Інтернет-голосування на виборах 25 жовтня: проти і за

14:58 1 липня 2020 р.

Фото до новини

Кілька десятків громадських організацій не хочуть пілотного інтернет-голосування під час місцевих виборів 25 жовтня 2020 року.

Вони вважають, що наразі зарано проводити подібне тестування, оскільки пілотування цієї технології без достатньої підготовки може завдати шкоди цілісності та успішності виборчого процесу. А Міністерству цифрової трансформації не варто продовжувати експеримент до проведення повного циклу консультацій із зацікавленими сторонами, а саме: громадянським суспільством, керівниками виборчих процесів і міжнародними експертами, на відповідальному шляху до цифровізації виборів в Україні.

Підписанти спільної заяви закликали Уряд забезпечити провідну роль ЦВК у процесі обговорення перспектив впровадження новітніх технологій у виборчому процесі. Доцільно забезпечити вчасне і комплексне інформування парламенту про усі плани у сфері цифровізації виборів. "Відповідно до проведеного масштабного дослідження щодо України та міжнародного досвіду Інтернет-голосування, ми вважаємо, що це пілотування є передчасним", - сказано у спільній заяві.

Її автори назвали шість причин, через які не треба проводити інтернет-голосування під час місцевих виборів 25 жовтня 2020 року. З-поміж них, високий ризик технічних збоїв та кібератак, особливо в контексті триваючого військового конфлікту, недавніх витоків особистої інформації громадян з державних реєстрів та досвіду складних кібератак в Україні. Для успішного впровадження Інтернет-голосування потрібна система електронного уряду, яка вже завоювала довіру громадськості, а також повне технологічне покриття та відповідна інфраструктура по всій країні. Україна ще не має цієї довіри, а також не має достатньо оцифрованої системи ідентифікації.

Натомість сьогодні Кабмін ухвалив постанову «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 14 березня 2012 р. № 236 та від 18 вересня 2019 р. № 856», яка тепер чітко визначає сфери відповідальності Міністерства цифрової трансформації. До повноважень Міністерства входитиме формування та реалізація державної політики у сферах цифрових інновацій. Зокрема, це дозволить Мінцифрі формувати єдині підходи та стандарти щодо впровадження систем електронного документообігу, а також стимулювати використання IT-технологій у різних сферах.

Крім того, Мінцифри братиме участь у цифровізації освіти, розробці професійних стандартів з питань цифрової грамотності. Зможе підтримувати стартапи та сприяти розвитку цифрової економіки. Постановою також визначено, що відтепер Секретаріат Кабміну, а не Мінцифри забезпечуватиме подальше функціонування єдиного веб-порталу електронного урядування.

Подібно на те, що пілотне інтернет-голосування - не така уже й віддалена реальність. Особливо в час пандемії коронавірусу Sars Cov-2.

Нагадаємо, що Міністерство цифрової трансформації України розпочинає приймання заявок до Громадської ради. До неї можуть увійти представники громадських об’єднань та спілок, які працюють у сфері діяльності Мінцифри. 35 представників громадськості буде обрано до Ради рейтинговим е-голосуванням, яке орієнтовно відбудеться від 12 до 26 серпня 2020 року включно.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів