Кабмін може тимчасово замінити собою Верховну Раду і переїхати в інше місто, - закон

09:04 26 березня 2022 р.

Фото до новини

Верховна Рада ухвалила закон, згідно з яким Кабмін отримав широкі повноваження щодо обмеження конституційних прав і свобод громадян - таким чином він тимчасово зможе замінювати собою парламент.

Про це інформує Судово-юридична газета, пише Dailylviv.com.

24 березня парламент ухвалив закон, поданий народними депутатами від «Слуги народу» Віталієм Безгіним, Андрієм Клочком та іншими (законопроект 7153) «Про внесення змін до Законів України «Про центральні органи виконавчої влади» та «Про правовий режим військового стану» забезпечення керованості державою в умовах воєнного стану.

Згідно з цим документом Кабмін, міністерства та ЦОВВ можуть легально переїхати в інші міста.

Найбільш примітними є положення, що наділяють КМУ новими повноваженнями, які, згідно зі статтею 92 Конституції України, на даний момент має лише Верховна Рада України.

Так, з урахуванням фінальних виправлень Комітету з'являється стаття «Діяльність Кабінету Міністрів України в умовах воєнного стану».

Відповідно до неї «у разі запровадження в Україні військового стану та необхідності невідкладного законодавчого врегулювання у зв'язку з відсутністю в законах України положень, що визначають особливості вирішення відповідних питань в умовах військового стану», Кабінет Міністрів України приймає з дотриманням статті 64 Конституції України про обмеження конституційних прав та свобод людини та громадянина рішення:

    у сфері національної безпеки та обороноздатності,
    зовнішньої політики,
    інфраструктури,
    економіки, промисловості, фінансів, бюджету,
    трудових відносин, зайнятості населення, оплати та охорони праці,
    енергетики, аграрної політики та продовольчої безпеки,
    боротьби зі злочинністю, ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій та захисту населення, громадської безпеки, безпеки державного кордону, міграції, цифрової трансформації та інформаційної безпеки, захисту навколишнього середовища та природних ресурсів,
    державного управління та державної служби,
    соціальної політики, охорони здоров'я, освіти, науки, культури, спорту, туризму,
    правової політики, законності, забезпечення права і свободи людини і громадянина,
    оподаткування, у тому числі щодо визначення платників податків, об'єктів оподаткування, бази оподаткування, ставок податків, порядку обчислення податків, податкового періоду, строку та порядку сплати податків, строку та порядку подання податкової звітності, податкових пільг та порядку їх застосування.

У законі при цьому прописують запобіжник.

Упродовж двох днів після ухвалення такого рішення Кабінет Міністрів України подає до Верховної Ради України законопроект, яким регулюються відповідні питання.

Якщо за результатами розгляду Верховною Радою України такий законопроект відхилено, відповідне рішення Кабінету Міністрів України втрачає чинність з дня, наступного за днем ​​прийняття рішення про відхилення законопроекту.

Якщо протягом одного місяця з дня реєстрації такого законопроекту Верховна Рада України не приймає рішення щодо його відхилення або прийняття в цілому, відповідне рішення Кабінету Міністрів України втрачає чинність після закінчення зазначеного строку або з дня, що настає за днем ​​припинення або скасування військового стану, якщо це станеться раніше.

Таким чином, місяць в Україні вищезазначені питання (у тому числі правова політика, податки, трудові відносини тощо) можуть регулюватися актами КМУ.

В Україні тимчасово запровадили безвізовий режим. Не для всіх

Бізнес без перевірок і штрафів: яку допомогу армії і теробороні не оподатковуватимуть

Кожен найманий працівник, кожен ФОП, у яких війна забрала роботу, отримає 6,5 тис гривень, - прем'єр-міністр

Харчові продукти при ввезенні в Україну відтепер можуть бути марковані будь-якою мовою

Президент підписав закон про конфіскацію майна росії в Україні

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів