») заявив, що Україна стоїть над прірвою, і уряд у цій ситуації вирішив вжити короткострокових рішень, жертвуючи довгостроковими перспективами. Угода про асоціацію принесла  ефекти в довгостроковій перспективі, а домовленість, якої , ймовірно, вчора досягли голови урядів Азаров і Медведєв у Петербурзі, дає перепочинок на найближчі кілька місяців».

Кваснєвський також заявив, що, на його думку, Росія «беспредецентним тиском» змусила українську владу відмовитися від підписання угоди з ЄС.

У Росії свої плани у відносинах з ЄС і з Україною

У Брюсселі звернули особливу увагу на те, що в четвер вранці президент РФ Володимир Путін зробив чергову заяву щодо українського вибору: «Ми не проти суверенного вибору України, яким би він не був». І уточнив, що зараз Україна і Росія мають відкритий ринок, але якщо Київ відкриє свої торгові кордони для ЄС, то Москва «не зможе залишити ці широкі ворота з Україною так, як вони є сьогодні». Російський президент обурився заявами європейських політиків про шантаж України: «От кажуть, що у зв'язку з можливим підписанням Україною відповідної угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі з Євросоюзом Росія веде якусь агресивну політику. Це абсолютно недобросовісний підхід до оцінки нашої позиції. Абсолютно недобросовісний».

Путін також сказав, що Росія згодна на проведення переговорів у тристоронньому форматі РФ-ЄС-Україна: «Ми «за». Але тільки до прийняття рішень (до підписання угоди між Україною і ЄС. – «НГ»). Як же ми можемо вести переговори з тих питань, які вже узгоджені і прийняті? Яка ж наша роль у цих переговорах? Вона нульова. Але до дискусії, якщо вона буде мати предметний характер, ми, звичайно, готові». 

Увечері прес-секретар президента Дмитро Пєсков заявив журналістам, що російська сторона не збирається коментувати рішення українського уряду призупинити процес євроінтеграції: «Це є виключно внутрішнім, суверенним рішенням цієї країни, і ми не вважаємо себе вправі якось це коментувати».

Він уточнив, що україно-російські переговори будуть відновлені, але сказав, що не знає, чи захоче українське керівництво переорієнтувати зовнішню політику на інтеграцію в Митний союз: «Це, знову ж таки, суверенна справа наших українських партнерів».

Водночас інформагентства передали слова постійного представника РФ при ЄС Володимира Чижова: «Чи позначаться підсумки саміту Східного партнерства на відносинах Росії і Євросоюзу? Звісно, ми будемо це враховувати. Ми взагалі враховуємо все, що робить Євросоюз на різних треках. Що стосується практичних наслідків, то, взагалі, один сигнал на адресу Києва більшою мірою, ну і в напрямку інших фокусних країн теж, який паралельно посилали Москва і Брюссель, можна охарактеризувати так, що період комфортного сидіння на двох стільцях закінчується».

Дипломат не поспішав робити остаточний висновок про те, що Київ відмовився від євроінтеграції, як і не став прогнозувати кроки Москви: «Можна тільки сказати: щоб відповідати, треба знати, на що відповідаєш». 

США можуть ввести санкції проти України

Якраз в цей час МЗС Німеччини оприлюднило заяву, в якій йшлося, що двері для України в ЄС все ще відчинені. «Наша зацікавленість у хороших відносинах з Україною залишається. Так само незмінною залишається наша пропозиція про реальне партнерство», – сказав німецьким ЗМІ міністр Гідо Вестервелле.

Водночас у Брюсселі стало відомо, що Росія і ЄС відновлюють роботу над новою базовою угодою. А колишній депутат Держдуми, директор Інституту політичних досліджень Сергій Марков заявив у Москві, що Росія має намір домовитися з Євросоюзом про те, щоб Україна, підписуючи угоду з ЄС, могла також вступити до Митного союзу.

У коментарі українському виданню «Главком» Марков сказав, що Росія не хоче сваритися з Євросоюзом, оскільки той не є її ворогом: «Але нам не подобаються напівколоніальні договори з Україною і іншими сусідами, які позбавляють їх можливості вступати в союз з Росією. Будь ласка, підписуйте угоду про асоціацію і так далі, але зробіть так, щоб суверенне право України вступати в Митний союз з Росією не скасовувалося. Це і буде головний предмет переговорів – якщо нам вдасться через них створити вигідну російській економіці зону вільної торгівлі з ЄС, ми будемо дуже раді».

У тому ж виданні було оприлюднено також інтерв'ю з екс-послом США в Україні, а нині директором з контролю над озброєннями і нерозповсюдженням ядерної зброї Brookings Institute Стівеном Пайфером, який не відкинув, що США можуть ввести санкції проти України. Він зазначив, що Вашингтон, підтримуючи євроінтеграційні плани Києва, розглядав можливість надання допомоги разом з ЄС. Але тепер в Америці переконалися, що проблеми з демократією існують, і вони серйозні.

Український політолог Сергій Таран упевнений, що сформована в четвер ситуація стала можливою тільки тому, що «за останні два роки відбулася узурпація влади. Янукович керується тільки власними інтересами, і ми, суспільство, не маємо на нього жодного впливу». На думку експерта, український президент зриває процес євроінтеграції, оскільки ставить в основу свою перемогу на президентських виборах 2015 року.

«По-перше, він програє вибори, якщо вони будуть демократичними (за правилами та нормами ЄС. – «НГ»). По-друге, він знає, що економічна ситуація до 2015 року тільки погіршиться (оскільки ще не закінчиться найважчий, перехідний етап створення ЗВТ з ЄС, а Росія закриє кордони. – «НГ»), а це теж вплине на підсумки голосування. По-третє, допускаю, що Путін запропонував Януковичу багато грошей і підтримку на виборах 2015 року», – пояснив Таран причини дивної поведінки української влади.

При цьому в Києві припускають, що ситуація ще зміниться. Якщо ЄС виконає економічні та фінансові вимоги України, а також погодиться відкласти рішення проблеми Тимошенко.

Експерти звернули увагу на красномовну заяву депутата від правлячої партії Інни Богословської: «Не вірю, що президент Янукович, великий і сильний лідер, зігнеться під маленький каблук сусіднього східного імператора. Не вірю, що мої діти і внуки повинні будуть знову почуватися малоросами. Не вірю, що Європа і США не розуміють своєї відповідальності перед світом і дадуть можливість Росії знову створювати свою імперію в бруді, злиднях і пияцтві. Не вірю, що демократичні країни не знайдуть грошей і компенсаційних заходів, щоб допомогти Україні відшкодувати втрати від агресивних незаконних заходів Росії щодо закриття ринків. Вірю в те, що ми підпишемо договір про асоціацію і станемо сильнішими».

Як повідомляв «Щоденний Львів», Кабінет міністрів прийняв учора розпорядження про зупинку процесу підготовки укладання угоди про асоціацію України з ЄС, а джерело «Української правди» в оточенні єврокомісара Штефана Фюле, близьке до переговорів про підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом, констатувало, що Янукович заморозив європерспективи України на багато років вперед.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів